Az Orbán-kormány közpénzből terjesztett hazugságot a Facebookon 

Az Orbán-kormány közpénzből terjesztett hazugságot a Facebookon 

  • A magyar lázongás azt támasztja alá, hogy még populista jegenyefák sem nőnek az égig;
  • Magyarország egyik igen jó ismerője még a polgárháborút sem tartja kizártnak;
  • Fareed Zakaria: nur nicht besarren! 

Washington Post

washington_post.jpg

Fareed Zakaria egyáltalán nem ért egyet azzal, hogy a világ jövője valóban olyan baljós volna, mint ahogyan azt sokan állítják. A kitűnő elemző, az illiberális demokrácia fogalmának megalkotója azt elismeri, hogy Macron a hazai gondok miatt bajban van, noha ő a nagy remény mindazok számára, akik aggódnak amiatt, hogy a világpolitikát eluralja a populizmus, a nacionalizmus és a rasszizmus. Továbbá zűrzavar van a Brexit, az olasz költségvetés és a magyar, illetve lengyel illiberalizmus miatt.

De a másik oldalon az áll, hogy az EU még sosem volt ennyire népszerű az utóbbi évtizedekben. És a populizmus egyes helyeken tényleg még mindig jön fel, ám mostanában inkább csak kudarcok érik. Tessék csak megnézni Lengyelországot és Magyarországot. Nálunk a túlórák szabályozása és a közigazgatási bíróságok felállítása széleskörű tiltakozást váltott ki és soha nem látott módon egyesítette az ellenzéket. Az utcai lázadás azt sugallja, hogy általános a szembenállás a kormánypárttal szemben, amely – ahogy az várható volt – könnygázt vetett be a többnyire békés tüntetők ellen. Keresztényelleneseknek nevezte őket, és Sorost vádolta meg a demonstrációk megszervezésével.  

Franciaországban még korai az államfőt temetni. A szavazók továbbra is messze őt részesítik előnyben Le Pennel szemben. Az elemzők elkerülhetetlennek tartják a reformjait. Az olasz populisták meghátráltak Brüsszellel szemben a büdzsé kapcsán. Nagy-Britannia már bonyolultabb, de az emberek lassan rájönnek, hogy nem lehet egy fenékkel két lovat megülni és visszariadnak a kilépés árától. Marad végül az USA, ahol Trump büszkén gyakorolja a populizmust és a nacionalizmust. A demokraták azonban előretörtek az időközi választásokon, a kormányzat egy sor fontos tagja lemondott, de a leglényegesebb, hogy 17 vizsgálat van folyamatban az elnök és munkatársai ellen. És csak még most jönnek a Kongresszus akciói.

Vagyis nem szabad bagatellizálni a populista hullámot, amely az egész Nyugatot kísérti, de nem szabad kétségbeesni sem, noha jogosak az aggályok. Sokan ellenzik a düh és az identitás politikáját és ez a tábor szintén erős. Gyorsan kell cselekednie, de nem szabad megrémülnie.

 

BBC

bbc.jpg

A magyar elnök átengedte a vitatott rabszolga törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az alkalmazottak csaknem kétszer annyi túlmunkát végezhessenek, mint idáig. Előzőleg napokon át tartottak a tüntetések a jogszabály ellen. Az állami tévé székházából kihajítottak két ellenzéki képviselőt. 16 szakszervezet most sztrájkokat szervez. Orbán politikája tipikus módon széleskörű támogatottságot élvez idehaza, noha más európai államok ismételten elítélték azt. A hatalom a súlyos munkaerő hiánnyal indokolja a túlórák megemelését, mivel nem születik elég gyerek és hat az agyelszívás is. A Fidesz Soros külföldi zsoldosait okolja a megmozdulásokért, a befektető ezt cáfolja, és azt mondja, hogy a magyar hatóságok csak bűnbaknak használják.

