Orbán szerint megroggyan a magyar gazdaság, jönnek a megszorítások

Orbán szerint megroggyan a magyar gazdaság, jönnek a megszorítások

Európai gazdasági válságot jósol. kot.jpeg

Az eddig is lehetett tudni, hogy amit a miniszterelnök sajtótitkára kiadott az ún. kötcsei piknikről az nem igaz, de legjobb esetben is csak egy része az igazságnak. Miszerint Orbán főleg a migrációról és az európai kultúrharcról beszélt volna a Fidesz holdudvarának találkozóján.

Havasival szemben a résztvevők az atv.hu szerint egész máshová helyezték a hangsúlyt. Például a 

megszorításokra.

Orbán a szót nem mondta ki, de azt igen, hogy a minisztériumok nem számíthatnak arra a bőségre, amire eddig. A miniszterelnök ugyanis európai gazdasági válságot lát közeledni, aminek

  • fő oka az amerikai protekcionista gazdaságpolitika, a védővámok, a kereskedelmi háború az Unió ellen.
  • Másfelől el fog tűnni a a piacról az olcsó pénz, azaz nem lehet  (vagy csak drágán) hitelfelvétellel sem finanszírozni a gazdaságot.

Azaz arra számít, vége az eddig konjunktúrának és bőségnek. Az atv szerint már el is kezdődött a tárcák felkészítése a pénzbőség végére, de arról nem ír, hogy Orbán Kötcsén kimondta volna a magyar gazdaság megroggyanását, noha ez nyilvánvaló folyománya lesz egy európai válságnak. Egy kicsi és nyitott gazdaság nem tudja magát kivonni a következmények alól: a német autógyártókra kivetett amerikai büntetővámok 100 milliárdokat vonhatnak el a magyar GDP-ből, és így a költségvetésből is.

Az atv.hu szerint Kötcsén Orbán és Kövér (aki szerint az eddigi legnehezebb 4 évük jön) próbálta hűteni a várakozásokat. A megoldás szerinte az lehetne, ha feloldanák az Oroszországgal szembeni szankciókat, de erre nem számít, ezért

Európa beszorul Trump és Putyin közé.

A helyzet tehát úgy áll, hogy az európai konjunktúrának – ami eddig hatalmon tartotta  a Fideszt (az uniós támogatások, a külföldi munkavállalás és az ügyészség semmittevése mellett) – éppen az az amerikai elnök vethet véget, akinek hatalomra kerülésében Orbán 2 éve, Tusnádfürdőn azért bizakodott, mert sokkal jobbnak gondolta Magyarország számára, mint ha a demokrata adminisztráció marad kormányon.

Nehéz volna azt állítani, hogy igaza lett. De azt biztosan lehet, hogy le fogják tagadni, hogy valaha ilyet mondott volna.

Facebook Comments