Akkora, mint két kockacukor, de sokkal édesebb

Akkora, mint két kockacukor, de sokkal édesebb

Láttál már törpeegeret? Ha még nem, akkor ezt azonnal pótolnod kell!111-insolite-42.jpg

Nádasok, szántóföldek picike lakója ez a különleges kisemlős. A méretén túl, ami már önmagában hihetetlen, van még néhány elképesztően édes tulajdonsága. Az is pillanatok alatt törpeegér-rajongóvá válik, aki egyébként nem szereti a rágcsálókat. Hogy lehetne nem szeretni egy olyan egeret, amelyik nem lyukban, hanem növények szárára épített gömbölyű fészekben lakik, és amelyik a farkával kapaszkodva, fejjel lefelé lengedezve képes elfogyasztani az ebédjét, ráadásul kis fehér zoknijai is vannak? 

1_caters_mouse_in_an_apple_02-768x556.jpg

A törpeegér nem válogatós, bármit megeszik, de a méretei azért meghatározzák a táplálkozási szokásait. Lehet, hogy ha tehetné, boldogan enne például dinnyét, de az nagyjából olyan teljesítmény lenne, mint nekünk átrágni magunkat a népmesék kásahegyén. Így az egérkék leginkább apró magvakat, bogyós gyümölcsöket és pici rovarokat fogyasztanak.

harvestmice4-1-768x512.jpg

Emiatt nehéz eldönteni, hogy hasznosak-e vagy kártékonyak. Amikor épp a kártevők lárváit majszolják, akkor hálásak vagyunk érte, amikor a termést dézsmálják, akkor kevésbé. De az az igazság, hogy nehéz valakire sokáig haragudni, aki így néz ki.

23904370687_b122bd7bab_b.jpg

A törpeegér fészke gondos mancsok munkájának eredménye. A talajtól számítva fél-egy méter magasságban helyezkedik el, levelekből és növényi szárakból készül, és belül puha anyaggal, például nádbugával van kibélelve. Ugyanúgy, ahogy a fészekrakó madarak, a törpeegerek is hozott anyagból dolgoznak, így előfordul, hogy a fészek a növényi anyagok mellett egy-két ízlésesen elrendezett szívószálat vagy nejlonzacskó-darabot is tartalmaz. Ez persze nem az egerek hibája, nekünk kell szégyellni magunkat miatta. 

harvest-mouse-nest-devon-eco-lodge-wheatland-farm.jpg

Mivel Magyarországon védett, fogságban nem tartható, bár időnként fel-felbukkan hobbiállat-kereskedőknél. Akinek már volt otthon törpeegere, annak kivétel nélkül a megfelelő lakóhely kialakítása okozta a legnagyobb fejtörést, mert a pici rágcsáló minden résen ki- és befér, és nincs az a magasság, ahová fel ne tudna mászni. Azaz ha megszökik, nagyjából megtalálhatatlan a lakásban. És holtbiztos, hogy megszökik, mert ahhoz szokott hozzá, hogy nagyobb (mármint saját magához képest) területeket barangol be élelem után kutatva. Így azoknak a túlhajszolt menedzsereknek, akiknek az orvos kisállat tartását ajánlotta a napi stressz ellensúlyozására, inkább aranyhalakat javasolnánk. 

cute-harvest-mice-in-tulips-miles-herbert-4-5ad0977cdbf5f_700.jpg

A természetben sem életbiztosítás törpeegérnek lenni. Sajnos minden olyan ragadozó, amelyik egeret eszik, az törpeegeret is. Az egérkék száma mégsem a természetes ellenségeik miatt fogyatkozott meg az utóbbi időben. A törpeegér nagy pechje a mezőgazdaság gépesítése. A munkagépek pillanatok alatt tarolják le természetes élőhelyeiket, így a létszámuk fokozatosan csökken. Szapora állatok, de a technika fejlődésével nem tudnak lépést tartani. Néhány helyen ezért mesterséges fészkek kihelyezésével igyekeznek biztosítani az egérkék nyugalmát. Nem kell bonyolult építményekre gondolni: egy pálcára tűzött teniszlabdában egy egész család kényelmesen eléldegél. 

pet-subjects_1833760b.jpg

(Képek forrása: flickr, reddit, boredpanda)

Facebook Comments