Breaking news: washingtoni pofon Orbánnak Józsefváros miatt

Breaking news: washingtoni pofon Orbánnak Józsefváros miatt

Az amerikai fővárosban működő Holokauszt Múzeum alaposan nekiment a magyar miniszterelnöknek, amiért az önkényesen felrúgta a megállapodást az egykori józsefvárosi pályaudvarra megálmodott emlékhely ügyében. A jelek szerint Orbán Viktor mintha nem mérte volna fel a kockázatokat, hiszen Izrael is meg van döbbenve a magyar lépés miatt.   sh.jpg

Az Amerikai Holocaust Múzeum arra szólította fel a magyar kormányt, hogy az teljesítse kötelezettségét, amit a Sorsok Háza ügyében vállalt. Az üzenet emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök három éve megígérte, sőt, biztosítékokat adott: leveszi a napirendről a történelmileg teljesen elhibázottnak minősülő elképzelést.

Ám most mégis elővette a tervet és ez igencsak nyugtalanítja a tengerentúli intézményt. Ráadásul azt sem teljesítette, hogy kiveszi az egész programot Schmitt Mária kezéből.

A levél emlékeztet arra, hogy 2015 Magyarország még ügyelt a történelmi pontosságra, miután holokausztszakértők és intézmények, ideértve a washingtoni múzeumot, a jeruzsálemi Yad Vashemet, valamint a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetséget, írásban fejtették ki ellenvéleményüket a magyar koncepcióval szemben. Amúgy az akkori állásfoglalást a Miniszterelnöki Hivatal kérte. A legfőbb gond az volt, hogy az emlékhely a vészkorszak történetéből kiragadott, félrevezető és eltorzított módon mutatta volna/mutatná be az egykori eseményeket.

Idetartozik, hogy a magyar fél azt is vállalta: a programot csakis egy nemzetközi tanácsadó testület bevonásával váltja valóra és kéri hozzá a magyar zsidó közösségek támogatását is. Ez elsősorban a Mazsihizst jelentette és Budapest egészen a legutóbbi, teljesen ellentétes döntésig többször is megismételte, hogy ez így is lesz. Ám a minap mégis egy kicsiny hitközséget kért fel, ami sajnálatos módon ellentétekhez vezetett a magyar zsidóságon belül.

Épp ezért a washingtoni intézmény felhívja a Miniszterelnöki Hivatalt, hogy az tartsa magát ahhoz, amit vállalt. Emlékezetes, hogy a jelek szerint az izraeli kormány sem nézi jó szemmel a magyar pálfordulást, ezért mint Szijjártó Péter a napokban egy amerikai zsidó lapnak elárulta: pillanatokon belül szakértő érkezik Jeruzsálemből Budapestre, hogy tisztázza az ellentéteket.

Facebook Comments