Orbán találta ki, hogy a MOL-nak kellene egy saját felhőkarcoló

Orbán találta ki, hogy a MOL-nak kellene egy saját felhőkarcoló

Nem föltétlenül akart gigantikus irodaház-beruházásba kezdeni a magyar olajvállalat, de a miniszterelnök meggyőzte a cégcsoportot, hogy a Kopaszi gáton akar építkezni. campus.jpg

Tekintélyt parancsoló megjelenésre van szüksége egy magyar multicégnek

– a B1 blog a miniszterelnökhöz bejáratos fideszes körökből származó információi szerint ezzel a felkiáltással kezdte győzködni a MOL vezérét Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a Kopaszi gáton építtessen új irodaházat magának az olajtársaság. Az épület különlegessége abban áll majd, hogy ez lesz Magyarország első valódi felhőkarcolója.

A MOL teljesen jól el van amúgy a kívülről szocreálnak tűnő Október 23. utcai székházában, hiszen az épület csak kívülről néz ki borzasztóan, a belső elrendezése megfelel a XXI. századi elvárásoknak, így nem feltétlenül akart volna a cégcsoport nagyszabású beruházásba kezdeni. (Bár az is tény, hogy van racionalitás annak, hogy a 11 helyen működő cégcsoport egy közös házba költözik.) De a Hernádi Zsolt MOL-vezérrel köztudottan jó viszonyt ápoló Orbán Viktor egy futballmeccs VIP-páholyában meggyőzte Hernádit, hogy

jó lesz a kormányfő kötélbarátjának, Garancsi Istvánnak a cégével felépíttetni a felhőkarcolót.

Érdekesség, hogy a Garancsi ügyeire amúgy igen érzékeny ellenzék nem szólalt meg az ügyben, pedig az olajvállalatnak negyedrészben a magyar állam a tulajdonosa, vagyis ismételten közvetetten állami közreműködéssel jutott megbízáshoz a Market Építő Zrt. többségi tulajdonosa.

Kétségtelen ugyanakkor az is, hogy szinte az egyetlen ügy, amiben a 2002 és 2010 közt kormányzó MSZP-SZDSZ kormány a lex MOL ügyében simán konszenzust tudott létrehozni a Fidesszel. A jogszabályt azért alkották, hogy az osztrák ÖMW olajtársaság akkor se tudja átvenni az irányítást a MOL-ban, ha esetleg többséget szerez, ahogy erre akadtak kísérletei 2007 környékén az osztrák cégnek.

Orbán és Hernádi viszonyát továbbá jól jellemzi, hogy amikor a MOL-elnököt horvát kérésre körözték, akkor is elmerészkedett ugyan Tusnádfürdőre, de csak miniszterelnök barátjával mert mozogni a rendezvény ideje alatt. Úgy gondolta ugyanis, hogy a kormányfői delegáció tagjaként nem mer lesújtani rá a román hatóság, s számításai be is jöttek.

Miután a meggyőzés sikerült a MOL nem is tétlenkedett egy világhírű építészt kért fel a tervezésre: a Foster And Partnerst. Az Urbanista azt írta erről:

Norman Foster jelenleg a világ egyik legmenőbb építésze, olyan házakat jegyez, mint a londoni Uborka, vagy a Reichstag bővítése. Budapestre ugyan már több házat is tervezett (a hírhedt Zeppelint, meg egy angyalföldi irodaházat, amelynek a helyén most egy lakótömb épül), ám egyikből sem lett semmi. A felhőkarcoló a tervek szerint 120 méter magas lesz és egy kilátót terveznek a tetejére.

Pelikán József

Facebook Comments