A saját szóvivője vallotta be nyíltan: Orbán Viktor korrupt

A saját szóvivője vallotta be nyíltan: Orbán Viktor korrupt

A miniszterelnök szóvivője az Átlátszó cikke nyomán elismerte, hogy Orbán Viktor luxus magángéppel utazgat meccsekre, milliókért – vagyis, korrupt.atlatszo_orban_magangep.jpg

Az Átlátszó hétfőn igen nagy horderejű oknyomozó cikket jelentetett meg. A cikkben végigkövetik a Mészáros Lőrinchez köthető luxusjacht, a Lady Mrd, illetve az osztrák tulajdonú OE-LEM lajstromjelű magánrepülő útjait. Az írás légi- és tengeri forgalmi adatokkal, fényképekkel alátámasztva mutatja be,

hogy használja a luxusjachtot és a luxusrepülőt a NER-elit, Mészáros Lőrinctől a fideszes államtitkárokig, vagy éppen az állami nagyvállalatok csúcsvezetőiig.

Egy alkalommal pedig Orbán Viktort is sikerült lefotózniuk, ahogy kiszáll a magánrepülőgépből Ferihegyen, hazatérve egy Vidi-meccsről, Bulgáriából.

Az Átlátszó ezzel az írással gyakorlatilag leleplezi a NER elitjének életmódját: hogy Orbán és körei luxuskörülmények között pihenik ki a migráncsozós propagandát és az állami szintű lopás fáradalmait.

Mint azt az Index és a 444 is megírta, egy politikusnak sem szabadna elfogadnia ilyen horderejű ajándékot magánembertől, hiszen az ilyen ajándékok elfogadása etikai problémákat vet fel és sok politikus bukott már bele.

Nevezzük nevén a dolgot: ez a korrupció.

Viszont sem az etikai problémák, sem az nem zavarta a cikkben szereplő NER-elitet, hogy mindezt a luxust a magyar adófizetők pénzéből teremtették meg. Ellopták tőlünk, hogy magukra költsék.

Első blikkre két következtetést vonzatunk le a cikk alapján:  

  1. Amit a cikkben olvasunk, tulajdonképpen a nyers bizonyítéka annak, hogy a rendszer célja a lopás és Orbán köreinek gazdagodása.
  2. Egy átlagos magyar számára elképzelhetetlen luxuskörüményeket biztosító jacht- és repülőutak láttán minden ép ésszel és igazságérzettel rendelkező magyarnak elkezdene viszketni a tenyere – ha értesülnének arról, hogyan is él tulajdonképpen az uralkodó réteg.

De minderről igen kevesen fognak értesülni és még kevesebben fogják fel a cikk jelentőségét – ezzel kapcsolatban Orbánék több óvintézkedést tettek: elfoglalták azokat az állami hivatalokat, amik ellenőrizhetnék és felelősségre vonhatnák őket, illetve elfoglalták az emberekhez eljutó média nagy részét, hogy senki ne is értesülhessen a dőzsölésükről.

A magyarok nagy része talán fel se fogja, hogy mi történik; vagy, ha felfogja, vállat von és maximum a barátaival pusmog róla felháborodva. Esetleg tovább retteg a nem létező migráncsoktól, Sorostól, vagy éppen az életét jobbá tevő, a jogait képviselő civilektől.  

Ennek folyománya és tulajdonképpen érthető is, hogy Havasi Bertalan, Orbán szóvivője egész nyugodtan vallotta be, hogy mindez a sztori Orbán repüléseiről igaz (ha esetleg az adatok, a fotók és az összefüggések nem győzték volna meg a kedves olvasót az Átlátszó cikkében). Vagyis csuklás nélkül mondta bele a mikforonba, hogy a főnöke, Magyarország miniszterelnöke korrupt.

„Orbán Viktor a MOL-Vidi FC minden mérkőzésére el szokott menni. Az utazások során a focicsapat tulajdonosának vendége, és ugyanolyan módon utazik, mint a MOL-Vidi FC többi vendége. Ez eddig is így volt, és ezután is így történik majd.”

mondta Havasi Bertalan a Népszavának.

A 444 foglalta össze ennek az állításnak a súlyosságát:

„A magyar miniszterelnök évek óta úgy hódol egy minden szempontból privát, a miniszterelnöki munkaköréhez semmilyen szempontból nem kapcsolódó hobbijának (egy klubcsapat meccseinek megnézése külföldi stadionokban), hogy annak költségeit egy olyan üzletember fizeti helyette, akinek a cégei a kérdéses időszakban dokumentáltan tízmilliárd forintos nagyságrendben kaptak megrendeléseket a miniszterelnök által irányított magyar államtól.

És ezt nem valami szívós tényfeltáró ásta ki, hogy az illetékesek körömszakadtáig tagadják – hiszen az Átlátszó cikkében szó sem volt arról, hogy kié a repülő vagy hogy ki fizeti annak útjait – hanem Orbán egyik legfontosabb bizalmi embere nyilatkozta le, mondhatni magától.

Egy döntési helyzetben lévő politikusnak nagy értékű ajándékot elfogadnia olyan piaci szereplőtől, aki folyamatos üzleti kapcsolatban áll az állammal, bármilyen színezetű rendszerben, az illiberálisokban is, korrupciónak számít. (A morálisan fejlettebb rendszerekben ugyanez vonatkozik a nem is annyira nagy értékű ajándékokra és bármilyen ajándékozóra.)

Ez a korrupciós tabu annyira élő, hogy politikusok teljes nyíltsággal kizárólag az önkényuralmi rendszerekben fogadnak el sok tízmilliós ajándékokat. De még azokban is ritkán beszélnek róla, legfeljebb nem különösebben titkolják.”

A 444 ezután összehasonlítja Semjén helikopteres vadászatával a sztorit, illetve egy korábbi, SZDSZ-es politikus focimeccsre reptetésével, amibe a politikus csúnyán belebukott.

Orbán Viktor azonban ebbe sem fog belebukni. Hiszen a tömegek, akik hatalomban tartják, nem értesülhetnek erről az ügyéről sem. Az állami hivatalok, amiket elfoglalt, nem indítanak eljárást az ügyben. Nem lesz nagy felháborodás. Nem megy ki több ezer ember a Kossuth térre. Az élet folyik tovább. Teljesen természetes, hogy Orbán korrupt, annyira, hogy a szóvivője mindezt lenyilatkozza egy újságnak.

Vagyis: Orbán Viktor a Fidesz szerint a törvények felett áll. Értinhetetlen, felelősségre vonhatatlan, leválthatatlan. Nincs mitől félnie. 

Nincs itt semmi látnivaló. Haladjunk tovább!

 

(Fotó: Átlátszó)

Facebook Comments