Az Origo kilépett a Főszerkesztők Fórumából, de ezt nyilvánosan már nem vállalja

Az Origo kilépett a Főszerkesztők Fórumából, de ezt nyilvánosan már nem vállalja

Az impresszuma szerint még tagja a szakmai szervezetnek. ori.jpg

A B1 blog információi szerint még tavaly, a Gulyás Márton magánéletével foglalkozó cikkek miatt tűzte napirendjére a Főszerkesztők Fóruma, hogy zárják ki a szervezetből az Origót, mert a szervezet normáival teljességgel ellentétes az ilyen anyagok közlése.

Az egykor szebb napokat megélt online lap az utóbbi években az egyik leghírhedtebb kormányzati propaganda oldallá avanzsált, ahol előszeretettel írnak hazugságokat az ellenzéki politikusokról Juhász Pétertől Vona Gáboron át Hadházy Ákosig bárkiről, aki kínos perceket szerezhetett a NER-lovagoknak.

A kizárási szándékról tudomást szerezve az Origó vezetői úgy döntöttek,

nem várják meg, hogy kizárják őket, önként távoztak a szervezetből.

Ezt azonban a mai napig nem szedték ki a lap impresszumából (lásd a képet), ami igencsak zavarja a Főszerkesztők Fórumát, de hiába írtak a cégnek, hogy szedjék ki az impresszumból a tagságot, a fülük botját sem mozgatták. A lap impresszumában ez olvasható:

Lapunk az önszabályzó etikai irányelveket létrehozó Főszerkesztők Fórumának alapító tagja. Szerkesztőségünk az etikai kódexben foglaltak szerint végzi munkáját.

Az említett etikai kódex az újságíró feladatai közt felsorolja, felsorolja az újságírótól elvárható magatartást. E szerint

  • meggyőződik az általa közölt információk valóságtartalmáról,
  • elfogulatlan
  • és például megkülönbözteti a vélemény- és információs műfajokat.

De az etikai kódex nem meglepő módon alapvetésként kezeli azt is, hogy

tiszteletben tartják a közszereplők személyiségi jogait is.

Érdekesség ugyanakkor, hogy egyelőre a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének még tagja az Origo. Ez a szervezet önszabályozó testület, amelyik a tagjaira bírságot szabhat ki, akárcsak a médiahatóság azokra a médiumokra, amelyek nem tagjai az MTE-nek. Ennek ellenére nem hallani arról, hogy az önszabályozó szervezet akár csak egy jelképes büntetést is kiszabott volna a szervezet  etikai kódexére sorozatosan fittyet hányó szerkesztőségre.

Pelikán József

Facebook Comments