5 ok, amiért túlhiszterizált a Gundel-botrány és még egy ok, amiért nem

5 ok, amiért túlhiszterizált a Gundel-botrány és még egy ok, amiért nem

Ha nem lenne olyan a közélet, amilyen, nem is lenne hír a Gundel menüje a Miniszterelnökségen. kezpenz_vagy_kartya.jpg

Képzeljük el, hogy kiderül a holland miniszterelnökről, hogy olcsón eszik a menzán, a hivatalában. Valószínűleg sosem lenne belőle hír a holland sajtóban, sőt, seholse. De ugyanez Magyarországon óriási botrányt okoz.   

A HVG nyomán mi is megírtuk, hogy a Gundel étterem főz olcsóér’ a miniszterelnök munkahelyén a Várban, sőt, az ezután jelentkező népharagról is beszámoltunk. (A fordított késes képet is lehoztuk, hihi.) Az évtizedek óta túlhisztérizált közélet, a túlóratörvény körüli felhajtás miatt mostanra Orbán kapta meg a „van rajta sapka – nincs rajta sapka” című Hofi-viccben a Nyuszika szerepét.

Azaz bármit tesz, ő lesz a patás ördög és a vele kapcsolatban lévőkre is átragad a gyűlölet. (Pont az a gyűlölet, amit ő gerjeszt évek óta.)

Nem akarjuk mentegetni (minek?), de nem biztos, hogy az olcsó somlói galuska miatt kellene a Gundelt, vagy éppen a kormányt támadni. Annyi minden van, amiben sárosak, hogy fel se lehet sorolni.

Szóval ez a Gundel-botrány nagyon félrement, mind a politikai elit, mind a felháborodók szempontjából. Orbánék azt akarták üzenni, hogy “lám, mi ilyen szerényen ebédelünk, a ti adóforintjaitokból”. Azt viszont nem vették figyelembe, hogy a célközönség nem tud követni egy ilyen összetett gondolatmenetet, és megáll ott, hogy ennyibe kerül egy ebéd a Gundelben, mikor már a sarki kínai sem adja öccáért sem. Odáig a felháborodók nem jutottak el, hogy Orbán tőlük kapja a fizetését és tőlük lopja a nemzeti vagyont évek óta, tehát teljesen mindegy, hogy 2700-ért hívják meg a vezért egy somlóira, vagy 260-ért.

Nyilván, a Gundel nem jótékonysági intézmény, és az étlapon szereplő áraktól függetlenül megkapja az általuk kigondolt összeget valamilyen formában, valamelyik zsebből, ehhez nem fér kétség. Az is biztos, hogy ugyanekkora hiszti lett volna abból, ha a rendes Gundel árak szerepelnének az étlapon.

De nézzünk néhány érvet pontokba szedve, hogy miért felesleges felháborodni a 300 forintos levesen.

  1. A Parlamentben is ennyi, évek óta

Nagyon olcsón lehet enni a Parlamentben (nem feltétlenül jót) és a Fehér Házban, azaz a képviselői irodaházban is, évtizedek óta. Ebben semmi új nincs. Ez a „kiváltság” tehát nem csak a Miniszterelnökség dolgozóinak, vagy Orbánnak jár, hanem például az ellenzéknek is. Meg az ott dolgozó újságíróknak is. Igaz, a Fehér Házban, vagy a Parlamentben nem a Gundel főz, de a mi történetünk szempontjából mindegy is.

  1. Mi fizetjük az egészet, teljesen mindegy az ár

Ahogy fentebb írtuk: mi fizetjük a kormányt, az államigazgatást, Orbán Várbeli kalandját, mindent. Pontosabban: a mi adónk megy el rá. Orbán Viktornak is mi adunk fizetést, amiből költhet a miniszterelnökségi menzán, sőt, azt is mi fizetjük, hogy a Gundel ott főz. Valószínűleg a Gundel akkor is jól keresne az ügyön, ha a városligeti étterme árait szabnák ki a Várbeli menzájukon, hisz nyilván azért ilyen olcsó minden, mert a Miniszterelnökség külön ráfizet.

  1. A Karmelita kolostor felújításán és Orbán költözésén nem volt ekkora felháborodás

Meg azon sem, hogy elzavarták a kultúrát a Várból. Meg azon sem, hogy mindez 300 milliárdba fájt nekünk – pedig az is közpénz, a mi adónkból ment el. Pedig ennek igazán fájnia kellett volna. 300 milliárd. Meg azon sem háborodott fel senki nagyon a Ligetvédőkön kívül, hogy a Városligetet, Budapest tüdejét emiatt most beépítik 2 lakótelepnyi betonnal. A 300 forintos somlóin fel vannak háborodva az emberek, a 300 milliárdos költözésen nem.   

  1. Ha drága lenne, az lenne a baj

Olcsóért eszik Orbán? Az a baj. Ha drágáért enne, az lenne a baj, mert urizál, meg pöffeszkedik. Azt kívánjuk, hogy Orbánnak és rendszerének bárcsak ez lenne a legnagyobb korrupciós botránya, hogy 300-ért eszik a levest a Gundelben!

  1. Teljesen mindegy, hogy a Gundel főz-e ott, vagy másik étterem

A Gundelt a Miniszterelnökség közleménye szerint pont az olcsósága miatt választották. (Most hagyjuk azt a  végtelenül gyenge magyarázkodást, hogy azért olcsó ott az étel, mert kicsi az adag. Ne már. Ennyit a zseniális fideszes kommunikációról…) De az étteremre verni a balhét emiatt teljesen felesleges, hiszen bármelyik étterem szívesen főzne a Miniszterelnökségen, a Várban. Normális országban ez rangnak számítana, nem pedig hatalmas PR-bukásnak. Kíváncsiak vagyunk, hogy mászik ki ebből a PR-veremből a Gundel.

+1 amiért igenis fel lehet háborodni az egészen

Főzhetne ennyiért a Gundel a kórházaknak, ahol tudvalevőleg nem éppen ugyanazt a minőséget tálalják a betegeknek. Meg lehetne oldani ugyanezen az alapon, ugyanennyiért, hogy ne legyen éhező gyerek az országban. Meg azért tegyük hozzá: kevesen járunk a Várba, étterembe, mert kevesen engedhetjük meg magunknak.És talán itt van a kutya elásva. 

Facebook Comments