 

Spiegel

der_spiegel.jpg

Áder János rábólintott az új munkaügyi törvényre, jóllehet az évek óta a legnagyobb utcai tiltakozásokat váltotta ki, miután a szakszervezetek szerint a jogszabállyal burkoltan bevezetik a hatnapos munkahetet. Az elnök lépése azonban nem meglepő, hiszen a politikus a Fidesz tagja és a kormány messzemenően hűséges támogatójának számít. Ugyanakkor az ellenzék felháborodottan reagált.

 

Tages-Anzeiger

tagesanzeiger.png

A kommentár úgy ítéli meg, hogy ha ezúttal kudarcot vall Magyarországon a tiltakozó mozgalom, akkor igazi diktatúra fenyeget, sőt a polgárháborús állapotokat sem lehet kizárni. Vagyis az ellenzék szemszögéből a tét élet vagy halál. A rabszolga törvény miatt sok ezer olyan ember is az utcára vonul, aki idáig nemigen érdeklődött a politika iránt. Csatlakoznak hozzájuk azok a fiatalok, akik sajtószabadságot és független felsőoktatást követelnek. A megmozdulások élén most először közösen halad az összes ellenzéki párt. Ám az összefogás kockázatos, mert az Országgyűlésben nem tudnak semmit sem elérni. Ha az utcán is sikertelenek maradnak, akkor eljátsszák a választók bizalmának maradékát is.

De Orbán Viktor számára is létfontosságú az erőpróba. Hiszen a kisvárosokban is fordul a hangulat, noha azok korábban a Fidesz hátországának számítottak. Ám a primitív hivatalos propaganda sokakat bosszant. Azonban a kormányfő már nem tehet engedményeket, mert a korrupt rendszer túl sok haszonélvezője nagyon is sokat veszthet. Semmitől sem félnek jobban, mint az önálló médiától és az önjáró igazságszolgáltatástól. Ha Karácsonykor sem szünetelnek a tiltakozások, akkor életveszélyessé válhat a helyzet. Az orbáni propaganda átmosta a hívek agyát. Egyetlen intés elég volna számukra, hogy meginduljanak az állítólagos Soros-lovagok ellen. Nem beszélve a TEK-ről. A másik oldalon a kudarc az ellenzék bizonyos részeit is radikalizálná. A Jobbik követői közül sokan kaptak félkatonai kiképzést.

Ebben a helyzetben az EU bölcsen tenné,  ha közvetítőket küldene és munkacsoportot állítana fel. Mert miközben minden szem a Brexitre irányul, aközben Keleten polgárháborúhoz hasonló viszonyok fenyegetnek.

 

Christian Science Monitor

csm.png

A magyarországi tiltakozások mutatják, hogy mennyire erős Orbán Viktor hatalma, de arra is rávilágítanak, mekkora a tét, hiszen a kormány sajtómonopóliuma folytán az ellenzék úgy érezheti: nincs is más választása. A miniszterelnök 8 év alatt erősen lerombolta a demokratikus normákat és a jogállamot. Kiterjesztette ellenőrzését a médiára és az igazságszolgáltatásra, a Fidesz javára módosította a választási törvényt, lecsapott a civil társadalomra, miközben nacionalista gyűlöletet keltett a migránsokkal szemben. Mindezt elég nagy tömegtámogatással. Ám a most hozott két, vitatott törvény kemény megmozdulásokat váltott ki és feltüzelte azokat a magyarokat, akik nem kérnek az autoriter rendszer szigorításából. A tüntetések egyelőre nem jelentenek közvetlen veszélyt a miniszterelnök számára, de a jelek szerint új erőt öntöttek az ellenzéki pártokba. Az is kiderült,hogy azok  mennyire lényegesnek tartják a sajtót fenyegető veszélyt.

