Szavazzon: Kunhalmi, Semjén vagy az ELTE reagált cikibben a genderszak-botrányra?

Szavazzon: Kunhalmi, Semjén vagy az ELTE reagált cikibben a genderszak-botrányra?

Hirtelen nem is tudunk mit mondani, hogy Semjén, Kunhalmi, vagy az ELTE viselkedik idiótábban a genderkonfliktusban. De fogadjunk, hogy ebből is Orbán jön ki jól!gender_studies.jpg

Kunhalmi Ágnes és Semjén Zsolt is megnyilvánult a genderszak betiltása kapcsán, az ELTE pedig meggondolta magát. 

Mi történt?

A múlt héten röppent fel a hír, hogy alig 24 órát kaptak az egyetemek egy rendeletmódosítás véleményezésére, amelynek egy pontja kimondja, hogy a jövőben nem indulhat képzés társadalmi nemek tanulmánya szakon, a „genderszakon”. Az Emmi a HVG kérdésére nyilvánvaló hazugsággal válaszolt, amikor azt kérdezték tőle, miért tiltja be a genderszakot. Indoklásuk szerint “nem a munkaerőpiac igényeire reagálva” hozták létre a társadalmi nemek szakát. Mindezek ellenére nem döntöttek a hétfői kormányülésen a képzés megszüntetéséről. A kérdés nem is szerepelt a napirenden – értesült az atv.hu. A hírportál forrásai szerint viszont a genderképzés biztosan nem folyhat tovább majd az ELTE-n. Nem kizárt, hogy maga az egyetem szünteti meg a szakot a kormány helyett, bár annak nyomására.

Érdekesen reagáltak az egyetemek a hírre. A CEU határozott és kemény álláspontot fogalmazott meg: a Magyar Rektori Konferenciának küldött állásfoglalásában azt közölte, hogy elutasítják az oktatás tartalmát érintő mindennemű cenzúrát, és kiállnak a tanszabadság mellett.

Az ELTE ezt a képzését a múlt évben indította először a Társadalomtudományi Karon és látszólag egyből fel is adták az ellenállást: az egyetem a közleményében azt írta, hogy nem tervezték a képzés megszüntetését, de tudomásul veszik és tiszteletben tartják a fenntartó döntését: 

A társadalmi nemek tanulmánya mesterképzés felmenő rendszerben történő megszüntetését célzó rendelettervezetről az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a Magyar Rektori Konferencia (MRK) közvetítésével szerzett tudomást. Egyetemünk a rendelkezésre álló véleményezési határidőn belül megfogalmazta a tervezettel kapcsolatos észrevételeit az MRK részére. A társadalmi nemek tanulmánya mesterszak képzést az ELTE 2017-ben, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság eljárását követően, a fenntartó minisztérium által engedélyezett szakként indította el. A képzés megszüntetését az ELTE nem tervezte, az esetleges további szakmai egyeztetésekre Egyetemünk nyitott, ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy a fenntartó minisztérium jogosult a képzési portfólió felülvizsgálatára, ezen belül egyes képzések megszüntetésére is. Ezzel összhangban a fenntartó döntését Egyetemünk tudomásul veszi és tiszteletben tartja, egyúttal fontosnak tartjuk, hogy a témakörben lehetőség szerint érdemi szakmai vita folyhasson le. A végleges szabályozás megjelenéséig, illetve a rendelet indokolásának megismeréséig az ELTE nem kíván a fentieken túl a témában állást foglalni.

Hétfőn az ELTE – valószínűleg a sajtóvisszhang hatására – hirtelen fordulattal kiállt a képzése mellett és közölte, hogy mindenki félerétette az előző közleményüket. A Társadalomtudományi Kar dékánja pedig nyíltan tiltakozott a megszüntetés ellen. Az ELTE szerint a társadalmi nemek képzést a fenntartó minisztérium által engedélyezett szakként indították el, a szak megszüntetését célzó Emmi-előterjesztés azonban nem tartalmaz indoklást. Arra is felhívták az Orbán-kormány figyelmét, hogy a 2016-os minisztériumi felülvizsgálat sem talált szakmai kifogást a genderszak ellen.

Az ELTE állítása szerint nem hagyta veszni a képzést, és észrevételeit elküldte a Magyar Rektori Konferenciának. Ebben pedig azt írták, a kormányzati előterjesztés, amely rendeleti úton kíván megszüntetni egy konkrét szakot, sértheti az Alaptörvény X. cikkének 3. bekezdését, amely garantálja a felsőoktatás és a tudomány autonómiáját.

Viccesen reagáltak a politikusok is az esetre, akiknek láthatóan fogalmuk sem volt róla, hogy mi az a genderszak.

Semjén Zsolt – aki amúgy szociológus és pont az ELTE Társadalomtudományi Karán végzett, így csúnyán szembeköpte a saját másolt diplomáját – „tudományos érvelése” szerint „társadalmi nemek” nem is léteznek, már a definíció is képtelenség.   

Senki nem akar genderológust foglalkoztatni, következésképpen képezni sem kell – nyilatkozta az atv.hu-nak. – Vannak dolgok, amik egész egyszerűen biológiailag determináltak, ilyen a nem kérdése is, az hogy valaki nő vagy férfi, egy biológiai tény. A társadalmi nem éppoly képtelenség, mint ha valaki társadalmi korról beszélne. Azaz mintha egy középkorú valaki szabad akaratából eldönti, hogy most ötéves, és óvodába akar menni, vagy hogy 90 éves, és a nyugdíjbiztosítótól nyugdíjat szeretne

– érvelt a KDNP elnöke.

Ugyancsak viccesen reagált Kunhalmi Ágnes, az MSZP politikusa az ATV-ben; annyira, hogy még a műsorvezető, Kárász Róbert is meghökkent egy pillanatra. Az ellenzéki politikus elmúltnyolcévezezéssel kezdte, majd elmagyarázta, valójában – szerinte – mivel foglalkoznak a gender tudományok. Például azzal, hogy miért van az, ha

„ugyanolyan diplomát végez Ön is, én is, ugyanannyi éve dolgozunk egy adott munkakörben, de énnekem, mert két cicim van és nő vagyok, ezért kevesebb a bérem. Tetszik érteni, hogy mit mondok”

– definiált az MSZP-s képviselő, aki a hatás kedvéért még gesztikulálva éreztette is mondandóját.

„Értem. Ezt egyébként most szerintem mindenki megértette”

– reagált levegő után kapkodva Kárász Róbert.

 

Facebook Comments