Ilyen ma gyereknek lenni Magyarországon

Ilyen ma gyereknek lenni Magyarországon

A családok évében a családok legkisebb tagjaira jut a legkevesebb figyelem.boy-walking-teddy-bear-child-48794.jpeg

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány nemrég hozta nyilvánosságra az elmúlt évre vonatkozó gyermekjogi jelentését. A tanulmány ugyanúgy érinti a polgári- és szabadságjogok kérdését, mint a szociális ellátórendszer hiányosságait és az oktatást, emellett pedig említést tesz a kiszolgáltatott helyzetben lévő gyerekekről: a betegséggel vagy fogyatékossággal élőkről, az erőszakos cselekmények áldozatairól, a menekültekről is. A több mint harminc oldalas dokumentum nem fest túl biztató képet arról, hogyan bánunk a gyerekekkel. Nem csak a sajátjainkkal, másokéval is. 

Ha gyerek vagy, vakon bízol a felnőttekben, ők pedig van, hogy visszaélnek ezzel a bizalommal. Ha bántanak, lehet, hogy csak évek múlva derül ki, és akkor is kihallgatások, szembesítések sora vár rád, ahol újra meg újra át kell élned a történteket.

Ha gyerek vagy, és a szüleidnek tartósan nincs jövedelme, előfordulhat, hogy kiemelnek a családodból. és állami gondoskodásba kerülsz. Ez nem a te döntésed és nem a szüleidé. Lehet, hogy ha megfelelő segítséget kapnátok, javulna a helyzetetek, és a családdal maradhatnál, de erre nem, vagy csak alig van lehetőség. 

Ha gyerek vagy, és állami gondoskodásban élsz, sokkal kevesebb lehetőséged van, mint családban nevelkedő társaidnak. A társadalom nagy része számára ráadásul láthatatlan vagy, mivel a helyzetedből fakadóan nem juthatsz el olyan helyekre, ahol a korodbeliek kapcsolatokat építhetnek. A te kapcsolataid a közvetlen környezetedben élő többi gyerek, iskolába is nagyrészt együtt jártok, és a szabadidőtöket is együtt töltitek. 

images_1.jpeg

Ha gyerek vagy, és fogyatékossággal élsz, a családodnak nagy nehézséget jelent, hogy mindent megkapj, amire szükséged van, és így sokszor egymásra már nem marad idejük és energiájuk. Ha szerencsés vagy, és a fővárosban laksz, sok lehetőséged van fejlődni, kapcsolatokat keresni, de ha egy vidéki kisvárosban vagy falun élsz, ez szinte megoldhatatlan. 

Ha gyerek vagy, és iskolába szeretnél járni, de tanulási nehézségeid vannak, a legtöbb problámával egyedül kell megküzdened, mert az iskola nem biztos, hogy segít neked. Minél idősebb vagy, annál kevesebb segítséget kapsz. A hamarosan életbe lépő új törvény értelmében pedig még az is lehet, hogy sok év könnyített tanulás után hirtelen ugyanazoknak a feltételeknek kell majd megfelelned a következő tanévtől, mint a többieknek.

Ha gyerek vagy, és kísérő nélkül érkezel Magyarországra, elvileg kerülhetsz akár nevelőszülőkhöz is, de ennek valójában nagyon kicsi az esélye. Ha a korodat 14 év alattiként állapítják meg, gyermekotthonban fogsz élni, ha 14-18 év közöttinek tippelnek, akkor akár hónapokra is az átmeneti szállásokon rekedhetsz, még felnőttek számára is nehezen viselhető körülmények között, egyedül. 

Nemrég volt gyermeknap. Volt, aki a családjával ünnepelhetett, volt, akinek csak ezen az egy napon jutott egy kis plusz figyelem, és volt, akinek ez is csak olyan küzdelmes és nyomasztó nap volt, mint a többi. Nem az a kérdés, kik vannak többen. Az a kérdés, miért lehetséges ez egyáltalán. 

Kerényi Kata

Facebook Comments