Kövér ráduplázott Orbánra: neki az egész finnugor elmélet gyanús

Kövér ráduplázott Orbánra: neki az egész finnugor elmélet gyanús

Beállt a teljes agyhalál a kormányoldalon. kovilaci.jpg

Miután Orbán miniszterelnök Kirgizisztánból üzente meg, hogy, a magyar 

egy egyedülálló és különös nyelv, amely a türk nyelvekkel áll rokonságban,

azt várta volna az ember, hogy párthívei és csatlósai itthon majd igyekeznek tompítani a bődületes baromság hatását, és arra tesznek utalásokat, hogy ezt csak az ottani füleknek szánta; ergo: nem kell komolyan venni. (Arra persze nem volt esély, hogy egyenesen lehülyézze valaki Orbánt, az megengedhetetlen baklövés lenne egy diktatórikus pártban.)

De nem ez történt. Sőt.  Kövér házelnököt behívták a frissen visszafoglalt Hír Tv-be, hogy magyarázná meg a kormányfő holdkóros zagyvaságát, és Kövér még rátett néhány lapáttal.

Azt mondta, hogy bár ő nem akarja vitatni az egész finnugor elmélet, és nem hiszi, hogy alapvetően felfordult volna az életünk és alapvetően más vágányt járt volna a történelmünk az elmúlt 50-100 évben, ha kiderült volna vagy kiderülne, hogy

mégiscsak türk eredetű nép vagyunk, és a nyelvünk sem finnugor.

De azonnal hozzá is tette, hogy neki ez az

egész finnugor elmélet a genezisétől gyanús, már akkor is ideológiai eszköznek tűnt, amikor a 19. században elfogadták.

És ezzel meg is érkeztünk a szélsőjobboldali ezoterika világába: a finnugor elméletet a Habsburgok (tovább Trefort Ágoston) erőltette rá a magyarokra, hogy eltagadják a dicső múltat. Mert ha ismertté válna, hogy a magyarok a hunok utódai, akkor Európa kénytelen volna átengedni a vezetést a magyaroknak. Az Egyesült Államok meg alázatosan kérné, hogy csatolják Zala megyéhez mint kistérséget.

Az irány erre felé mutat.

A magyar jobboldalon mára mainstreamnek tekinthető a közérkori babona, a felvilágosodás előtti ostobaság.

Magyarországot pillanatnyilag olyan hatalom uralja, amelyikben a miniszterelnök nyíltan tagad bevett nyelvtudományi elméletet, a házelnök meg ideológiának minősít egy egész tudományterületet. Mondjuk mit is várhatnánk annak ismeretében, hogy a miniszterelnök-helyettes a biológia alapját jelentő evolúciót utasítja el, valamint jegybankelnök (és korábban gazdasági miniszter) lehet egy olyan ember, aki a közgazdaság-tudományt tagadja meg nyilvánosan. (Lásd még az unortodoxiát, meg a kis, piros pöttyöket, melyek száma azonban nem lehet 8.)

És nincs egyetlen jobboldali közszereplő sem, aki ezek ellen felemelné a szavát.

kur.jpgKövér a Hírt Tv-ben áltudományos álláspontját azzal indokolta, hogy

  • ő a volt az idei Kurultáj védnöke és díszvendége(!),
  • ahol megtapasztalta, hogy a tömegekben igény van a másfajta múltértelmezésre, az identitás más rétegeinek feltárására“.

Ez tehát a lényeg: a tömegek (a Jobbiktól megörökölt szélsőjobboldali szavazótábor) azt akarja hallani, hogy a magyarok a hunok utódai, tehát azt kell nekik mondani, amit hallani akarnak. Ha megerősödik a vágy, miszerint a 33-szor csavarodó DNS-ük van és a Szíriuszról jönnek, akkor azt. 

Ha ehhez ellenséges ideológiának kell minősíteni és betiltani az asztrofizikát és a genetikát, akkor nyilván meg is teszik. Ahogy tették ezt a menekülteknek enni adni akaró humanizmussal vagy a társadalmi nemek tudományával.

Orbán és Kövér mondásaiból jól látszik, hogy a finnugrizmus tagadása nem kisiklás volt, nem egyszeri alkalom: kezdhetnek aggódni az általános és összehasonlító nyelvészek is, hogy a fideszes ámokfutás költségvetési támogatásuk megvonásához vagy egyenesen a betiltásukhoz fog vezetni.

Az még a jobbik eset lesz, ha – mint az máris várható – csak létrehoznak valami hun-türk-magyar rokonságot kutató intézetet. Pusztán a kiegyensúlyozottság érdekében: hogy a tudományos szférában megfelelő képviselete legyen a nettó ostobaságnak is.

Facebook Comments