Puzsér megint átverte a szocikat

Puzsér megint átverte a szocikat

Hiába ígérte meg az LMP jelöltje, hogy részt vesz a főpolgármester-jelölti előválasztásban, inkább mégis kihagyja. karmol.jpg

Sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön a baloldali ellenzék, hogy lesz főpolgármester-jelölti előválasztás, amin az LMP által támogatott médiaceleb is részt vesz, és tehát hogy minden akadály elhárult Tarlós leváltása elől.

Ehhez képest a valóság az, hogy van egy tény és egy ígéret.

  • A tény: Puzsér nem indul a főpolgármester-jelölti előválasztáson.
  • Az ígéret: majd esetleg júniusban részt vesz egy második fordulóban.

Puzsér azt már ősszel megígérte, hogy részt vesz a jelöltkeresésben, de olyan feltételeket támasztott (internetes szavazás), amivel gyakorlatilag biztosra lehetett venni, hogy nem indul az előválasztáson.

Ezt most már deklarálták is. Az első fordulót, a tulajdonképpeni előválasztást a baloldali pártok (az MSZP, a Párbeszéd és a DK, meg a Szolidaritás) rendezik maguk között (Karácsony Gergely vs Horváth Csaba és talán Gy. Németh Erzsébet), hozzátéve, hogy az LMP jelöltje szándéknyilatkozatban ígérte meg, hogy majd a nyáron részt vesz egy külön számára és az ő feltételeivel kiírt második fordulóban.

Esetleg. Ha addig meg nem gondolja magát.

Az a legvalószínűbb, hogy – hiába Karácsony, Molnár Zsolt és Puzsér által aláírt szándéknyilatkozat – nem lesz semmiféle második forduló júniusban. Puzsérnak nincs más dolga, mint hogy a feltételek nem teljesülésére hivatkozva ismét kihátráljon a dologból.

Ez nem lesz nagyon nehéz. Olyan feltételeket szabott, pl. hogy a 2. fordulót egy pártoktól független szervezet bonyolítsa le.

  • Elég lesz majd azt mondani, hogy nem találtak mindenkinek megfelelő független szervet.
  • Vagy hogy nem lehet garantálni a Fidesz-trollok távoltartását a baloldali jelöltállítástól.
  • Vagy hogy már tart a kampány, késő előválasztást tartani.
  • Vagy nyár van, senki sem akar politikával foglalkozni.

Vagy akármi. A közös jelöltállítás alóli kibújást nagyon kreatív módon tudták megindokolni már február-márciusban is.

Tarlós leváltása Puzsér számára nem cél, többször nyilatkozta, hogy erre nem lát esélyt. A legtöbb, amit remélhet, hogy a Fidesz jelöltje gesztust tesz, és átemel 1-2 jelentéktelen, sokba nem kerülő programpontot a saját ígéretei közé, amit lehet majd úgy interpretálni, hogy komoly lépés a zöld Budapest felé vezető úton. Ami persze szintén lényegtelen:

a fő cél deklaráltan az ellenzékváltás és a leszámolás a “régi baloldallal”.

Puzsér maga mondja ezt ki a Facebook-posztjában:

jelenleg ez a legjobb esély az ellenzékváltásra, ez a legjobb esély Tarlós István leváltására, ez a legjobb esély arra, hogy Gyurcsány Ferenc kezéből végre a centrumba kerüljön át az Orbán Viktor elleni küzdelem súlypontja.

Hogy közben beleszövi Tarlós leváltását is, az csak terelés, mellébeszélés és ürügy. Nem arra érdemes figyelni, amit mond, hanem arra, amit tesz.

Nyilván jól tudja ezt Molnár és Karácsony is, csak elhalasztották a vereség (ti. hogy nem egyetlen ellenzéki kihívója indul Tarlóssal szemben) beismerését.  És ezt úgy próbálták meg kommunikálni, hogy Puzsér engedett.

Dehogy engedett. Föltörölte velük a padlót.

Facebook Comments