Tényleg nem Oltyán és Ziegler az Index új tulajdonosa, hanem Orbánék

Tényleg nem Oltyán és Ziegler az Index új tulajdonosa, hanem Orbánék

Le is tagadták, hogy az övék lenne a lap. (És tényleg nem az övék – de egészen a magyarázat.)

index_ciril.png

Nem lesz több poénkodás Putyinnal. 

Interjút adott a Napi.hu-nak az Index két új tulajdonosa, Oltyán József és Ziegler Gábor. Ahogy a 444 is megírta, Oltyán és Ziegler két dologról dönthet: az Indexhez kerülő pénzekről, illetve az Index függetlenségét biztostó alapítvány kuratóriumáról. Ezzel gyakorlatilag indirekten beleszólhatnak abba, mi jelenjen meg a lapnál. Vagyis:

innentől, ha az indexes újságíró rizikós témába botlik (mint Rogán helikopterezése), kétszer is meg fogja gondolni, hogy megírja-e, mert másnap bármikor kirúghatják.

Tele az ország kirúgott újságírókkal, miután Orbánék bezáratták/felvásárolták a független sajtót. (Hogy nem lövik le/mérgezik meg őket, az csak azért van, mert nem Oroszországban, vagy Törökországban élünk, pedig olcsóbb lenne.)

Mielőtt végigmennénk azon, hogy miért nem stimmel a két új tulajdonos interjúja, nézzük végig, mit tudunk eddig az Index és a pártállam viszonyáról, az Index megvételéről.

  1. Orbán Viktor régóta pályázik az Indexre, a pártállamnak szúrja a szemét, hogy az Index, akárcsak a Népszabadság, vagy a Magyar Nemzet leleplező, kritikai cikkeket ír meg róla. Orbán trumposan fake news-na is nevezte a lapot.
  2. Simicska a választások után kiszállt a médiából és kapitulált, ennek része az is, hogy Spéder Zoltán eladta a CEMP-et (a céget, amitől az Index és pártcsaládja függ) a héten egy Index-közlei menedzsernek és egy, Bács-Kiskun megyéből előlépett helyi KDNP-s politikusnak, akit eddig senki sem ismert. Amit eddig a 444 kiderített: Oltyán egy KDNP-s turbókommentelő, az igazi vonalas pártkatona. 
  3. Nem tudni, hogy a két új tulajdonos kinek a pénzéből vette meg, milyen áron és hogyan jutott hozzá az Indexhez, tehát a lényegi kérdésekre nem kaptunk választ idáig.
  4. Újságírói körökben hónapok óta suttogják, hogy hamarosan érkezik az Indexhez is Liszkay Gábor (ahogy a HírTV-hez is visszaérkezett) és akkor lecsap a bárd.
  5. Nem érdeke Orbánéknak sem egy újabb migráncsok ellen uszító lapot csinálni, valószínűleg csak lezüllesztik a lapot arra a szinte, hogy a kínosabb témákat ne írják meg.

Az „új tulajdonosok” interjújának egy célja volt: megnyugtatni a közvéleményt, elvenni az egész felvásárlásának az élét. Helyette az új tualjdonosok azt a narratívát vezették be, hogy „üzleti szempontból” vették meg az Indexet pénzelő, illetve az Indexet ellenőrző cégeket.

  1. Az „üzleti szempontból-narratíva”

Oltyán elmondta, hogy amikor Ziegler felhívta, és leültek beszélgetni, már az elején nem volt kérdés, hogy belevágnak-e. „Az üzleti lehetőségeket mindig is keresem, ráadásul médiavállalkozó lennék cirka 20 éve, a mostani pedig jó lehetőségnek tűnt” – mondta. Ezzel tagadták a politikai motivációt.

Miért nem stimmel?

Az időzítés miatt. Olyan helyzetben van ma a magyar média, amikor a gazdasági kérdések még egy Buci Maci magazin, vagy egy vidéki rádió adás-vételénél sem játszanak szerepet. Minden a Fidesz (Orbán) politikai akaratától függ. Fideszes doktrína, hogy független média nem maradhat Magyarországon – legalább meg kell szelídíteni, mint a Népszavát, vagy az ATV-t.

