Ez gyorsan eszkalálódott: Torockait kizárták, Dúró lelép, szakad a Jobbik, mint a véres hurka

Ez gyorsan eszkalálódott: Torockait kizárták, Dúró lelép, szakad a Jobbik, mint a véres hurka

Dúró Dóra távozik a Jobbikból, miután Toroczkai Lászlót árulónak bélyegezték és kizárták. Máris bejelentették, hogy együtt bontanak (valószínűleg Árpád-sávos) zászlót. toroczkai_laszlo.jpg

Orbán Viktor dörzsölheti a tenyerét: a legnagyobb és a Fideszre legveszélyesebb ellenzéki párt szakad. 

A választási vereség alaposan megtépázta a Jobikot: Vona Gábor lemondott a párt elnökségéről, a helyére pedig a két korábbi alelnök, az ex-skinhead Sneider Tamás és Ásotthalom iszlamofób, idegengyűlölő polgármestere, Toroczkai Láslzó jelentkezett be. Mivel Toroczkai elvesztette az elnökségért folyó párharcot, ezért „Mi magunk” néven platformot alakít a Jobbikban. Sokan már akkor sejtették, hogy ennek szakadás lesz a vége, hiszen annak idején az LMP és a Párbeszéd is így kezdte. A Jobbik nem járult hozzá a platform megalakításához, mivel az alapszabály nem teszi lehetővé ilyen testület létrehozását. A platformhoz csatlakozni kívánt Dúró Dóra is, akit múlt kedden kizártak a Jobbik országgyűlési frakciójából.

Toroczkai nem elégedett meg azzal, hogy a platformját megalakítsa és betiltsák: bosszúból körbeturnézta a fideszes állami és magánmédiát a Jobbik belső ügyeivel. Ezért aztán lesúlyott a bárd: az etikai és fegyelmi bizottság csütörtökön egyhangú határozattal kizárta a Jobbikból. Erre ma Dúró Dóra is bejelentette, hogy kilép. 

Most mindketten eljátzshatják majd az “igazi nemzeti politikus”-szerepét; nagy valószínűséggel új szélsőjobbos pártot alakítanak majd a Jobbikból kiábrándult híveikkel. 

Kérdéses egyelőre, hogy mi lesz Dúró Dóra parlamenti mandátumával, ezt a 23-i induló gyűlésükön fogja eldönteni, egyelőre nem adja vissza. Mert június 23-án már gyűléseznek, ahol a Jobbikkal elégedetlen szélsőjobbosok vesznek majd részt. Ezen derül ki, hogy alakul-e új párt, lesz-e mozgalom és Dúró Dóra mit kezd a mandátumával. A politikus azt is elmondta, hogy

“ha a június 23-i platformalakuló ülésen egyértelmű társadalmi igény mutatkozik az iránt, hogy egy új politikai mozgalmat vagy pártot alakítsunk, akkor erre is készen állunk”.

Dúró Dóra szerint Toroczkai László kizárása

“nem bölcs és kompromisszumkereső egy olyan döntés, amely kizár egy olyan politikus a Jobbikból, aki eddig alelnöke volt a pártnak, illetve a tagság 46 százaléka a nemrég még elnöknek szerette volna választani”.

Nagyon sajnálom, hogy ide jutott a Jobbik, mondta, hozzátéve:

“Erkölcsileg helyesnek és vállalhatónak egyedül a kilépést látom. Ez már az utolsó csepp volt a pohárban. Az az irányvonal, amelyet mind hatalomtechnikai, mind politikai szempontból a Jobbik az elmúlt időszakban követett, nem az az út, ami a nemzet érdekét szolgálja, és ami miatt 13 éve beléptem ebbe a pártba. Így sokunk számára nem látok más lehetőséget, mint a kilépést a pártból

– mondta Dúró Dóra, hozzátéve, hogy ezt önként fogja kezdeményezni. A frakció szakadásának lehetőségéről nem kívánt nyilatkozni, a döntés a többi volt frakciótársának lelkiismeretére van bízva.

Korábban Toroczkai László sem titkolta, hogy új pártot, de legalábbis új parlamenti frakciót akar. Szerinte a párt mostani vezetői mindent elkövetnek, hogy szakadjon a Jobbik.

Az a politikai erő, amit ők képviselnek, egy év múlva már erősebb lesz, mint a Jobbik

– vizionálta. Nem tudni, hogy mindezt mire építi, hiszen Vona Gábor pont azért tolta a Jobbikot kicsit középre, mert a Fidesz egyértelműen a szélsőjobboldali szavazatokra hajt a xenofób, gyűlöletkeltő propagandájával. 

Facebook Comments