A CEU feladta, elköltözik Budapestről

A CEU feladta, elköltözik Budapestről

Papíron maradnak, a gyakorlatban elmennek. ceu_3_1.jpgA dolog akként indult, hogy Orbán Viktor bizonyítani akarta, ő nem csak egy jelentéktelen, provinciális, harmadrangú, harmonikanadrágos autokrata, hanem olyan, aki képes az amerikai érdekeltségekkel is szembemenni, és nemzetközi botrányt is produkálni akár.

Ehhez a CEU pont kapóra jött: egyfelől amerikai, másfelől Soros alapította, és nem sokat számított, hogy egykor Orbán is üdvözölte a létrejöttének tervét. Két lehetőség volt:

  • a POTUS elismeri, hogy a Fidesz-vezér komolyan vezető politikus, tárgyal vele, meghívja a Fehér Házba,
  • vagy Orbán beváltja a fenyegetését, és elűzi a CEU-t.

Gyakorlatilag megzsarolta Trumpot.

Ehhez nem volt neki drága teljesen szembefordulni addigi, Soros-ösztöndíjas identitásával, meg a kiszolgálóinak ugyanazzal, továbbá hogy többen közülük is a CEU-n doktoráltak. Annyi kiderült, hogy a Fidesz nemcsak a pénzért és a hatalomért, hanem Orbán hiúsága miatt is gond nélkül képes segget csinálni a szájából.

Az egyetem hiába teljesítette az (új és alkotmányellenesen rászabott) feltételeket, van egy további, amire nincs befolyással: a magyar kormány hozzájárulása is szükséges. A Fidesz gyakorlatilag beleírta a törvénybe, hogy nem az az egyetem működhet Magyarországon, amely teljesítette a feltételeket, hanem az, amelyiknek a működéséhez a kormány is hozzájárul.

Ha úri kedve éppen úgy kívánja.

És pillanatnyilag nem kívánja úgy. Mert csak.

Főleg azért, mert Trump nem az a fajta ember, akinek elő lehet írni, mit tegyen, hogy fogadja Orbánt például. Még azt sem csinálja, amit amúgy a józan ész írna elő, nemhogy azt, amit a teljes diplomáciai testülete is ellenez. Ti., ha enged Orbán zsarolásának, az precedenst teremthet, és más is előállhat ugyanilyen (vagy hasonló) követeléssel.

Orbán ugyanakkor még mindig bízik abban, hogy be tudja magát zsarolni Washingtonba. Erre utal hétfői, parlamenti nyilatkozata is az ügyről:

Jó döntéshez idő kell. Fontosabb a döntés minősége, mint az időpont.

Ami persze bullshit: Orbán megint nem mond igazat, mert az időpont és az időzítés ebben az esetben kulcsjelentőségű. A CEU engedélye az év végén jár le, a tanév kellős közepén. Az egyetem tehát nem vághat neki úgy a tanévnek, hogy nem tudja, befejezheti-e.

Most ott tartunk, hogy a CEU egy politikai játszma (Orbán küzdelme nemzetközi elfogadottságáért) eszköze lett, de neki a saját ügyfelei (a a diákjai) szempontjait kellett szem előtt tartania. És a CEU döntött: a hvg.hu-nak kiszivárogtatott határozat szerint az egyetem még tavaly ősszel eldöntötte, nem marad Budapesten, hacsak a Fidesz el nem veszíti a választást (erre nem volt sok esély), vagy nem áll be gyökeres fordulat a politikájában (amit csak Trump tudott volna kikönyörögni, de nem akart).

A CEU tehát elkötözik Budapestről.

Ősztől csendben áthelyezi a képzéseit Bécsbe, ahol szívesen látják, és legfeljebb névleg, hivatalosan, papíron marad magyarországi székhelyű. Az is csak azért, hogy lássák, Orbánnak lesz-e mersze hivatalosan is elüldözni egy minden feltételnek megfelelő egyetemet Magyarországról, vagy az utolsó pillanatban, valamikor ősszel meghátrál, és hozzájárul a működés meghosszabbításához.

A lényegen az már változtatni nem fog, a CEU akkor már nem lesz az országban. Legfeljebb Orbán kerülhet olyan dilemma elé, hogy eldöntheti, mi a rosszabb neki, 

  • ha a magyar választói előtt csinál segget a szájából,
  • vagy ha a külföldi értelmiség előtt válik végleg páriává.
Facebook Comments