Nem véletlen, hogy egyszerre fogadták be Gruevszkit és jelentették be Paks2 csúszását

Nem véletlen, hogy egyszerre fogadták be Gruevszkit és jelentették be Paks2 csúszását

Borotvaélen táncol Orbán az oroszoknál.

putyin_es_orban.jpg

Nem véletlen, hogy a két eset szinte egyidőben történt: Gruevszki ügye és Paks2 csúszásának bejelentése. Mindkettő üzenet az oroszoknak.

Korábban megírtuk (többször is), hogy Orbánék

valójában nem is akarják megépíteni Paks2-t.

(Erre tippel Hargitai Miklós is a Népszavában.) Bár a kommunikáció ennek az ellentétét sugallja, de a Fidesz-kormányzat valójában nem ostoba. Ők is kiszámolták, hogy a felvett orosz hitel visszatérítése, az erőmű megépítése csupán az orosz félnek iszonyatosan nagy biznisz, az országnak azonban maga a katasztrófa.

Ekkor jött a volt macedón miniszterelnök ügye, aki szintén Putyin nagy szövetségese, szintén sorosozik, nyomja az orosz propagandát, elnyomja a civileket, velejéig korrupt – ugyanabban a maffiában játszik, mint az orosz elnök, vagy a mi viktátorunk. Nyilván azzal, hogy Orbánék megmentik a macedón miniszterelnököt, kimenekítik, becsempészik az országba, tesznek egy szimbolikus gesztust Putyinnak. Macedónia ugyanis éppen most billen át az orosz érdekszférából a nyugatiba, tehát Putyin elvesztíhet egy csatlós országot, ha nem csinál valmait gyorsan. (Ezrért kellet tott is a sorosozás.). Orbánéknak mindez kapóra jött: megint visszatáncolhatnak egy kicsit az atomerőmű megépítésétől.

Szijjártó ma elismerte (alig egy hét hazudozás és össze-vissza kommunikáció után), hogy

Gruevszkit a magyar diplomácia menekítette ki Macedóniából

– aztán gyorsan sietett hozzátenni, hogy „minden szabályosan történt”, mert „átadta az utazási dokumentumait”. Szijjártó dumája egyébként nettó hazugság: ugyanis bevonták a volt macedón miniszterelnök utazási papírjait, amikor eljárást indult ellene. 

(Egy pillanatra feledkezzünk meg arról, hogy a Fidesz propagandagépezete ennyit bírt kitalálni – azért volt minden szabályos, mert Gruevszkinek megvoltak a papírjai. Csak abba gondoljunk bele, hogy a magyar diplomaták három határon keresztül csempészték be az országba a bűnözőt és ezzel áthágták több magyar jogszabályt, nemzetközi egyezményt, nemzetközi jogi szabályozást. Mindez a külügyminiszterünk szerint nem fontos. A lényeg, hogy Gruevszkinek megvoltak a papírjai, úgyhogy minden rendben van. Szijjártó Péter nyilatkozata olyan, mint amikor a részeg sofőr lopott autóval okoz halálos közúti balesetet, de a rendőr elengedi, mert rendben van a jogsija.)

Ahogy több újság is megírta, azzal, hogy Magyarország – villámgyorsan, rendkívüli eljárásban – menedékjogot adott Gruevszkinek, azzal gyakorlatilag politikai hullát csinált belőle. Mivel a volt miniszterelnök minden reménye elpárolgott, hogy otthonában valaha politikai tényező legyen belőle, ezért Orbánéknak egyetlen haszna származhatott a befogadásából: üzentek vele Putyinnak, illetve a többi hasonló diktátornak. Az üzenet is egyértelmű: Orbánék hajlandóak szembeköpni a saját – amúgy gusztustalan és kegyetlen – menekültügyi szabályozásukat és eljárásaikat is, kockáztatni a saját belpolitikai helyzetüket, hogy politikai tőkét kovácsoljanak maguknak Putyinnál.

Nagyon is szükségük van rá, ugyanis eddig egy kapavágás nem történt Paks2 ügyében.

Orbánék ezzel a húzással, akárcsak a magánrepülőzéssel, óriásit kockáztatnak. Ha működne az országban

  • rendes ellenzék,
  • független sajtó,
  • lenne rendesen tájékoztatott közvélemény, amelyik képes rendesen véleményt alkotni a politikai elitünkről,

már rég elzavarták volna ezt a rablóbandát egy-egy ilyen húzásért. Orbánék évek óta uszítanak a menekültek ellen, ott tart az ország, hogy egy sötét bőrű idegen láttán az emberek rohannak a telefonhoz rendőrt hívni.

Most pedig Orbánék gyorsan befogadnak egyet, aki ráadásul bizonyítottan köztörvényes bűnöző.

(Közben megy a gyurcsányozás, sorosozás ezerrel, hátha rá tudják húzni az ellenzékre ezt az ügyet is.) A képlet annyira egyszerű és tiszta, hogy ebbe bármelyik országban belebukna a miniszterelnök. Magyarországon minden megy tovább: elüldözik a CEU-t, felszámolják az állam maradék részét (természetvédelem, pápá), amelyik nem a propagandát gyártja. A magyarok meg vállat vonnak apatikusan, vagy újra megszavaznák ezt a rablóbandát a parlamentbe.

De térjünk vissza Paks2-re. Miközben Orbánék a saját belpolitikai helyzetüket kockáztatják a bűnöző befogadásával, közben még egy üzenetet is küldtek az oroszoknak: csúszik az atomerőmű felépítése. Sőt, lehet, hogy az ezzel megbízott államtitkárnak is vége. Süli János menesztéséről a 24.hu tudott meg egyet s mást. Az ok hivatalosan a késés, valójában egyszerűen kellett egy bűnbak, akit beáldoztak az oroszoknak. Süli maga is tisztában van azokkal a tényekkel, amiket a volt MVM-vezér írt neki nyílt levélben a héten: hogy

itt lenne az ideje lezárni ezt a projektet és el se kezdeni az erőmű felépítését.

Azt sem tartjuk kizártnak, hogy Sülinek az volt a feladata, hogy lassítsa a beruházást, hiszen regnálása alatt a projekt szinte semmit sem haladt:

„elakadtak a közbeszerzések. Eredménytelen lett az új blokkok létesítéséhez és üzemeletetéséhez kapcsolódó dokumentumok elemzésére kiírt pályázat, az erőmű beruházási központjának tervezésére és megvalósulására kiírt közbeszerzést pedig visszavonták.”

– írta a HVG. 

(Mindeközben, ugyanezen a héten értek tetten egy Roszatomos pasast egy rakat kenőpénzzel. Még videó is készült az esetről. Hehe.)

Egyértelműnek látszik a helyzet: Orbánék a volt macedón miniszterelnökkel és egy államtitkár beáldozásával kedveskednek Putyinnak a folyamatos csúszás miatt. Hiszen bárhogy is bizonygatja Orbán, hogy az új atomerőmű az energetikai függetlenségünk záloga, a valóság azonban ennek pont az ellenkezője: az oroszoktól vesszük majd a fűtőelemeket és szállítjuk nekik vissza a használtakat, illetve az egész elképesztő méretű orosz gigahitelből épül, amit még az unokáink is fizetni fognak. Azaz, ha felépül, az ország örökre elköteleződik az oroszoknak.   

Facebook Comments