2019. az elmebaj éve – megalakul a Magyarságkutató Intézet

2019. az elmebaj éve – megalakul a Magyarságkutató Intézet

kasler_orban.jpgEgy biztos: már nem kezdődhet rosszul a jövő év. Megalakul Kásler Tízparancsolat Miklós nagy álma, a Magyarságkutató Intézet. Apró öröm, hogy egy másik, orbánista gittegyletet, a nyelvstratégiait megszüntetik.

Nem csak a kultúrának kell belesimulnia, sőt, szolgálnia a NER-t, de a tudománynak is. Ezeréves múlthoz stadionországnak keresztényilliberálisdemokrata tudomány dukál – nem csak kutatunk bele a nagyvilágba! Ennek örömére – ahogy arról a szombaton megjelent Magyar Közlöny tudósít – Orbán Viktor aláírása ott díszeleg a Kásler Miklós ragyogó elméjében megszületett Magyarságkutató Intézet alapító határozatán.

Arról az emberminiszter Káslerről beszélünk ugye, aki szerint Einsteint és a relativitás elméletet már rég megcáfolták, a Tízparancsolat gyógyító erejű, és személyesen kutatta ki, hogy a honfoglaló magyarok DNS-e alapján a nyelvünk nem lehet finnugor eredetű. (Szegény Kásler ha tudná, hogy jó csomó latin, sőt, jiddis szó van a magyarban – ki mindenkinek keresné a génállományát még eleinkben.)

Na ez az elmeóriás kap a gigaminisztériuma mellé egy homokozót Viktortól – a számlát persze az adófizetők állják.

A Magyarságkutató Intézet feladatai között ilyenek szerepelnek:

1. a honfoglalás előtti magyar történelem, a magyarság őstörténetének interdiszciplináris kutatása,

2. az V–IX. századi sztyeppeközösségek kutatása,

3. a honfoglalással, valamint a magyar középkorral kapcsolatos interdiszciplináris kutatások,

4. a kelet-európai térség egyes részeinek VIII–X. századi történeti-földrajzi tájrekonstrukciója,

5. a magyarság történelméből származó hazai és külföldi, elbeszélő és írott levéltári forráskutatás,

6. vallástörténeti kutatások,

7. néprajzi és népzenei kutatások,

8. oktatási és képzési tevékenység, részvétel a kulturális turizmus, vallás- és zarándoklatturizmus fejlesztésében,

9. angol és magyar nyelvű folyóirat kiadása,

10. archeogenetikai kutatások,

11. a korai magyar történelem helyének vizsgálata a XXI. századi magyar önazonosságtudatban,

12. középtávú magyar nyelvstratégia kidolgozásának irányítása és felügyelete,

13. a magyar nyelv belső szerkezetének, sajátosságainak, működésének, a  magyar kultúra egészével való összefüggésének kutatása és annak eredményének alkalmazása a köznevelésben.

A felsorolás messze nem teljes. A határozat összesen 27 feladatot sorol fel, fenntartva a jogot, hogy a kormány még egyéb ötletekkel is előállhat.

Az MAKI költségvetéséről még nincs hír, arról viszont igen, hogy lényegében az egészet Kásler felügyeli. Még kétharmaddal sem vésték gránitba, de ami késik…

Mindezzel párhuzamosan megszüntetik a jövő évtől a Magyar Nyelvstratégiai Intézetet. Ezt a remek műhelyt 2014-ben alapította Orbán, ugyanis az Akadémia idevágó intézete azt merészelte mondani: inkább maradjon a budapesti reptér neve a mindenki által bevett és használt Ferihegy. Nem maradt – lett viszont négy évig létező gittegylet.

A legnagyobb probléma nem az ezzel az egésszel, hogy egy hozzá nem értő, de önjelölt zseni fogja ezentúl elkölteni az adómilliárdokat. Megszoktuk ezt. Ahogy azt is, hogy simán ráindít a hatalom új testületeket olyan területekre, ahol bőséggel van már szürkeállomány.

A MAKI elindítása valójában nem más, mint a kommunista tudomány-elmélet újraélesztése. Nem kell a NER-nek és személyesen Orbán Viktornak a hanyatló nyugat tudománya, amikor lehet csinálni sajátot. Olyat, amelyiknek előre megmondhatja Orbán személyesen a kutatás végeredményét, és néhány vazallus készségesen elé teszi az áltudományos maszlagot. Mert a NER-ben csak az lehet igaz, amire Orbán, Rogán vagy Habony ráütötte a kósersági felcsúti pecsétet.

Facebook Comments