Németh Szilárd szerényen Hunyadi Jánoshoz hasonlította magát, miután átfutotta a Wikipédiát

Németh Szilárd szerényen Hunyadi Jánoshoz hasonlította magát, miután átfutotta a Wikipédiát

Németh Szilárd, aki a minap még arról panaszkodott, hogy az ellenzékre nem lehet számítani, mikor a hazát kell megvédeni, most lelkes hangú beszédben igyekezett bebizonyítani, hogy Hunyadi János méltó utódai azok, akik ma a bevándorlás megállításán fáradoznak. Különösen a Magyar Honvédség, és az élén ő maga. 

20180722_kar8197.jpg

Július 22. a nándorfehérvári diadal évfordulója. Ennek megünnepléséről 2011-ben született országgyűlési határozat. Azóta minden évben mérsékelt érdeklődés mellett elmond egy beszédet valaki, akinek épp hozzáilleszthető a hivatali teendőihez a dolog. Idén Németh Szilárd, mint újdonsült honvédelmi államtitkár kapta ezt a nem túl hálás feladatot, és el kell ismerni, hogy a lehetőségekhez képest kihozta belőle a maximumot. Kár, hogy alig hallotta valaki az aranyat érő szavakat, mert minden igyekezet ellenére sem gyűlt össze hatalmas ünneplő tömeg a budai Várban a Hunyadi-szobornál. 

A beszéd varázsát még az sem törte meg, hogy egyes részei szó szerint átvett mondatok voltak a Wikipédia nándorfehérvári diadalról szóló szócikkéből. Mint például ez:

Az eseményt a magyar hadtörténelem az egyik legjelentősebb magyar győzelemként tartja számon. A győzelem mintegy hetven évre megállította a törökök további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozását.

A figyelmes hallgató szinte észre is vehette, hogy a szónoklat bizonyos szavai kékkel vannak szedve és aláhúzottak. 

20180722_kar8167.jpg

Sajnálatos, hogy a szónok valószínűleg nem képes hosszabb tartalmakat végigolvasni, így megelégedett az első néhány bekezdéssel a szócikkből. Pedig, ha tovább böngészett volna, esetleg megkért volna valakit, hogy olvassa fel neki a többi szöveget is, talán rájön, hogy az erre alapozott beszédben sok esetben pontatlanul fogalmaz, például a hatalmas ostromló sereg létszámát illetően. Na de pár tízezer török ide vagy oda igazán nem számít, a lényeg, hogy sokan voltak és vérszomjasak, és ezt egész Európában senki nem vette komolyan, csak a magyarok. Ahogy most is – mutatott rá Németh Szilárd:

Egész Európának szóló figyelmeztetés, hogy a kontinensnek nem szabad felednie a történelmét. Európa elvész, ha nem védi meg a saját határait és keresztény kultúráját.

Nem érdemes azon mélázni, hogy a nándorfehérvári diadal legfontosabb szereplői valójában szerbek voltak, hiszen Németh Szilárd sem tette, szerinte ez a győzelem a magyar kultúra megvédésének fontos példája volt, amit ma is követnünk érdemes. Napjainkban is szükség van az 1456-os nándorfehérvári diadalnál tanúsított hősiességre – hangsúlyozta a honvédelmi államtitkár annak a várnak az ormán állva, amit pártja vezérkarával éppen most foglalt el hősiesen a budai lakosok és a békés turisták elől. Semmi kétség, hogy kitartóan védelmezni is fogja. 

Azért ne feledjük, csak a történelmi hűség kedvéért: a legősibb kultúra, ami végül tényleg diadalmaskodott ebben a csatában, egy baktériumtörzs volt. Déli harangszó ide vagy oda, a nándorfehérvári csata közben és után mindenkit ugyanaz a pestisjárvány vitt el végül.

Kerényi Kata

Facebook Comments