Inkorrekt versenyben is győzni tudott az ellenzék

Inkorrekt versenyben is győzni tudott az ellenzék

A főváros XV. kerületében időközi polgármester-választást tartottak, amelyet azért kellett kiírni, mert Hajdu László (DK) korábbi polgármestert áprilisban országgyűlési képviselővé választották. Az ellenzék jelöltje, Németh Angéla: 11 287 szavazatot (50,95%) kapott, ezzel szemben László Tamás csupán 10 590 szavazatot (47,81%).

Pedig a Fidesz most sem tartotta be a játékszabályokat.

nemang.jpg

 A Fidesz azzal kezdte, hogy – Orbán Viktor után szabadon – a helyi iskolában kampányoltak, amiért a jelölt meg is kapta a maga 200 ezres büntetését. Ezt követően olyan ordas hazugságokkal hívták fel a helyi lakosokat, hogy a baloldal jelöltje meg akarja szüntetni a helyi szakrendelőt.

Ám a relatív magas, 34 százalékos részvétel elegendő volt a fideszes hazugságok legyőzésére.

Megkezdődött Budapest felszabadítása – jelentette ki Molnár Zsolt. Az MSZP budapesti elnöke. Szerinte persze hiba lenne a főváros egészét érintő általános következtetéseket levonni abból, hogy Németh Angéla – elődje, Hajdu László hathatós segítségével – lenyomta fideszes versenytársát, de azt igenis jelzi az eredmény, miszerint a kormánypárt legyőzhető – hiszen a XV. kerületet 35 százalékos részvétel mellett tartotta meg a baloldal. Márpedig, ha a kizárólag a saját tábor totális mozgósítására fideszes stratégia ilyen aránynál sem vezet győzelemre, akkor az ellenzék joggal remélheti, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon a sokkal intenzívebb részvételi kedv neki kedvez – mondta Molnár.

Ennek az időközinek érdemi tétje volt – szemben a nyolcadik kerületi polgármester-választással. Ott ugyanis egy elsöprő többségű fideszes közgyűlés irányítja a kerületet, így egy ellenzéki polgármester ugyan szimbolikus lehetett volna, de érdemben nem tehetett volna semmit.

Az eredményhez nagyban hozzájárult a helyi MSZP elnöke, Tóth Imre és a párt országos elnökségi tagja,

a helyi kampányfőnök, a szemtelenül fiatal Bihal Dávid

munkája – tette hozzá Molnár Zsolt. A győzelem utáni nyilatkozatuk itt megtekinthető.

Facebook Comments