Palkovics kontra MTA: 5 tény, ami miatt az egész az egész történet kamu

Palkovics kontra MTA: 5 tény, ami miatt az egész az egész történet kamu

Palkovics Lászlót szemelték ki arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjeként bekebelezze az MTA-nak járó pénzeket és NER-esítse a magyar tudományt. Az egész történet csupán egy színházi előadás, meg is mondjuk, miért.20140724palkovics-laszlo-az-emberi-eroforrasok.jpg

A tervek szerint a kormány az akadémiának járó 28 milliárd forintot a jövőben a minisztériumon keresztül osztaná el. Palkovics László úgy véli: a forráselosztás nem politikai, hanem technikai kérdés. Az MTA és a tudósok, még a rendszerhez lojális Vízi E. Szilveszter is tiltakozott a javaslat ellen. Az egész sztorinak viszont se füle, se farka – csak porhintés.

 

  1. Amíg nincsenek százezres utcai demonstrációk, a kormány azt tesz, amit akar.

Bár az MTA egy régebbi kutatás szerint ugyan a legnagyobbra értékelt társadalmi szervezet, de aligha fog bári is kimenni tüntetni érte az utcára. Teljes a politikai apátia és a minimális társadalmi szolidaritást még törvénnyel is igyekeznek eltűntetni (lásd a civilek, hajléktalanok és menekültek elleni törvénykezés). Volt egy apró tüntetés az MTA-ért, alig kapott nyilvánosságot. A kétharmad pedig olyan törvényt hoz, amilyet csak szeretne, amíg nincs tömeges nyomásgyakorlás.

  1. Palkovics már most azt tesz, amit akar.

Nemrég hiába döntöttek a támogatandó tudományos projektek listájáról a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalban, nem hirdethetnek eredményt a többhónapos, szakértői értékeleseken alapuló pályázati szakasz után, mert Palkovics László arról tájékoztatta az érintetteket: az ő igenje nélkül nem köthetnek megállapodásokat. Majd 11 milliárd forintnyi kutatási pénz kiosztását stoppolják, noha a folyamatot a hivatal vezetőjeként még Pálinkás József egykori fideszes oktatási miniszter, korábbi MTA-elnök felügyelte.

  1. A vita csak a nyilvánosság meggyőzéséért megy, valódi tétje nincs.

Az MTA dolga, hogy tiltakozzon, Palkovicsé pedig, hogy eljátssza a jófiút, aki nem akar beleszólni a kutatásokba. Valójában mindenki tudja, hogy mindez hazugság. A viták, az egyeztetések mind csak a nyilvánosság megnyeréséért mennek, ami persze elég egyértelmű: aki fideszes, Palkoviccsal fog egyetérteni és bólogat, aki ellenzéki, persze fel van háborodva. Szóval az egész csak színház.

  1. A Fidesz nem csak bele akar szólni, de eddig is beleszólt a kutatásokba.

A tudósoknak és kutatóknak eddig is folyamatosan pályázniuk kellett a kutatásaikkal és eddig is a csókosok és a haverok nyertek pénzt, szimpátia-alapon. Az MTA-t és a különböző állami intézményeket már rég, az elmúltnyolcévben „megtisztították” a liberális és baloldali kutatóktól, témáktól. Akárcsak a művészeti akadémia, a tudományos kutatási terület is erősen polarizált és szűrt. A mostani harc csupán legitimizálná a rendszert, hogy a fideszes haverok-csókosok kapjanak pénzt és Palkovicsék direkten bele tudjanak szólni, hogy ki és mire kapja.

  1. Csak idő és módszer kérdése a pénz megszerzése az MTA-tól.

A kormány bármikor mehetne szemben direkten a Tudományos Akadémiával, de már annyiszor rásütötték, hogy bunkók, műveltelnek, tudományellenesek (gondoljunk csak a CEU-ellenes megmozdulásukra), hogy szeretnék a megtépázott renoméjukat valamennyire azért javítani. Erre kell az alkudozás a nyilvánosság előtt. Persze, maga az MTA megtámadása ezzel ellentétes, de ugye minden apróért le kell hajolni.

 

Facebook Comments