Lehet, hogy Orbán magánrepülőjével csempészték Magyarországra a körözött macedón exminiszterelnököt

Lehet, hogy Orbán magánrepülőjével csempészték Magyarországra a körözött macedón exminiszterelnököt

A nagy Gruevszki-rejtély. oel.jpg

Egy igazi politikai krimi közepébe csöppentünk gyakorlatilag teljesen váratlanul. Hogy miként dönt Orbán Viktor, enged-e a nyugati (papíron legalábbis) szövetséges hatalmaknak, kiadja-e Macedóniának a hivatali visszaélés és korrupció miatt 2 év börtönre ítélt Nikola Gruevszkit, vagy kinyilvánítja a a Putyin-érdekszférába tartozását, továbbá baráti hűség okán menedékjogot ad a politikusnak, annál talán pillanatnyilag érdekesebb, hogy egyáltalán

miként, honnan és hogyan jutott el Budapestre Gruevszki.

Mit tudunk biztosan? Biztosan szinte semmit. Állítások, feltételezések és kiszivárogtatások vannak.

A macedón hatóságok közlése szerint Gruevszkinek múlt csütörtökön (november 8-án) kellett volna bevonulnia a börtönbe. Nem jelent meg, de ezt csak hétfőn, 12-én hozták nyilvánosságra, és a (beföldi) elfogatóparancsot is csak ekkor adták ki ellene. A nemzetközi körözést pedig csak további egy nappal később, 13-án, kedden este, amikor Gruevszki már a Facebookon posztolt arról, hogy Budapesten van, és menedékkérelmet adott be.

Szkopjéban továbbá azt is közölték, hogy a jogerős ítéltet után bevonták a politikus útlevelét, ezért legálisan nem hagyhatta el Macedóniát.

Gulyás Gergely, a magyar Miniszterelnökség minisztere a csütörtöki sajtótájékoztatóján azt állította, 

  • a magyar állam nem működött közre, semmilyen segítséget nem nyújtott ahhoz, hogy Gruevszki elhagyta Macedónia területét;
  • a menedékkérelmet egy magyar külképviseleten nyújtotta be (nem nevezte meg, melyik országban);
  • ittléte alatt nem találkozott Orbán Viktorral;
  • szerinte legálisan hagyta el Macedóniát, mert “a Balkánon” személyi igazolvány is elég a határátlépéshez.

Ez utóbbi állítás tényszerűn nem igaz: a Balkánon mindenütt útlevél kell a határátlépéshez, ugyanakkor ez tekinthető akár tévedésnek is, mintsem hazugságnak, és semmilyen felelősséget nem ró a magyar államra. Hiszen mi közük van ahhoz, hogy miként hagyja el Macedóniát akár egy körözött bűnöző is? A magyar állam azért felelős, hogy ide miként jutott be.

Azonban figyeljünk a szóhasználatra: Gulyás azt állította, a magyar állam volt, amelyik nem nyújtott segítséget ahhoz, hogy Gruevszki elhagyta Macedónia területét; továbbá

semmit nem állított arról, nyújtott-e viszont ahhoz, hogy bejusson Magyarországra.

Egyáltalán nem mondott senki semmi, se Orbán, se Gulyás, se Szijjártó arról, hogy Gruevszki pontosan, mikor, hol és hogyan lépett be az országba.

Abban a két dologban minden forrás egyetért,

  1. Gruevszki szárazföldön hagyta el Macedóniát (a szkopjei repülőtéren azért nehéz lett volna észrevétlenül felslisszolnia egy gépre),
  2. Magyarországra viszont repülőgépen, Ferihegyen keresztül jutott be.

Innentől viszont kettéágaznak a lehetőségek. 

A belgrádi  Politika nevű lap azt állítja, Gruevszki Tiranán keresztül jutott el Magyarországra. Eszerint hamis útlevéllel ment Albániába, ott fogadták a magyar követségen, ahol benyújtotta a menedékkérelmét, majd a Teréz anya reptéren felszállt a keddi reggeli Malév-járatra, kalapot és napszemüveget viselt még a fedélzeten is, de legénység nem tudta, kit szállít.

Ezt a verziót az gyengíti, hogy

  • mivel Macedónia népességének mintegy negyede albán, Gruevszkit alighanem felismernék a tiranai repülőtéren, ha menetrendszerinti járatra próbálna felszállni;
  • a magyar külképviseleteken nem lehet menedékkérelmet beadni;
  • nincs olyan, hogy Malév, és bár a Wizzairt összekeverhették vele, és annak még keddi járata is van Tiranából, az délután fél 2-kor indul, nem reggel;
  • valamint az is életszerűtlen, hogy a belgrádi sajtó (vagy akár a titkosszolgálat, ha onnan kapták az információt) honnan tudná a történtek után alig egy nappal, mit viselt Gruevszki a repülőgépen, és mit tudott a kilétéről a személyzet.

Gruevszki Magyarországra jutásának másik változata regényesebb és szövevényesebb az elsőnél. Már-már annyira kalandos, hogy egészen hihetetlennek tűnik. Ennek lényege, hogy a bukott macedón jobboldali miniszterelnök, Orbán Viktor szövetségese és barátja

Szerbián keresztül jutott el Magyarországra, Belgrádból jött repülőgépen Budapestre.

