Luxusrepülőzés: masszívan hülyének nézik a saját szavazóikat Orbánék

Luxusrepülőzés: masszívan hülyének nézik a saját szavazóikat Orbánék

Az emberek fele nem hallott Orbán magánrepülőzéséről. Aki meg hallott, annak nonszensz érveléssel mossa az agyát a propaganda.

ne_engedjunk_a_zsarolasnak.jpg

Bár napi, heti rendszerességgel derülnek ki a rendszer gusztustalanságai, korrupciós botrányok, barbár, rasszista elszólások,

az Orbán-rezsimet remekül a felszínen tartja, hogy az emberek többségének fogalma sincs, mi történik valójában körülötte.

Bár korábban megírtuk, hogy az ügyészség tartja hatalmon még Orbánt, de ugyanez igaz a manipulált közvéleményre. A magyarok híresek arról, hogy ritkán vonulnak tömegesen utcára, a nagy többségük egyszerűen az egyéni érdekérvényesítésben hisz. De ha tömegesen fel is háborodnának, egyrészt a propaganda gondoskodik róla, hogy elhallgassa a botrányokat, vagy, ha ez nem lehetséges, úgy tálalják az egészet, mintha minden rendben lenne. Ebből néha akkorra érveléstechnikai marhaságok jönnek ki, hogy a fal adja a másikat (lejjebb hozunk szép példákat), viszont egyértelműen kiderül, hogy a rendszer összezavarodik, amikor váratlan helyzetekkel találkozik. Korábban megírtuk azt is, hogyan omlott össze a kormányzati kommunikáció, miután Altusz Kristóf elszólta magát a menekültek befogadásával kapcsolatban.

Most ugyanezt a jelenséget tapasztalhatjuk Orbán Viktor luxusrepülései kapcsán: hiába vallotta be a fél kormány, illetve a miniszterelnök is (vigyorogva, úgyse kaptok el!), hogy magángépen utazik a Vidi-meccsekre, hiába mutatott ki az Átlátszó cikke összefüggést a luxusjacht és a magánrepülő mozgása között, az emberek valamivel több mint fele nem is hallott erről az egészről.

 

A Pulzus közvélemény-kutató a Népszavában publikálta reprezentatív kutatás szerint a 18-49 év közötti korosztály

  • 51 százaléka nem hallott Orbán repülőzéséről,
  • 46 százalék igen,
  • 3 százalék pedig azt mondta, nem tudja.

Sokatmondó, hogy a tájékozottak 81 százaléka korrupciónak tartja, hogy Orbán ilyen értékes ajándékokat fogad el Garancsitól, mindössze 9 százalék mondta, hogy ez nem korrupció.

A Pulzus kérdezői azt is felmérték, mennyire működik az emberek igazságérzete: a tájékozatlanokat is megkérdezték, hogy korrupciónak tartják Orbán luxusutazásait. 52 százalékuk szerint korrupciós ügyről van szó, 32 százalék mondta azt, hogy nem tudja, míg 16 százalék szerint ez nem korrupció.

Tekintsünk el attól, hogy a magyaroknak még megvan az igazságérzete és mindenki tudja, hogy Orbán korrupt. De a rezsim érvelése annyira gyenge, mint egy vasárnap délelőtti brunch egy lepukkant étteremben, ahol az előző heti menüt öntik össze és állítják bele sok aszpikba.

A választások után számos véleményvezér állította, hogy a baloldali, liberális pártok és értelmiségiek lenézik az országot, ezért vesztettek. De annak alapján, amit Orbánék eddig a luxusrepülőzés kapcsán produkáltak, pont a Fidesz nézi le a saját szavazóit. Meg az egész országot.  

Nézzük a felhozatalt az Index gyűjtésében:

  • Havasi Bertalan: a repülőút a magyaroknak egyetlen adóforintjába sem került. (Ugyanez az állítás több propagandamédiában is szerepelt; a Pulzus által megkérdezettek 69 százaléka nem értett egyet vele. 18 százalék mondta azt, hogy nem tudja, és 13 százalék fogadta el Orbánék érvelését.)
  • Gulyás Gergely: Jogilag nonszensz számonkérni Orbán Viktor miniszterelnökön, hogy egy állami megrendelésekből meggazdagodott oligarcha luxusmagángépével utazott el a Vidi futballmeccsére;
  • A köztévé műsorvezetője: most tényleg olyan fontos dolog, hogy ki hol nyaralt?
  • Hollik: „Nincs itt semmi ajándék”, azaz nem történ törvénysértés sem;
  • a Habony-féle, kormánypárti bulvárlap: Gyurcsány!

A B1 szerkesztőségében komoly fogadások mennek arról, hogy Soros György nevét hányszor írja majd le az Origo akkor is, ha ennek semmi köze Orbán luxusutazásaihoz.

Személyes kedvencünk egyrészt az Echo Tv Sajtóklub című kormánynyalonc „újságíróinak” (muahaha) beszélgetése, akik egyszerűen lehazaárulózták az Átlátszó oknyomozó újságíróit, majd mindjárt olyan konteókat kezdtek gyártani az egész sztorival kapcsolatban, hogy az újságírók le akarták lőni a Lőrinc-féle luxusjachton utazókat. 

A másik kedvencünk az MDF-ből túlélt Lezsák Sándor, akit rugalmas gerince egészen a parlamenti alenökségig repített (képzavar), de amikor igazi újságírók igazi kérdést szegeztek neki, nem tudott mit kitalálni és egyszerűen letagadta, hogy hallott volna az esetről. Pedig elvártuk volna, hogy igazi fideszes elvtársként keményen beleálljon Orbán megvédésébe. 

Nekünk, akiknek nem sok képviselte maradt a parlamentben, de még érdeklődünk a politika és a közélet iránt, ennyi maradt: fejet csóválva, néha vigyorogva nézni, ahogy a fideszesek képtelenek egy meggyőző mondatot mondani, amikor a főnökük korrupciójáról kérdezik őket. És ezek nyertek, kétharmaddal.  

 

(Fotó: Hipsterkomcsik, Facebook)

Facebook Comments