Szél Bernadett távozott, Schiffer visszatért – mára tény az LMP jobboldali fordulata

Szél Bernadett távozott, Schiffer visszatért – mára tény az LMP jobboldali fordulata

Szél Detti megkésett megvilágosodása. saszb.jpg

Az LMP most a pártból is kilépett társelnöke ugyan nem az egyedüli, aki a Fidesz kétharmadáért okolható, mivel hiába sürgette a választás előtt a 4-6 párti ellenzéki koordinációt, arra se a Jobbiknál, se az MSZP-nél, se a DK-nál nem volt fogadókészség.

Abban viszont már jelentős felelőssége volt Szél Bernadettnek, hogy 2017-ben nem jött létre egy szorosabb ellenzéki együttműködés.

  • Az LMP nevében akkor is elutasította a csatlakozást az ellenzéki közös listához, amikor szeptemberben Botka László ajánlotta fel nekik,
  • Meg akkor is, amikor november-decemberben Karácsony Gergely kínálta ugyanezt.

A választás után közvetlenül csaknem minden ellenzéki párt elnöke belebukott a Fidesz kétharmadába. Szél akkor nem mondott le (szemben Hadházy Ákossal), és a pártból való kilépés se jutott eszébe. Ehelyett fél éven keresztül szemlélte tehetetlenül az LMP széthullását, jobboldali fordulatát; azt hogy a Fidesz a saját embereivel töltötte meg a pártvezetést és a frakciót, hogy még csak esély se legyen egy majdani- esetleges ellenzéki együttműködésre.

Bekerült a parlamenti frakcióba az az Ungár Péter,

  • akinek anyja Schmidt Mária, Orbán Viktor és a NER egyik vezető ideológusa, a történelemhamisítás és az állami média ura;
  • akinek családi cégébe Mészáros Lőrinc éppen most vásárolta be magát 5 milliárd forinttal; 
  • aki Hollik Istvánnal, a kormánypárti frakciók szóvivőjével közösen turnézott az utóbbi hetekben Amerikában.
  • és aki augusztus végén saját lapjában deklarálta a gyakorlatilag általa irányított párt új politikai krédóját, miszerint az ellenzéki politika megbukott, nem szégyen egyetérteni a Fidesszel.

up_1.jpgMár meg sem próbálják eltitkolni, hogy lefekszenek a Fidesznek.

Ezzel összhangban pártelnökké azt a Keresztes László Lórántot választották, aki nem volt hajlandó visszalépni Pécsen egy független ellenzéki jelölt számára sem.

Továbbá hivatalosan is visszatért a frakcióhoz Schiffer András, akinek ügyvédi irodája mostantól a párt politikusainak jogi képviselője, erről szerződést kötött a parlamenti frakcióval. Nem mellékes, hogy az ügyvédkedés mellett egyúttal közéleti szereplő Schiffer egy kormánypárti-szélsőjobb hetilapnak 10 napja azt nyilatkozta a Sargetini-jelentésről, hogy

Nyomokban tartalmaz ugyan igazságmagvakat, ám több olyan valótlanságot is állít, amelyek sértik a nemzeti önbecsülésünket. (…) Óriási a kettős mérce!  (…) Lehetetlen a Magyarországon elvesztett belpolitikai csatákat Brüsszelben sínre tenni. 

Biztosan puszta véletlen, hogy a párt frakciója által finanszírozott az alapító pártelnök véleménye tökéletesen összecseng az LMP elnökségéével, amelyik arra utasította Meszerics Tamást, a párt EP-képviselőjét, hogy ha jót akar, azaz rajta akar lenni májusban a párt EP-listáján, akkor ne szavazza meg a Sargetini-jelentést. (A Fidesz mindet megpróbált azért, hogy ne legyen meg a kétharmad Strasbourgban: még a magyar – elvileg ellenzéki – pártokat is fenyegette/zsarolta, az LMP-t és a Jobbikot sikerrel.)

sa_5.jpgVisszatért tehát a párthoz Schiffer, valamint jó embere, a Hadházy Ákos inzultálásáért korábban kizárt, de utóbb visszavett Sallai Róbert Benedek, akivel március-áprilisban

közösen akadályozták meg,

hogy az LMP amúgy esélytelen jelöltjei visszalépjenek más ellenzéki jelöltek javára: Schiffer ügyvédi irodájának ún. szakvéleményére hivatkozva fenyegette Sallai a jelölteket kártérítéssel. (Bár a visszalépések megakadályozásához hozzájárult Ungár Péter anyukája is, aki a párt kampányfőnökét hívogatta ugyanebből a célból.)

Ezek után nem az a csoda, hogy Szél kilépett a pártból és a frakcióból, hanem inkább az, hogy eddig tartott neki, mire felmérte a dolgokat.

A volt elnökkel együtt távozott az együttes Szabó Szabolcs is, akinek ún. neoliberális nézeteit használta ürügyül Schiffer, amikor májusban kilépett a pártból. Akkor még tűnhetett úgy, hogy az LMP-ben a választók felháborodása miatt esetleg vereséget szenved a rövidlátásból, ideológiai okokból vagy egyszerűen pénzügyi számításból a Fidesz érdekeit szolgáló csoportosulás.

Mára viszont tény, hogy ők győztek: Ungár, Keresztes, Sallai és Schiffer. A karrierépítésre a Fidelitas helyett, illetve után az LMP-t választó Ungár Péter csak azért nem lépteti be a tulajdonába került pártot a Fideszbe, mert akkor nem tudnák teljesíteni a kormánypártok által nekik delegált feladatot, az ellenzéki szavazatok megosztását.

Valójában az történt, hogy

 az LMP áprilisban fogott 362 ezer ellenzéki szavazót, és átvitte őket a kormányoldalra.

Mostanra ez már leesett annak a Szél Dettinek is, akinek a nevében tették ezt a saját emberei, akik belőle pártelnököt csináltak, akik maguk előtt tolták, akik felhasználták az arcát, nevét, népszerűségét. Akik elhitették vele, hogy ha nem is idén, de később még esetleg tényleg lehet belőle miniszterelnök.

Későn felismerni is jobb, mint soha, bár az eredményen ez már nem változtat semmit. A következő választásra azonban jelenthet azért némi útmutatást azoknak a választóknak, akik eddig Szélhez hasonlóan hagyták magukat szédíteni.

Facebook Comments