Leleplezte a közmédia hazugságát, börtönt kaphat az indexes újságíró

Leleplezte a közmédia hazugságát, börtönt kaphat az indexes újságíró

A magyar hatóságok Dezső András oknyomozó újságírót vádolják és nyomást gyakorolnak rá – közölte a Committee to Protect Journalists nevű szervezet.dezso_andras.jpg

Dezső András az Indexnek dolgozik, annak a kevés megmaradt újságnak, amely még függetlenül tud működni (egyelőre) az Orbán-rezsimtől. Az ügyészség személyi adattal való visszaéléssel vádolja. A riporter ráadásul a 888-ról, az egyik vegytisztán Orbán-párti propagandalapból tudta meg először, hogy vád alá helyezték. Csak miután az ügyvédje érdeklődött az ügyészi hivatalban, közölték vele hivatalosan a vádat.

Minderről a Committee to Protect Journalists (Újságírókat Védő Bizottság) nevű civil szervezet számolt be a honlapján pár napja. Gulnoza Said, a szervezet európai és középázsiai koordinátora szerint

„A magyar hatóságoknak azonnal ejteniük kell a vádat Dezső Andrással szemben, ez egy megtorlás az oknyomozó riportjai miatt. Az oknyomozó újságírás közszolgálat, nem pedig bűntett.”

Az újságíró még egy 2018 márciusi cikke miatt került a Polt-féle ügyészség fókuszába. A közmédiában akkor mutatták be annak a nőnek az esetét, aki Svédországból költözött haza Magyarországra és azt állította, hogy a muszlimok elözönlötték Svédországot és ott kevéssé érzi magát biztonságban, mint Magyarországon. A drámai hangvételű interjút március 9-én, alig egy hónappal a választások előtt sugározta az állami propaganda. Mint arra a CPJ írása is kitér, nyilvánvaló, hogy mindez a Fidesz-kampány része volt. (A HVG összeállítása a propaganda-interjúról itt olvasható.)

A nő által lefestett Svédországban Malmőben

  • minden nap lövöldözés van,
  • az embereket a munkahelyükön, az iskolában, az utcán, a bevásárlóközpontokban lövik, ütik, fenyegetik;
  • a metrón Stockholmban már nappal sem lehet utazni, mert szexuálisan molesztálják az embert,
  • a kávézóban bevándorló fiatalok fenyegetik késsel az embereket és kirabolják őket,
  • a rendőrség pedig nem is megy ki hívásra.

Natalie Contessa af Sandeberg gyakorlatilag felmondta a kormány által is hangoztatott paneleket.

Azt mondta, 40 év után most Magyarországra költözött, mert szerinte Svédországban

„nincs semmi biztonság. Rengeteg immigráns van, akit beengedtek az országba, és romlott a helyzet.”

Az Index újságírója azonban kiderítette, hogy a nő csaló és hét esetben emeltek ellene vádat Svédországban (hétrendbeli rágalmazásért, közbizalom elleni bűncselekményért és zaklatásért). Egy másik portál, a 24.hu kiderítette, hogy a nő 2016 óta Magyarországon él. Dezső András egyébként olyan forrásokból dolgozott, amelyek Svédországban szabadon, mindenki számára hozzáférhetőek.

A hatóságok viszont azt állítják, hogy az újságíró anélkül hozott nyilvánosságra személyes – bűnügyi – információkat a köztévének nyilatkozó svéd-magyar nőről, hogy a nőtől erre engedélyt kért volna. Emiatt az Natalie Contessa af Sandeberg a rendőrséghez fordult. Az újságírót a rendőrség ki is hallgatta, aki panaszt tett a gyanúsítás ellen, ezt az ügyészség elutasította. Sőt:

a kerületi ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság az ügyben tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozzon büntető végzést.

Ha a bíróság elítéli, az Index újságírója három év letöltendő börtönbüntetést is kaphat. A CPJ felvette a kapcsolatot a magyar ügyészséggel, akik megerősítették az eljárást a szervezetnek, azonban arra a kérdésre nem válaszoltak, hogy ha valaki szabadon, bárki által hozzáférhető információk alapján cikket ír, az miért számít bűncselekménynek.

A Committee to Protect Journalists cikkében kiállt az újságíró mellett és közölte: Dezső András az egyik prominens oknyomozó újságíró Magyarországon, 2015-ben például munkájáért Európai Sajtódíjat kapott, illetve Soma-díjban is részesült kétszer is, 2015-ben és ’16-ban.

Facebook Comments