Felállva tapsolunk az ellenzék mai teljesítménye előtt: 10 újdonság, amit még sose tettek meg

Felállva tapsolunk az ellenzék mai teljesítménye előtt: 10 újdonság, amit még sose tettek meg

Semmi csoda nincs az ellenzék feléledésében: nincs hová hátrálniuk. A Fidesz mostanra egyszerűen levegőnek néz mindenkit magán kívül. Az ellenzéket is, a választókat is. 

ellenzek_a_parlament_lepcsojen_190103.jpg

Tele vagyunk újdonsággal.

Újdonság (1.), hogy a lapok tudósítása szerint hiába nem ment el a Fidesz a rendkívüli ülésnapra, amit a rabszolgatörvény ügyében kezdeményezett az ellenzék,

az ellenzék mégis a maga javára tudta fordítani a helyzetet a Parlament lépcsőjén felsorakozva, egységesen.

Eddig ilyen nem történt: az otthonápolás ügyében, vagy bármi más ügyében kezdeményezett ellenzéki rendkívüli ülések unalomba, érdektelenségbe fulladtak, a sajtótájékoztatók utána hiábavalóak voltak, másszóval, az ellenzék még csak nem is látszódott. Viszont most egyértelmű, hogy övék az erkölcsi győzelem, egységet tudtak mutatni, az üzenetüket pedig átvette az egész sajtó. Még a közmédia is ott volt.

Újdonság (2.) a kommunikáció módja is: az ellenzék ugyanis vicces, szókimondó, az ország hangulatára reflektáló üzenetet mondott a mikrofonba.

“Rég nem láthattam a közmédia mikrofonját, de legalább lila”

– idézte az Index Fekete-Győr Andrást, a Momentum elnökét. Az, hogy az ellenzék ilyen keserves helyzetben poénkodni tud, már önmagában elképesztő siker.

Másik elképesztő siker (3. újdonság), hogy a teljes ellenzéki összefogást hirdető sajtótájékoztatón tényleg mindenki ott volt, még azok is, akikről idáig úgy gondoltuk, hogy nem tekintenek a Fideszre olyan komoly ellenségként, sőt, néha oda-odadörgölőztek hozzájuk, amolyan félig-meddig ellenzéki módon. (Rád gondolunk, LMP, igen.)

Komoly újdonság (4.), hogy az ellenzék együtt hirdet meg össz-ellenzéki tüntetést szombatra, ahol valószínűleg megint nagyon sokan lesznek.

Újdonság (5.), hogy a képviselők egyáltalán csinálnak valamit, az üres levegőbe beszélésen keresztül: szimbolikus politizálásába fogtak azzal, hogy egységesen elmondták az Országház lépcsőjén azt az esküjüket, amelyet az Index szerint „láthatóan az Orbán-rendszer elleni ellenzéki fellépés szimbólumává tesznek”, túl a “rabszolgatörvénynek” elnevezett túlóratörvény visszavonásának követelésén.

“Az ellenállás céljaihoz és a magyar emberek ötpontos követeléséhez hű leszek”

– állt a fogadalomban.

Újdonság (6.), hogy az ellenzék tudja, mit akar és lépéseket tesz annak megvalósítása felé. Az alábbiak a követeléseik:

  1. a rabszolgatörvény azonnali visszavonása;
  2. kevesebb rendőri túlóra;
  3. független bíróságok;
  4. Európai Ügyészség;
  5. független közmédia.

A lapok beszámolói szerint a sajtótájékoztatóra nem az Országház épületében került sor a Fidesz nélkül megtartott rendkívüli ülés után, mert Kövér László házelnök erre a napra megakadályozta, hogy a parlamenti képviselők vendéget hívjanak az épületbe. Lássunk tisztán:

az Országgyűlés elnöke másodrendű képviselőkké tette az ellenzékieket,

hiszen nyilvánvalóan a fideszesekre ez az ad hoc-szabály nem vonatkozik. De Kövér belesétált a saját házmester-pöffeszkedésének csapdájába: sokkal látványosabb a Parlament lépcsőjén felsorakozni, mint bent sajtótájékoztatót tartani.

A sajtótájékoztató rendhagyó volt: egyrészt, mert ez a szimbolikus kezdete az ellenzék valódi, gyakorlati összefogásának, másrészt, mert olyan szavakat használtak, amelyeket ilyen töménységben még sosem.

További újdonság (7.), hogy az ellenzék a mai nappal hivatalosan is lezárt egy korszakot. Vagyis: felismerték, hogy nincs visszaút, ez így nem mehet tovább. Nem lehet visszaülni az üres Parlamentbe, hogy semmitmondó felszólalásokkal tiltakozzanak a Fidesz országrombolása ellen és asszisztáljanak a lopáshoz.

“Ez már nem demokrácia, nem köztársaság, nem jogállam”

–  idézte az Index Szél Bernadettet.

Újdonság volt az is (8.), hogy az ellenzék nem csak a sajátjainak üzent. Nem ellenségként szólítva meg a Fidesz szavazóit, elkezdték őket leválasztani a pártjuktól.  Az LMP volt elnöke figyelmeztette a Fidesz szavazóit: Orbán Viktor rég nem az, akinek évtizedekkel ezelőtt mutatta magát, nem véletlen, hogy a magyar emberek helyett olyan politikussal – a beiktatott új brazil elnökkel – köszöntötte az új évet, aki sivataggá változtatná a bolygót.

“Nem kérünk a látszatdemokráciából. Ezt az országot Orbán nem demokratikusan vezeti, hanem verőlegényeivel tartja mederben a folyamatokat”

– mondta Szél. “Eddig és ne tovább” – mondta az MTVA-ból jogellenesen kidobott képviselő.

“Amíg nincs független bíróság, nincs közszolgálati média, csak százmilliárdokból működő propagandagépezet, addig nem lehet demokráciáról beszélni”

– mondta Hadházy Ákos, aki Széllel együtt távozott a pártból.

Újdonság (9), hogy az ellenzék felismerte, hogyan lehet megbuktatni a Fideszt, vagy legalább térdre kényszeríteni: az általános sztrájkkal.

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője szerint az általános sztrájk nélkülözhetetlen a kormány elleni küzdelemhez.

“Mi nem hátrálunk meg”

– mondta, ugyanezt javasolva a szakszervezeteknek is.

Újdonság (10.), hogy nem kezdődött el a finnyogás, hogy ki kivel áll fel és hova: Gyurcsány Ferenc és a DK is ott volt az ellenzék soraiban, akárcsak a Jobbik. Ez azt jelenti, hogy a kényszerhelyzet megvalósította ez ellenzéki összefogást, jobboldaltól baloldalig. Gyurcsány expliciten ki is jelentette: addig félreteszik a vitáikat, amíg le nem váltják a rendszert. Ez pedig elvezet bennünket az utolsó újdonságig: az ellenzék nem csak a kormányt akarja leváltani, vagy egy törvényt kritizál, hanem az egész rendszert a kukába akarja dobni.

 

(Fotó: Huszti István, Index)

Facebook Comments