Most szembesültem először azzal a természettel, ami túl vad az emberhez

Most szembesültem először azzal a természettel, ami túl vad az emberhez

“Ilyen lehet David Attenborough-nak lenni!”

A legós fotóiról ismert Lampert Benedek ezúttal a Saltee-Islands lenyűgöző madárvilágát fotózta.

lampert_benedek_szula_k_j.jpg

Saltee-Islands Írország egyik szigete, ami nem mérete miatt figyelemfelkeltő (1,2 km2). Ami igazán különlegessé teszi, az a rajta élő madárvilág, a sziget faunája. Saltee-Islands ugyanis Európa egyik, ha nem a legmesésebb madárparadicsoma. 

“Mintha az ember elutazna Galapagosra, vagy valami igazán távoli helyre. Egy BBC természetfilmbe illő élmény az egész” – számol be élményeiről Lampi videóblogjában.

lampert_benedek_salteetajkep.jpg

A sziget olyannyira kívül esik az urbanizált világon, hogy a madarak ott már annyira vadak, hogy szinte szelídek: nem alakult ki bennük félelem az ember iránt, így Lampiékat is közel engedték magukhoz.

“Attenborough sem azért tud a pingvinek vagy fregattmadarak közé sétálni, mert meg vannak szelídítve, hanem nem ismernek minket. Szerencsére… Mi is végig figyeltünk arra, hogy ne zavarjuk őket, illetve a szuláknál is csak annyira menjünk közel, amennyit engednek és ne tovább. Noha, náluk alapból is olyan őrület uralkodott, hogy nemigen vettek rólunk tudomást, hiába voltunk közel, volt amelyik békésen szunyókált, még csak ránk se hederített. Érthető, hiszen nem vagyunk veszélyforrás a szemükben” – mesélte Lampi a fotózás körülményeiről.

szula_closeup_k_j.jpg

“A szulák költőtelepe a sziget egy külön részén helyezkedik el. Míg a többi madár jórészt békésen ücsörgött vagy szunyókált a sziklafalakon, addig a szulák igazi parti huligánok. Ricsaj, káosz azaz minden, csak nem nyugalom uralkodott a telepükön.”

szula_1.jpg

lampert_benedek_szula_3.jpg

A szulák mellett főként a lundák színkonpozíciója nyűgözte le Lampit: “Tipikus lunda mutatvány, hogy egy kisebb halrajt tart a csőrében, a fiókák és a fotósok nagy örömére. … Külön jópofa, hogy a szeme, akár egy bohócé.”

puffin_dudva_k_j_2.jpg

lampert_benedek_puffindudva.jpg

lampert_benedek_puffindudva2.jpg

lampert_benedek_puffin.jpg

pityer_k_j.jpg

Saltee-Islands-nek búcsút mondva Lampi Írország más tájain is lőtt fotókat. Sőt még a Vikingek c. sorozat rajongóinak is kedveskedett az alábbi képpel. Ez itt ugyanis a sorozatbeli Kattegat, jobban mondva, ennek a tónak a partján forgatták a falu jeleneteit:

kattegat.jpg

dudva_k2_benedek.jpg

lampert_benedek_fa.jpg

lampert_benedek_v0lgz.jpg

Nézd meg a túrán készült  werkfilmet is, ami igazán visszaadja a fotós túra élményeit és hangulatát: azt a feelinget, ahogy a tengerrel dacolva hajóztak át a szigetre, vagy, amit a madarak közt járva él át az ember.“Igyekeztem a legjobban bemutatni azt a világot, amiről szerintem nem sokan tudják, hogy nincs is olyan messze, mint hinnénk!”


Forrás: Lampert Benedek – Aquila Photo Blog, Rádl László, Erős Rezső, Németh Tamás és Csernus Mihály

Facebook Comments