A fideszes ügyészség tűzön-vízen át védi Kósát

A fideszes ügyészség tűzön-vízen át védi Kósát

kl_7_3.jpgAz, hogy Kósa Lajos közjegyzői okiratba rögzíttette az édesanyjának “járó”, 800 milliós ajándékot, az ügyészség szerint nem veti fel a bűncselekmény gyanúját. Egy kérdésünk maradt: akkor mi?

A rejtői-ügy még a választások előtt robbant ki: a csengeri örökösnő 1300 milliárdos örökségének megszerzésében és befektetésében működött közre a Fidesz előző ciklusi frakcióvezetője, majd onnan tárcanélküli miniszterré, végül egyszerű képviselővé fokozz Kósa Lajos. Az is kiderült: Debrecen egykori polgármestere befolyására hivatkozva az örökösödési ügy felgyorsítását ígérte az asszonynak. Vajon teljesen független az a közjegyzői okiratban rögzített szándék, hogy amennyiben sikerül megszerezni az állítólagos örökséget, úgy Kósa édesanyja 800 millió forintnak megfelelő eurót kap “ajándékba” az örökösnőtől?

Aligha.

A józan paraszti ész azt diktálja: ennyit kért Kósa azért, hogy befolyását latba vesse az ügyben. És azért édesanyja nevére, hogy neki magának még véletlenül se kelljen – nyilvános – vagyonnyilatkozatában feltüntetnie és megmagyaráznia e tételt.

Vagyis: függetlenül attól, hogy az állítólagos örökség létezik-e vagy sem, hogy a csengeri asszony szélhámos vagy sem, Kósa egy darabig őszintén hitt az örökség létezésében, és jópénzért felajánlotta befolyását – ez pedig akkor is bűncselekmény (befolyással üzérkedés), ha végül semmi nem lesz a dologból. (Számos olyan bűncselekmény-típus létezik, amelynek már az előkészülete is büntetendő, függetlenül a végeredménytől.)

Az üggyel kapcsolatban először Tényi István, majd az MSZP-s Gurmai Zita is feljelentést tett. Azonban az, amit a természetes jogérzék üvöltően gyanúsnak talált, a NER és személyesen Orbán Viktor legnagyobb támasza, az ügyészség egyáltalán nem tart gyanúsnak.

Miután visszadobták Tényi feljelentését, Gurmai beadványának még furcsább sors jutott. Nem csupán érdemben nem is vizsgálták ki a befolyással üzérkedés lehetőségét, de még csak nem is válaszoltak rá. Hogy miért, azt Polt Péter, a Fidesz legfőbb ügyésze meg is indokolta a politikusnak: “amennyiben egy újabb feljelentés tartalmilag teljesen megegyezik egy már elbírált feljelentéssel, az újabb feljelentés alapján sem nyomozás elrendelésének, sem feljelentés elutasításának nincs helye. … Mivel a főügyészség (Gurmai – a szerk.) feljelentése alapját képező tényállás alapján, a más személy által korábban tett feljelentést már elutasította, az azonos tárgyban és azonos ténybeli alapokon nyugvó újabb feljelentés alapján újabb feljelentést elutasító határozat meghozatala, illetve nyomozás elrendelése kizárt.” De még annyit sem tett az ügyészség, hogy Gurmainak elküldje az előző feljelentést elutasító határozatot.

Kósát megvédeni nem kell félnetek – üzent Orbán. Polt pedig jó házörző módjárat lapít, és védelmezi a főnök kegyenceit.

Facebook Comments