A jövő évi költségvetés családtámogatási része inkább tenyésztési program, mint családpolitika

A jövő évi költségvetés családtámogatási része inkább tenyésztési program, mint családpolitika

Novák Katalin szerint a növekedés és a családok költségvetése a 2019-es. Valami biztos, hogy növekedni fog. A kérdés csak az, hogy mi.

novakkati.jpg

Napokon belül megkezdődik a 2019-es költségvetés vitája, amire szűk három hetet szán a Tisztelt Ház. Novák “Kétezertizennyolcacsaládokéve” Katalin legott le is szögezte a nagy nyilvánosság előtt, hogy a jövő évi büdzsé legnagyobb győztesei természetesen a magyar családok lesznek. Elmondta, hogy  2019-ben családtámogatásra 2004 milliárd forintot fordítanak majd, ez pedig az ideinél 75 milliárddal több. Első hallásra impozáns számok, valóban. A bökkenő csak az, hogy ennek a nagy része nem már létező családokhoz kerül, akiknek pedig tényleg segítségre lenne szükségük ahhoz, hogy boldogulni tudjanak. 

Az államtitkár szerint így néz ki nagy vonalakban a 2019-es “családok költségvetése”:

  • 400 milliárd megy adó- és járulékkedvezményekre.
  • 264 milliárd jut  várandósság alatti táppénzre, csecsemőgondozási- és gyermekkondozási díjra (CSED, GYED).
  • Otthonteremtési hitelre sok gyereket ígérőknek 242 milliárdot irányoztak elő.
  • 10 milliárd megy szülészetek korszerűsítésére, és csaknem ugyanennyi bölcsödeprogramra. 

Ez már kapásból az előirányzott összeg fele, ami csak az életkezdéshez kapcsolódó fejlesztésekre megy. Az apró állampolgárokat előállító gyártási folyamat tehát fontos. Az így létrejövő kis lények hosszú távú életben tartása viszont nem tűnik lényeges szempontnak. A családtámogatások ugyanis mind a család megalapításáról szólnak, a fenntartásáról már sokkal kevésbé.

20180622_bga_0352.jpg

A költségvetés  nem számol azzal, hogy egy gyerek nem csak pár éves projekt, és hogy a családnak egyébként is lehetnek egyéb tagjai is, akik talán szintén hálásak lehetnek némi plusz figyelemért, még ha nem is mutatnak olyan jól a demográfiai statisztikákban. 

  • Az oktatásra fordított 15 milliárdos többletet például egy az egyben elviszi a várható 2,7 százalékos infláció, így összességében kevesebb forrás jut erre a területre, mint idén.
  • A családi pótlék továbbra sem fog emelkedni, ez lesz a tizedik év, hogy az összeg változatlan.
  • A segítő szakmák képzése fokozatosan, de biztosan háttérbe szorul, erre sem várható semmilyen fejlesztési támogatás.
  • A nehéz helyzetben élő családok esetében a gyerekek támogatásának továbbra is elfogadott módja a családból való kiemelés, az ellátórendszer tudatos fejlesztésének nincs nyoma a költségvetési tervben.
  • A nyugdíjasok véletlenül  pontosan 2,7 százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak. Megvan még, mekkora lesz a várható infláció? Micsoda véletlen egybeesés! 

A tanköteles kort betöltőket talán kicsit vigasztalhatja, hogy legalább teljes biztonágban halhatnak éhen. A honvédelem ugyanis jövőre 156 milliárddal kap többet, mint idén – ez több, mint tízszerese az oktatásra szánt plusz 15 milliárdnak. Hogy mitől kell megvédeni minket pontosan, az még mindig nem derült ki. De ennyiből már ellenséget is vehetünk. Az oktatásra meg tényleg nem kell sok, nehogy valakinek kedve támadjon klasszikusokat olvasni, és elgondolkozzon azon a verssoron, hogy “Ne szülj rabot, te szűz!” 

Kerényi Kata

Facebook Comments