  1. „Az Index függetlensége garantált”-narratíva

Ziegler az interjúban azt állította, az Index.hu függetlenségét garantálja, hogy „semmilyen jogunk nem fűződik ahhoz, hogy a napi szerkesztésbe vagy a lap tartalmába bármilyen módon is beleavatkozzunk”, de „üzleti okokból sem áll érdekünkben”.

„Független, nagy olvasottságú és kifejezetten színvonalas Index.hu-ra van szükségünk üzletileg is”

– mondta. Mindez az üzleti narratíva folytatása, indoklása.

Miért nem stimmel?

Schmidt Mária is hasonlót mondott a Figyelőnél, pár hét múlva a lap bedőlt és átment kőkemény fideszes propagandatermékbe. Bodolai László, mint egyszemélyes kuratórium mellé felvehetnek újabb tagokat (Liszkay Gábort), vagy egyszerűen megvonhatják a pénzeket, ha gázos sztorikat hoz le a lap. Ezt az újságírók is tudják. Az is lehet tehát, hogy ilyen drasztikus lépésre talán nem is lesz szükség – egyszerűen az öncenzúra megállítja az Indexet, hogy a durvább sztorikat lehozzák. Orbán már ezzel nyert.

  1. „Oltyán ugyan KDNP-s, de üzletember”-narratíva

Oltyán a közszereplését a KDNP-ben magánéleti indokokkal magyarázta. Hadd írjuk le újra:

KÖZszereplés a KNDP-ben MAGÁNéleti indokkal, ami óvodás-szintű magyarázat.

„Semmilyen módon nem veszek részt az országos politikában és nem is tervezem. A megyei alapszervezetbe magánéleti okokból néhány éve kértem a felvételemet, ahol társadalmi munkában látom el a feladatomat. Az üzleti döntéseimet semmilyen módon nem befolyásolja a KDNP-s munkám.”

A tulajdonostárs Ziegler mindehhez még kincstári optimizmussal hozzátette: nem hiszi, hogy volna jelentősége „annak, hogy Józsi mit csinál a Facebookon, milyen a politikai meggyőződése”.

Miért nem stimmel?

Ugyanilyen óvodás-szintű magyarázatot adott elő Olytán a kommentelése kapcsán. A kommentek alapján egy igazi mélyfideszes bontakozik ki a szemünk előtt, aki összecsapja a bokáját, ha felülről leszólnak neki, hogy feladat van. Tökéletesen alkalmas tehát a kápó szerepére. Ő maga azzal magyarázta a kommentjeit (a HVG, mint „balos huhogóműhely”; „…az Index most így általánosan ellenzékeset játszik, vagy lesz még belőle érdemi lap valaha?”), hogy „pontatlanságok jelentek meg az Indexen” és ezen húzta fel magát.

A pontatlanságok miatt valaki „nem teszi tiltólistára” az Indexet, aztán most hirtelen nem nyilatkozza azt, hogy ő tulajdonképpen ősindexes. .

  1. A CEMP lekerült a feketelistáról

Több lap is megírta, hogy a CEMP, miután megvették, lekerült arról a feketelistáról, ami azokat a lapokat gyűjti, ahol az állam nem hirdethet. Az állami hirdetések adják ugyanis a legtöbb fideszes lap bevételének nagy részét, vagyis ezzel tartják életben a kormánypárti médiát. Ez is a Fideszhez való átállást mutatja. Ziegler Gábor erre megint hurráoptimistán nyilatkozott, mintha Gulyás Gergelyt hallottuk volna valami kormányinfón:

„Azt gondolom, hogy egy hirdető döntése mögött milyen motivációk állnak, azt nem a mi dolgunk megítélni.”

Mindezek alapján az a kép bontakozik ki a szemünk előtt, hogy az Indexet a megszokott konstrukcióban, azaz közpénzen, állami banki hiteleken keresztül vásárolta meg két stróman, akik szépen, lépéről-lépésre leszalámizzák majd a lapot – Orbán Viktor akartának megfelelően.

Facebook Comments