Boross Péter akkora ökörséget mondott, hogy még a kormánypropaganda is szégyelli

Boross Péter akkora ökörséget mondott, hogy még a kormánypropaganda is szégyelli

A volt miniszterelnök hétfőn tölti be a 90. évét. bp1.jpeg

Az alternatív univerzumban zajlik az élet. Dúl a háború, tolódik a narratíva, ugyanakkor sajnos nem eléggé, ezért be kellett vetni a stratégia csapásmérő egységet az utolsó élő gyalogsági hadapródot is.

Még szerencse, hogy Boross Péter, a kiérdemesült miniszterelnök a napokban (egészen pontosan 27-én, hétfőn) tölti be a 90. életévét, ebből az alkalomból a kormány készített is vele egy ünnepi interjút. Abban sok érdekes megközelítés leíródik, például hogy

  • az ellenzékiség politikai kategória, így nincs helye a kultúrában, ellenben a konzervativizmusnak, meg az ún. keresztény-nemzeti arculatnak igenis van;
  • a jobboldali erők fejlődéspártiak, liberálisok abnormális nihilisták;
  • “iszonyúan sokba került nekünk a békés, mosolygós rendszerváltás”, de a “rendszerváltást nem lehetett volna sokkal másként végigvinni”.

De aztán a végén az egészet megkoronázza és übereli egy olyan

alternatív ténnyel, ami igazán méltó a NER-hez.

– Idehaza milyen célok megvalósítását tartja fontosnak?
– Sokat beszélnek arról, hogy a fiatalok elvándorolnak külföldre. Ez nem igaz, ám kétségtelenül sokkal több lehetne a visszacsábítás. Meg kellene mondani nekik:

a külföldi egyetemek túlnyomó részben sokkal kevesebbet nyújtanak tudásban, mint a hazaiak.

Igazán kár, hogy erről senki más nem tud Boross doktoron kívül. A volt miniszterelnök azt állítaná, hogy a Harvard, a Yale, a Stanford, az MIT, a Caltech, Oxford vagy Cambridge túlnyomó részében nyújtanak kevesebbet, mint a magyarországi egyetemek? Mert ha arra gondolt, hogy némely laoszi vagy botswanai vidéki főiskolákon rosszabb az oktatás, akkor persze igaza van, csak jelentősége nincs, mert oda amúgy se nagyon akar emigrálni a magyar tanulóifjúság.

Mondjuk az a tény, miszerint a nemzetközi összehasonlításokban nincs magyarországi egyetem a világ legjobb 500-a között (miközben pl. egyiptomi akad, dél-afrikai 4 is), nem éppen arra utal, hogy a külföldi egyetemek túlnyomó részben sokkal kevesebbet nyújtanak tudásban, mint a hazaiak. (Itt a legfrissebb, 10 napja kiadott Shanghai Ranking.)

A még a NER viszonylatában is szokatlanul elrugaszkodottnak számító alternatív tény a kormánypropagandát is annyira meglepte, hogy

  • jellemzően nem is vették át Boross interjúját a Magyar Időktől,
  • vagy ha mégis, mint az Origo, amelyik szinte szó szerint ismertette, akkor 

az agyzsibbasztó ökörséget nagyvonalúan kihagyták.

Pedig ez nagy szó, mert nekik aztán magasan van az ingerküszöbük.

Talán úgy voltak vele, hogy Boross doktor már rég járt egyetemre, külföldire soha, továbbá oktatásüggyel sem foglalkozott. Meg különben is, 90 éves.

Facebook Comments