Az út első fele minél további nélkül elképzelhető: Gruevszki Orbánhoz hasonló jó viszonyt ápol a jelenlegi szerb vezetéssel, amelyik nagyvonalúan félrenézett, amikor a macedón politikus (hamis papírokkal vagy a zöldhatáron át, de biztosan nem személyigazolvánnyal, mint Gulyás állította) belépett az országba.

gror.jpgAz út másik fele, a Begrád-Budapest viszonylat viszont már problémásabb. Hogyan jutott fel Gruevszki egy Magyarországra tartó gépre, és hogyan jutott át Ferihegyen? Ezt a kérdést Gulyás Gergely például elegánsan megkerülte, a Kormányinfón arra sem válaszolt, hogy egyáltalán repülőgépen érkezett-e.

Erre is van azonban egy magyarázat, amely bár nem a leghihetőbb első látásra, de pillanatnyilag nincs másik életszerű hipotézis. Létezik ugyanis ez az

OE-LEM lajstromjelű, Bombardier Global 6000 típusú luxusmagánrepülőgép,

amit Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc vagy Szijj László is előszeretettel használ, utóbbiak például az Adriára, Orbán pedig Londontól Szalonikiig és Tallinig meccsre jár vele, és amiről Orbán sajtótitkára azt közölte, hogy voltaképpen Garancsi Istváné, ő viszi magával Orbánt is időnként. (A felső képen egy BG 6000-res belülről.)

Ez a gép a Planetfinder nevű repülőgépfigyelő honlap szerint október 27-e óta nem hagyta el bécsi telephelyét, november 14-én hajnalban azonban Schwechatról előbb a Liszt Ferenc repülőtérre, majd onnan a belgrádi Nikola Tesla repülőtérre ment, hogy onnan visszatérjen ismét Ferihegyre.

Akárkit is vitt Pestről Belgrádba, azt vissza már nem hozta, mert azonnal visszaindult, ezért valószínűbb az a feltételezés, hogy nem vitt Belgrádba valakit, hanem onnan hozott ide.

De lehetett-e ez a valaki Nikola Gruevszki, aki már 13-án, azaz előző nap Budapesten volt?

Minden további nélkül. Ugyanis honnan tudjuk, hogy Gruevszki már 13-án Budapesten volt? Magától Gruevszkitől, az ő Facebook-posztjából. De miért hinnénk fenntartások nélkül egy olyan politikusnak, akinek papírja van arról, hogy korrupt, csaló és hazug?

Gruevszki posztolhatta kedden délután, hogy Pesten van, amikor még nem is volt Pesten, hogy senki ne keresse Belgrádban, 

mindenki tényként kezelje, hogy már Magyarországon van, és ne azzal foglalkozzon, miként jutott be oda. 

Kínos lett volna például, ha kiszivárog Gruevszki várható érkezése, és néhány magyar újságíró, fotós, operatőr szerda reggel kimegy Ferihegyre, aztán a magyar média összefüggést talált Gruevszki érkezése, valamint az OE-LEM belgrádi útja között.

Ügyes trükk. Igazi klasszikus konspiráció. A magyar-szerb titkosszolgálati együttműködés remeke. (Mellesleg Gruevszki azóta se posztolt a Facebookon.)

Nem feltétlenül történtek így dolgok, de ha esetleg mégis így lettek volna, akkor érthetővé válna,

  • mit keresett az OE-LEM Belgrádban,
  • miként jutott be Gruevszki Magyarországra,

és hogyan hogyan lehetett ilyen jól informált a szerb sajtó arról, hogy mi történt egy nappal korábban több országgal arrébb: a szerb kormányzat próbálta magáról az albánokra tolni a felelősséget, hogy hamis papírokkal vagy egyenesen papírok nélkül felengedtek egy nemzetközi repülőgépre egy körözött bűnözőt.

Innen nézve Gulyás Gergely sem hazudott, mert szövegszerűen igazat állított akkor, amikor azt mondta, a magyar állam nem nyújtott segítséget Macedónia elhagyásához. Mert tényleg nem, csak a Magyarországra való bejutáshoz. És bár lehet, hogy Gulyás akkor is igazat mondott, amikor azt közölte, hogy Orbánnal nem találkozott Gruevszki, de az OE-LEM ferihegyi kitérője alighanem azt jelenti, valakit vitt is magával a gép, aki ki se szállt, csak Gruevszkit vette át a szerb kormánytól (esetleg a belgrádi magyar nagykövetségtől).

Azt nem mondta ugyanis Gulyás miniszter, hogy a körözött macedón exminiszterelnök egyetlen magyar kormánypolitikussal (külügyminiszterrel, Orbán-testőrrel, ki tudja) se találkozott.

Nem állítom egészen biztosan, hogy tényleg ez történt, hogy

a magyar miniszterelnök köreihez tartozó magánrepülőgéppel csempésztek az ország területére egy (akkor már) nemzetközi körözés alatt álló, érvényes útiokmányokkal nem rendelkező bűnözőt.

De azt igen, hogy ez a lehetőség tűnik a legéletszerűbbnek, és egyetlen ismert tény sem mond ellent neki.

UPDATE: A Balkanweb cikke szerint Gruevszki mégis Albánia felé hagyta el Macedóniát, Albániából viszont nem repülőgépen távozott (innen ellentmond a szerb változatnak), hanem Montenegróba kocsival: a magyar nagykövetség vitte át diplomáciai járművel. (A nagykövet Balla Lóránt, a fideszes parlamenti képviselő Balla Mihály testvére.)

Az albánok Montenegróban elveszítették a nyomát, onnan Magyarország felé egyaránt jöhetett Horvátországon és Szerbián keresztül.  Az utóbbi esélyesebb, mivel a jelenlegi szerb vezetéssel mind Orbán (magyar követségi autó!), mind Gruevszki jó viszonyban van, a jelenlegi horváttal viszont egyikük sem.

Facebook Comments