Deutsch Tamás már megint hazudott, de a Fidesz-szavazók nem értesültek arról, hogy megalázták Orbánt Helsinkiben

Deutsch Tamás már megint hazudott, de a Fidesz-szavazók nem értesültek arról, hogy megalázták Orbánt Helsinkiben

Kis magyar fakenews-metodológia. dt_2.jpg

Választási kongresszust tartott a héten az Európai Néppárt, ami két dologról szólt.

  • Egyfelől megválasztották a jobboldali pártcsalád EP-listavezetőjének a német Manfred Webert.
  • Másfelől a Néppárt azt akarta a választók, illetve ország-világ felé demonstrálni, hogy Orbán Viktor behódolt, már szalonképesen viselkedik, és nem lázad a liberális demokrácia ellen.

A demonstráció a világ felé lehet, hogy sikerült, de az ország felé biztosan nem: a Fidesz mindet megtett azért, hogy ne derüljön ki – legalább a szavazói számára -,

valójában megalázták őket és felmosták velük a padlót a helsinki kongresszuson.

Az Orbán-rezsim megszállása alatt álló médiák egyszerűen nem számoltak be a néppárti összejövetel legnagyobb szabású beszédéről. Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke Helsinkiben félreérthetetlenül Orbán Viktornak és a Fidesz címezve olyanokat mondott, hogy

  • Ha kikezded a jogállamiságot és a független bíráskodást, nem vagy kereszténydemokrata.
  • Ha nem szereted a független sajtót és a civil szervezeteket, ha tolerálod a xenofóbiát, a homofóbiát, a nacionalizmust és az antiszemitizmust, nem vagy kereszténydemokrata.
  • Ha az államot és a nemzetet az egyének méltósága és szabadsága fölé helyezed, nem vagy kereszténydemokrata.
  • Ha konfliktusokat és széthúzást óhajtasz globálisan és az Európai Unión belül is, nem vagy kereszténydemokrata.
  • Ha támadod Ukrajnát, és Putyint támogatod, ezzel az agresszor pártjára állsz, nem az áldozatéra, nem vagy kereszténydemokrata.
  • Ha a liberális demokrácia nyugati modelljét a keleti autoriter demokráciával kívánod felcserélni, nem vagy kereszténydemokrata.

Jogállamiság, független sajtó és bíráskodás, xenofóbia, homofóbia, rasszizmus, antiszemitizmus, állam, nemzet, Ukrajna, Putyin, keleti autokráciák – ez a Fidesz politikája. Nevének kimondása nélkül ennél egyértelműbben és nyilvánvalóbban nehéz lett volna elhatárolódni Orbántól, és megfenyegetni, ha nem változik, akkor kirúgják a Néppártból, mert bármit is állít magáról, nem kereszténydemokrata.

Tusk a “régivágású kereszténydemokratát” gyakorlatilag kitagadta a kereszténydemokráciából.

Erre mi történt? Orbán visszajött a finn fővárosból, bement a kormányrádióba, és nekilátott magasztalni Kínát, hogy mekkora ott a politikai stabilitás, meg hogy vele nincs ideológiai vitája. A Néppártnak, külföldön, zárt ajtók mögött mindent megígért a Sargentini-jelentés néppárti megszavazása óta eltelt szűk 2 hónapban, de belföldi használatra, a szavazóinak azt akarta mutatni hogy semmi nem változott, semmit érdemleges nem történt Helsinkiben.

A fideszes fakenews-orgánumok Tusk Orbánnak címzett – és nyilvánosságra is hozott – utolsó utáni figyelmeztetése helyett olyan kamuhíreket közöltek a kongresszusról, mint hogy Orbán támogatja a az isiászos Junckert Helsinkiben. (Lásd a lenti képet, amire hivatkoztak, és amin tisztán látszik, hogy Orbán egyáltalán nem támogatja Junckert.)

orju.jpeg

Ezentúl egyszerűen hazudtak arról, mekkora nagy sikert értek el a kongresszuson. Deutsch Tamás turnézta be a sajtót, a Prosti Srácoktól egészen az Indexig, hogy a Fidesz javaslatára kikerült a liberális demokrácia kitétel a kongresszus rezolúciójából.

Ezzel szemben a valóság az, hogy pont az ellenkezője történt, egyáltalán nem került ki,

Deutsch már megint hazudott.

Ezt az állásfoglalást szavazta meg a Néppárt (benne a Fidesz is):

After the Second World War, Christian Democrats were at the forefront fighting to establis liberal democracy in a secure Europe — based on our Judeo-Christian democratic ideas and values, the rule of law, a multiparty system and a strong civil society with independent media, the freedom of religion, expression and association. 

Azaz magyarul:

A második világháború után a kereszténydemokraták a frontvonalban harcoltak azért, hogy létrehozzák a liberális demokráciát a biztonságos Európában, a zsidó-keresztény demokratikus ideák és értékek, a joguralom, a többpártrendszer és az erős civil társadalom a független sajtóval, a vallás-, vélemény- és gyülekezési szabadság alapján állva. 

Mondjuk ha kikerült volna, az se jelentett volna nagyon sokat, mert az egész deklaráció teljesen a Fidesz és az Orbán-rezsim ellen szövegeződött. A teljes pálfordulást hivatott demonstrálni:

a Fidesz még az eddigi politikáját alapvetően elítélő rezolúciót is hajlandó volt megszavazni, csak ki ne zárják a Néppártból.

Orbán most éppen azt játsza, hogy beállt a sorba, nem volt más választása, mint eltűrni, hogy megalázzák.

De mindent megtesz azért, hogy ez ki ne derüljön valahogy. A Fidesz-szavazóikig csak annyi jutott el Helsinkiből, hogy a Néppártban hatalmas az egység, a Fidesz kizárása szóba sem került, és még a liberális demokráciát is kivetették. Hogy ez nem igaz, sőt, ennek az ellenkezője az, azt már nem tudták meg.

Így működik a fakenews-gyártás Magyarországon.

Facebook Comments