Megrettentek attól, mit fog szólni a világ, máris enyhítette a Fidesz Semjén hajléktalanvegzálási javaslatát

Megrettentek attól, mit fog szólni a világ, máris enyhítette a Fidesz Semjén hajléktalanvegzálási javaslatát

Nem, nem az embertelensége lett sok nekik. hl_1.jpg

Csak azok ellen a hajléktalanok ellen indul el a szabálysértési eljárás, akiket 3 hónapon beül háromszor is felszólítottak már arra, hogy ne éljenek közterületen. Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága, illetve annak fideszes többsége így enyhítette Semjén eredeti módosítóját, ami szerint az eddig pénzbírság helyett közérdekű munkával vagy elzárással is büntethetők lennének, akik továbbra is közterületen tartózkodnak.

Úgy látszik, a Fideszben valaki észbe kaphatott, hogy a Nemzet Rénszarvasvadászának – a keresztényi szeret nevében benyújtott – javaslata praktikusan kivihetetlen (és csak azért nem alapjogsértő, mert elfogadása előtt gondosan módosították hozzá az alaptörvényt is).

A Fidesz-szavazók a felé nyomják a közhatalmat gyakorló pártjukat, hogy távolítsa már el az utcákról ezt a szemnek kellemetlen, köreiket zavaró népséget. A Fidesz 2013-ban már az alaptörvényben engedte meg az önkormányzatoknak, hogy bizonyos területeket tilalmasnak minősítsenek az utcán élésre, de azok ezzel nem kívántak élni, mert ha egyes területeken betiltják a tartózkodást, abból következik, hogy máshol viszont nem, amit

az ott élő szavazóik nehezményeznének.

Az állam most ismét magához vette a jogot, és kinyilvánította, hogy Magyarországon semmilyen közterületen nem lehet úgymond  életvitelszerűen tartózkodni.

Akinek tehát nincs magánterülete, ahol tartózkodhatna, az menjen el a közterületről magánterületre, ami nincs neki. Vagy az állami hajléktalanellátó központokba, amelyeknek egyéb problémák mellett is elégtelen a befogadóképességük: 30 ezer magyarországi hajléktalanra 10 ezer férőhely jut.

Ha azonban nem mennek oda, akkor majd rendőr elviszi őket. Eddig csak megbírságolta szabálysértésért, aminek nyilván nem sok értelme volt. Mostantól már majd közérdekű munkára kötelezheti, és ha azt nem hajlandó ellátni (mert akkor éhen hal), jöhet az elzárás és a börtön.

Érdemes elképzelni a helyzetet, mivel járt volna az eredeti semjéni javaslat: a magyar (és a nemzetközi) média elborzadva mutatta volna be, milyen az élet Illibériában, ahogy Orbán államának rendőrsége kampányszerűen buszokra pakolja állampolgárainak egy csoportját, és szállítja őket egyenest a börtönökbe, mintegy felújítva 70-75 évvel ezelőtti

deportálások idejének egyszer már jól bevált módszereit.

Esetleg lehetne mindjárt külön lágereket is építeni a homelessek számára, mert a 20 ezernél kevesebb férőhellyel rendelkező, valamint egyébként is túlzsúfolt (elég csak az erről szóló strasbourgi ítéletekre gondolni) magyarországi börtönök nyilvánvalóan nem tudják befogadni a közterületekről elüldözni kívánt, kb. 30 ezres hajléktalansereget. 

Úgy tűnik, ezt valaki a Fideszben is végiggondolhatta, és ezért enyhítette a törvényalkotási bizottság a dolgot azonnali börtönbehurcolásról 3 havi próbaidőre.

Most – ha elfogadják a törvényt, amifelől azért ne legyenek kétségeink – az fog történni, hogy a rendőr felszólítja a delikvenst az elhagyásra, de ezt gondosan nem fogja rögzíteni a külön erre a célra létrehozandó adatbázisban. A hajléktalan erre átmegy egy másik kerületbe, másik kapitányság hatálya alá, ahol ismét felszólítják, és ismét nem rögzítik, etc.

Üldözik őket végkimerülésig.

Ugyanakkor, ha a semjéni zsenialitás eredeti változatát fogadták volna el, akkor abból az következett volna, hogy egyetlen hajléktalan sem maradhatott volna az utcán, és a rendőrség feladata lett volna a begyűjtésük darabra. Továbbá a rendőrség, a rendőrkapitányok maguk is felelősségre vonhatók lettek volna, amíg egyetlen ember is tartózkodik az utcán.

Mostantól mondhatják azt a rendőrök és a fideszes polgármesterek is a választóiknak, hogy a hajléktalanság ugyan be van tiltva, de ez vagy az a konkrét személy még nem gyűjtötte össze az előírt 3 figyelmeztetést az elzáráshoz.

A módosító két lehetőséget hagy nyitva:

  • egyfelől megengedni, hogy ha az állam akarja, tényleg elinduljon egy deportálás;
  • valamint azt is megengedi, hogy az egyik helyről elszállítsák a hajléktalanokat, a másikról meg nem, ott

félrenéz a rendőr felsőbb utasításra.

Az utóbbi a valószínűbb, mér csak azért is, mert a másik pillanatnyilag kivihetetlen. Tehát informálisan zónákra osztják a várost: ahol tilos hajléktalankodni, meg ahol szintén az, de nem jár érte börtön. Csak a zónákra osztásért nem a fideszes politikusoknak kell vállalni a felelősséget a rendpárti választóik előtt, hanem – ha elfogadják az indítványt – mutogathatnak majd ujjal a rendőrökre. 

Facebook Comments