Szabados Krisztián, a Political Capital főnöke azt mondja, hogy az állami televízió a hazugságok és a mind inkább autoriter orbáni rezsim gátlástalanságának jelképe lett. Mint megjegyzi, a sajtó fölötti uralom kulcsfontosságú a hatalom számára, mert ily módon irányítani tudja a közbeszédet és képes megakadályozni az elégedetlenség terjedését a nagyfokú korrupció, az egészségügy sanyarú helyzete és a romló oktatás miatt. Tordai Bence úgy gondolja, hogy ami az MTVA-nál történt, az sokban emlékeztet 1956 kirobbanására, csak akkor a rádióhoz vonultak az emberek, hogy beolvastassák a követeléseiket. Szabados ezzel szemben úgy látja, hogy Orbánnak rövidtávon nincs miért izgulnia. De az fontos, hogy összeállt az egész ellenzék és szokatlanul radikális eszközöket alkalmaz az elnyomó hatalommal szemben.   

 

Libération

liberation.jpg

A lap bebizonyítja, hogy hivatalos Facebook-oldalán a nacionalista magyar kormány miként hamisította meg az európai liberálisok vezetőjének egyik korábbi nyilatkozatát. Verhofstadt 4 éve azt mondta, hogy Európában szükség van a migrációra, de csak törvényes formában. Ám a magyar fél csak a mondat első felét tette közzé még október közepén az összeállításban, amelyet 19 országban lehetett megnézni. Pedig annak idején a belga politikus még azt is hozzátette, hogy napjainkban az illegális bevándorlás és az emberkereskedelem tanúi vagyunk. Ugyanakkor a magyar video azt is állította, hogy a válság kirobbanása óta több százan vesztették életüket Európában merényletek folytán, és hogy egyre nő az erőszakos bűncselekmények száma. A mellékelt képek szintén azt sugallják, hogy közvetlen kapcsolat van az idegenek beözönlése és a terrorakciók között, ami nyilvánvalóan csalás, hiszen a tettesek többségének nem volt semmi köze a hullámhoz.

 Két hónap alatt 6 millióan nézték meg a videót és 12 ezren osztották meg. Hogy ennyire népszerű, az cseppet sem véletlen, mert a magyar kormány fizetett azért, hogy a lehető legtöbbször sugározzák. De hogy mennyit, azt nem lehet tudni. Budapestről a hatóságok mindössze annyit közöltek az újsággal, hogy 2015 óta sok százan haltak meg szélsőségesek támadásai nyomán, Verhofstadt mégis azt állítja, hogy nincs válság. Ám – tette hozzá az üzenet – Magyarország semmilyen formában nem akarja a migrációt. Az összefoglaló felidézi, hogy a közösségi portál idén márciusban először törölte, majd visszaállította Lázár János emlékezetes bécsi szereplésének képeit. De most Verhofstadt kérésére törölte a kifogásolt anyagot.

 

Der Standard

der_standard.jpg

Jobboldali pártok egész Európában egyetértenek azzal, hogy felesleges a gender kutatás, olyannyira, hogy Magyarország már le is állította a szak oktatását. A populista erők hosszú évek óta támadják ezt a tudományágat, azt közös ellenségüknek tekintik. A csúcspontot a magyar tilalom jelentette, bár a CEU-n és az ELTÉ-n a negyven érintett diák még befejezheti mesterfokú tanulmányait. Azóta tudósok egyfolytában bírálják az oktatás és a kutatás szabadságának korlátozását. Az Orbán-kormány a csekély érdeklődésre hivatkozik, ám a berlini Humboldt Egyetem egyik érintett tanára cáfolja az állítást. Az igaz, hogy az Eötvös Lóránd Egyetemen csak 10 hallgató vette fel ezt a képzési irányt, de a hatalom ennyit engedélyezett. Viszont a CEU-n a meghirdetett 22 helyre több mint 200-an jelentkeztek.

A Friedrich Ebert-alapítvány illetékese szerint az a hivatalos érv sem állja meg a helyét, hogy a végzősök ne tudnának elhelyezkedni. A berlini Műszaki Egyetem egyik professzor asszonya pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a hivatalos indokok mögött politikai számítás is meghúzódik, mert a hatalom a józan észre hivatkozva mozgósítani tudja az embereket, a hagyományos családmodell jegyében. Ugyanakkor riasztó, hogy széles körű szövetség jött létre a gender tudományok ellen, az FPÖ-től az AfD-n és a CSU-n át a baloldali spektrumig.

Facebook Comments