Sosem találja ki, ki újítja fel a zsámbéki Zichy-kastélyt!

Sosem találja ki, ki újítja fel a zsámbéki Zichy-kastélyt!

Na jó, talán annyira mégsem nehéz kitalálni. Segítségként: M-mel kezdődik, és észároslőrinccel végződikscreen_shot_2018-07-31_at_08_57_07.png

A zsámbéki Zichy-kastélyra ráfért már egy alapos felújítás. Az épület egy része még 2004-ben tűz áldozata lett, akkor ki is költözött belőle az addig ott működő főiskola. Jelenleg a Premontrei Keresztelő Szent János Iskolaközpont használja a kastélyt, aminek teljes felújítására tavaly írtak ki pályázatot. A férfias és igazságos küzdelemben győztes cég év elején neki is állt a munkának, és azt ígérik, jövő nyárra készen is lesznek. screen_shot_2018-07-31_at_08_57_36.pngAz az egy biztos, hogy anyagi okokból nem fog félbeszakadni az építkezés. A felújítási munkálatok kivitelezője a Fejér-B.Á.L. Zrt. , ami egy fiatal, de dinamikusan fejlődő vállalkozás. Hogy mi a titkuk? A honlapjukon (link) olvasható bemutatkozó szöveg szerint

A 2015-ben alapított Fejér-B.Á.L Zrt. fő tevékenységi köre lakó és nem lakó épületek építése, építőipari tevékenységet folytat. A cég dolgozói és vezetősége a Mészáros és Mészáros Kft. korábbi magasépítési üzletágából kerültek kiszervezésre, tehát a friss cég egy jól összeszokott szakember gárdával rendelkezik. Ez a szakember gárda korábban több munkanemben elnyerte az Építőipari Mester Díjat, a Felcsúti Pancho Aréna kivitelezési munkálatai kapcsán.

A felcsúti székhelyű cég referenciamunkái között a büszkén emlegetett sportlétesítmény mellett olyan épületek vannak, mint egy betonkeverő üzem és a szárligeti palackozó, de egy vasúti járműszín is szerepel a listán, véletlenül épp a felcsúti kisvasút vonalán. A honlapról az is kiderül, hogy rendes szakemberekhez méltóan a cég dolgozói folyamatosan továbbképezik magukat, és figyelemmel kísérik a piac változásait. Naprakészségüket bizonyítja, hogy alig egy évvel a cég bejegyzése után a dolgozók máris  sikeres vizsgát tettek nukleáris rendeltetésű épületek létesítéséből Pakson. Ki tudja, hátha jól jön majd még. 

Azt nem lehet tudni, mi lesz a sorsa a zsámbéki kastély olyan különlegességeinek, mint a harangtorony, a több száz éves kapu, a sok helyen még megmaradt falfestmények vagy a belső terek egyedi, boltíves kialakítása. Ami most látszik, hogy a jól ismert homlokzat megőrzése mellett az épület hátsó része egy modern, az eredetitől teljesen eltérő stílusú építménnyé változik, és több régi épületrészt épp porig rombolnak, hogy aztán valami más kerüljön a helyükre.

img_4704.JPG

Különösen érdekes ez annak fényében, hogy a cég a honlapjuk tanúsága szerint boldogan vállalja műemlék jellegű épületek felújítását. Ezt is majdnem sikerült. Igaz, még nincs teljesen kész, de máris nagyon ígéretes, ami látszik belőle. 

screen_shot_2018-07-31_at_08_58_19.png

A profi munkát meg kell fizetni, ehhez nem fér semmi kétség. A zsámbéki Zichy-kastély újragondolása 1,72 milliárd forintunkba kerül nekünk, adófizetőknek. Az épületet meg majd biztos megszokjuk, és ahogy múlnak az évek, egyre kevésbé fog eszünkbe jutni, hogy szívesebben vettünk volna rögtön egy yachtot a Mészáros családnak karácsonyra, minthogy hagyjunk tönkretenni megint valamit, ami értékes és szép volt azelőtt.

Kerényi Kata

Facebook Comments