Orbán: „A miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak”, mert “ellopják a pénzt az emberek zsebéből”

Orbán: „A miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak”, mert “ellopják a pénzt az emberek zsebéből”

A forint ma gyengébb az euróhoz képest, mint a pénzügyi világválság idején, 2008-ban volt. Tíz évvel ezelőtt Orbán még azt mondta, emiatt le kell váltani a miniszterelnököt.orb_1.jpg

A Fidesz-kormány össze-vissza süketel, mellébeszél, vagy hallgat a foritn árfolyamával kapcsolatban; láthatóa teljes a kommunikációs válság. Közben minden nap történelmi rekordot ír a forint gyengülése: a bankközi piacon az euróval szemben, a pénteki 330,19 forintos – szintén történelmi – mélypont után hétfőn 330,77 forintot ért el az európai fizetőeszköz jegyzése.

Az eurót este fél hétkor 330,04 forinton jegyezték, míg reggel nyolckor  329,09 forintot ért. Az euró jegyzése 328,62 és 330,77 forint között mozgott hétfőn.

A dollárral és a svájci frankkal szemben is gyengült a forint: a svájci frank árfolyama a reggeli 284,86 forintról estére 285,68 forintra, a dollár jegyzése pedig 282,74 forintról 284,27 forintra emelkedett.

Tíz évvel ezelőtt viszont Orbánék igen gyorsan megtalálták a megoldást a forintválságra: le kell cserélni a kormányt.

„A gyengébb forint egyértelműen ellentétes az emberek érdekeivel, a gyengébb forint gyengébb államot jelent, és gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak”

– mondta Orbán Viktor a Hír Tv-nek adott exkluzív interjújában, 2004-ben. A miniszterelnök hosszan fejtegette: a forint gyengítésével tulajdonképpen „ellopják a pénzt az emberek zsebéből”, mivel a bérből, fizetésből és egyéb járulékokból élők gyengébb forint esetén kevesebb árut tudnak megvásárolni a boltokban, a nyugdíjasok juttatása is kevesebbet ér.

A Fidesz elnökének akkori véleménye szerint a kormánynak a forint gyengítését célzó utalásai és kísérletei a középkori királyok módszeréhez hasonlíthatóak, amikor is az uralkodók a pénzek nemesfémtartalmát próbálták meg minimálisan csökkenteni, elcsalva azok értékéből.

Orbán 2008-ban is nyilatkozott az akkor éppen gyengélkedő forintról és ezt mondta:

“A forinttal nincsen nagyobb baj, a forinttal akkor lesz baj, hogy ha nem tudjuk a bizalmi válságot megoldani. A miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak. (…) Elég rosszul hangzik, hogy Gyurcsány Ferenc felhívta Vlagyimir Putyint. Nyilván senki sem kívánja Magyarországon, „hogy a pénzügyi válság eredményeképpen Magyarország orosz kézre jusson”, ezért még azelőtt meg kell oldani Magyarország bizalmi válságát, mielőtt a helyzet odáig súlyosbodna, hogy az oroszokon kívül másra nem lehet számítani.”

Navracsics Tibor akkori Fidesz-frakcióvezető egy 2009. februári sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy

a 300 forintos euróárfolyamért – amely „egy lélektani határt” ezzel átlépett – „a kormány a felelős a helyzetre megoldást pedig csak az új választások kiírása kínál.”

Lássuk, mit mond most a Fidesz a forint gyengüléséről:

  • Az egész “médiahack” – mondta az ATV-nek egy kormányközeli forrása, aki szerint a kormány azért sem aggódik, mert a lakosság nem különösebben éli meg hátrányosan a 330-as forintot sem, a sajtó tupírozza naggyá az ügyet. Ezért nem is vetődött fel semmilyen beavatkozás utáni óhaj;
  • a gyenge forint lassú inflációnövekedést gerjeszt, ez körülbelül negyedév múlva lesz érzékelhető. Lehet, hogy akkor a jegybanknak változtathat akár az inflációs előrejelzésén is – mondta egy másik forrás, szintén az ATV-nek;
  • A lakosságot nem sokkolja a 330 forintos euró – ahogy a kormányt sem -, “két sör ára a horvát tengerparton nyaralóknak”. De jó az exportőröknek és az államadósság szempontjából is – állította egy harmadik;
  • Nagy Márton, a jegybank alelnöke: “Azt tudom mondani, hogy az árfolyam a mindenkori piaci folyamatok függvénye. A piacon rengetegféle szereplő van, exportőr, importőr, befektető, és ők alakítják ezt. Számunkra az inflációs cél az egyetlen horgony, erre többek között az árfolyam is hat, mint például a nyersanyagár vagy a bérek. Ezek tartósságát nézzük, hogy ezek a tényezők milyen tartósak, és ebből vonjuk le a következtetést az inflációra nézve”;
  • Kovács Zoltán kormányszóvivő arról beszélt még múlt hét csütörtökön, hogy spekuláció miatt gyengülhet a forint, majd az MNB-re tolta a helyzet megoldását.
  • „Az MNB sem most, sem a jövőben nem kíván napi árfolyammozgásokat kommentálni” – közölte a jegybank, de más sajtóhírek szerint is egyenesen kommunikációs stopot léptetett életbe a jegybank a forintválság kapcsán. Ezt Dömötör Csaba kommunikációs államtitkár cáfolta az ATV-nek.

Ember legyen a talpán, aki ebben a kommunikációs káoszban ki tud igazodni; egy biztos, a kormány és a jegybank nem akar beavatkozni. Ma egyébként megint összeül a jegybank monetáris tanácsa, s noha a Privátbankár cikke szerint nincs annak jele, hogy az Magyar Nemzeti Bank (MNB) lépésekre készülne a forint árfolyamával kapcsolatban, a piaci elemzők szerint mégis könnyen lehet, hogy idővel lépéskényszerbe kerülnek az infláció miatt. Az infláció kordában tartásáért felelős jegybank ugyanis olyan intézmény, amely valóban hathatna az árfolyamra akár kommunikációval, kamatemeléssel, akár egyéb intézkedésekkel.

A 168 Óra által megszóltatott a szakértők a forintromlás jövőbeni, nemcsak az inflációt, hanem a magyar gazdaság sérülékenységét érintő egyéb aspektusaira is figyelmeztetnek. Így például arra, hogy a jelenlegi belföldi aggályok 340 forint felett átterjedhetnek a részvénypiacra is, de nem utolsó sorban:

a forint újabb gyengülési hulláma kihat a fogyasztói árakra is, azaz Orbán 2004-es szavai beigazolódnak, s az emberek zsebéből veszik majd ki a pénzt az illetékesek.

Facebook Comments