Ha szereted az elefántokat, ezt feltétlenül tudnod kell róluk

Ha szereted az elefántokat, ezt feltétlenül tudnod kell róluk

Kevésbé közismert, de annál szórakoztatóbb tények az elefántok szerelmeseinek.cute-baby-elephant-wallpaper-4.jpg

Kevés olyan állat van, amit mindenki szeret, de az elefántok ezek közé tartoznak. Mivel könnyű őket megfigyelni, újabb és újabb dolgok derülnek ki róluk, amelyek még elbűvölőbbé teszik őket.

Ezeknek a szürke óriásoknak a bőre vastag, és jól véd a környezeti hatásoktól. Mégis annyira érzékeny, hogy egy elefánt azt is megérzi ha rászáll egy légy. Az érintésnek egyébkén is fontos szerepe van elefántok életében, hszen a csordán belül az egymás közötti kommunikáció legnagyobb része apró, gyengéd érintések útján zajlik.

baby-elephant-massaging-his-brother.jpg

Az érintésre való érzékenység már csak azért is hasznos tulajdonság, mert az elefántok egyébként rettentően rövidlátók. Így az ormányuk kicsit úgy működik, mint nekünk a fehér bot: még időben érzékelik vele a kisebb tereptárgyakat, így sok balesettől megkímélik magukat. 

cute-baby-elephants-8-58fef1e92d7e9_700.jpg

Az elefántok rendszertanilag legközelebb rokona a szirtiborz, amit első látásra sokan rágcsálónak gondolnak, pedig ugyanúgy az előpatások rendjébe tartozik, mint az elefánt.

rock-hyrax-1060x503.jpg

Az a hiedelem, hogy az elefántok félnek az egerektől, nem állja meg a helyét. A valóság ennél sokkal viccesebb: az elefántok a hangyáktól és a méhektől félnek a világon a legjobban. Afrikában ezért az ültetvényeket sokszok méhkasok telepítésével védik az elefántoktól. 

www_newscientist_com-beefence_kenya.jpg

A szürke ormányosoknak számtalan erőssége van, de a kecses és légies mozgás nem tartozik ezek közé. Tudnak előre és hátra mozogni, még futni is, de ugrani, ügetni és galoppozni képtelenek. Annyira nehezek, hogy nem tudják mind a négy lábukat egyszerre felemelni a földról, még egy pillanatra sem. 

manojcsindagi_in-elephant-tusker-running.jpg

Ha szökdécselni nem is tudnak, az elefánt lábai más dolgokra remekül használhatóak. A talpuk különösen érzékeny, és felfogja a talaj minden apró rezgését. Ezért az elefántok hamar észlelik, ha közeledik feléjük valaki, és a földrengéseket is előre megérzik. 

www_flickr_com-205235959_b389453365.jpg

Ha van káros szenvedélye ezeknek a hatalmas állatoknak, akkor az a nassolás. Egyébként is rengeteg tápanyagra van szükségük, de imádnak enni csak az evés öröméért is. Persze könnyű nekik, ugyanúgy áll rajtuk a bikini akkor is, ha kicsit felszednek. 

elephantfacts_net-elephant-eating.jpg

Kísérletekkel bizonyított, hogy elefántok tudják, mi az a tükör, és képesek tudatosan használni is a mögöttük lévő tárgyak észlelésére, vagy saját maguk megcsodálására. Ez kimagasló intelligenciát feltételez. 

www_flickr_com-123900378_e668dd966e.jpg

 Az elefántok világnapja augusztus 12-én van. Ezt persze maguk az ünnepeltek nem tudják, de mi azért jó, ha néha külön is gondolunk rájuk.

És a legfontosabb: az emberek és az ormányosok közötti vonzalom kölcsönös. Állatkerti elefántok vizsgálata során kiderítették, hogy az elefántokból nagyjából olyan érzéseket vált ki egy emberi lény megpillantása, mint belőlünk egy kiskutya látványa. Az elefántok azt gondolják rólunk, hogy aranyosak vagyunk. Mi pedig róluk tartjuk ugyanezt.

elephant-at-the-beach-1.jpg

(Képek forrása: flickr, reddit)

Facebook Comments