Megbüntették a választók az LMP-t a kétharmadért

Megbüntették a választók az LMP-t a kétharmadért

Egymillióval többen mondják magukat fideszesnek, mint amennyien ténylegesen is hajlandók Orbánra szavazni.med.jpg

Az LMP-n múlt a Fidesz kétharmada április elején, ha néhány fővárosi körzetben visszalépnek, akkor a Fidesznek legalább alkotmányozó többsége nincs. A jelek szerint ezt a választók is így látták, az LMP-t büntették meg az ellenzéki együttműködés hiányáért.

A Medián felmérése szerint a Jobbik érdemben, az MSZP-PM minimálisan csökkent, a DK még nőni is tudott a választás előtt, az LMP viszont egyértelműen megzuhant:

már csak feleannyian szavaznának rá, mint 2 hónapja.

Ez több mint 200 ezer embert jelent. E a szavazatveszteség amúgy pont ugyanannyi, mint a Jobbiknál, amelynek választói minden bizonnyal a pártszakadás miatt bizonytalanodtak el, míg az LMP-nél a kétharmad előidézésében játszott kiemelkedő szerep mellett közrejátszhattak a zuhanásban a belviszályok, kizárási és fegyelmi ügyek, vagy Hadházy megverése is.

Érdekesség amúgy a DK helyzete: a Gyurcsány pártot nem büntették meg a választók, noha nekik is van szerepük a kétharmadban: a Budán vesztes – és eleve esélytelennek gondolt – három jelöltjük (Bauer, Gy. Németh, Niedermüller) közül akár egyet is visszaléptetnek az LMP javára, akkor esetleg kaphattak volna két visszalépést cserébe, és akkor Orbánnak nincs kétharmada.

A Momentum maradt, ahol volt, egy előrehozott választáson se jutna be a parlamentbe. További érdekesség, hogy a Medián a teljes népességben 1 százalékra mérte az azóta megszűnt Együttet, akinek szimpatizánsai azonban most se mennének el választani.

A választás óta eltelt időszak legnagyobb nyertese a Fidesz,

  • egyfelől azért, mert a kormányalakítási harcokat sikerült a kulisszák mögött tartaniuk,
  • másfelől meg a győzteshez húzás ismert jelensége miatt.
  • harmadészt viszont az is lehet, hogy semmi változás nem történt.

A Fidesz áprilisban a magyarországi választók 47 százalékának voksát kapta meg (bár egy komolyabb hányadukért külön is fizetnie kellett), egy most vasárnapi választáson viszont már 59 százalék szavazna rájuk. Ez 12 százalékos növekedést, azaz kb. egymillió fővel bővülő szavazótábort jelentene –

ha igaz volna.

Az is lehet ugyanis, sőt, az a valószínűbb, hogy semmi nem változott: április előtt is ennyit (60% körüli eredményt) mértek nekik, csak ennél kevesebbet publikáltak, mert korrigálni próbálták a Fidesz tendenciózus – eddig megmagyarázatlan – túlmérését. A probléma az volt, hogy a manuális korrekció mértéke túl nagyra sikerült, de a Fidesz így is 10-12 százalékkal elmaradt a mért adatoktól.

Ilyenformán ez mostani kutatás sem jelent elmozdulást valószínűleg, hanem csak tovább erősíti azt a képet, hogy többen mondják magukat Fidesz-szavazónak, mint amennyien ténylegesen azok.

Ugyanezt mutatja a Medián mérésének az az adatai is, hogy a választók egy része úgy emlékszik, ő igenis volt szavazni, ráadásul a Fideszre szavazott.

Pedig nem is.

  • A teljes népességben 80 százalék emlékszik úgy, hogy szavazott, miközben a valós adat csak 70 százalék.
  • 55 százaléknyian támogatták a Fideszt, miközben valójában csak 47 százaléknyian.

Tanulság egyelőre nincs. Ez a magyar politika pillanatnyilag legnagyobb talánya: nem tudható, kik ezek az emberek, és hogy miért mondják magukat fideszesnek, miközben még egy x-et sem hajlandók Orbán neve mellé tenni, de nem szavaznak másra sem.

És vannak vagy egymillióan.

Kép: hvg)

Facebook Comments