A német szélsőjobb keblére ölelte Orbánt

A német szélsőjobb keblére ölelte Orbánt

16816090_e17760cd4264a770f13b948362b734bb_wm.jpgVannak partnereink Európában, hogy elkérjük a céljainkat – dicsekedett a német szélsőjobb egyik vezére pártkongresszusuk után. Majd név szerint említette Orbánt és a Fideszt.

A radikális jobbról öles léptekkel a szélsőjobb felé tartó német AfD a hétvégén rendezett kongresszusán ilyesmikről döntött: Németországnak ki kell lépnie az EU-ból, ha az – mármint az EU – nem hajlandó pillanatokon belül olyanra változni, ahogy azt ők – mármint az AfD – elképzeli. E változás részeként például fel kell oszlatni az Európai Parlamentet, meg kell szüntetni a közöségi jogot, kizárólag a tagállami szabályoknak kell érvényt szerezni. Ha mindez nem megy, hát viszlát EU – jöhet német kilépés, de még jobb lenne az egészet beszántani. E radikális elképzelésekhez támogatója is van a német szél-formációnak. Alexander Gauland, a párt társelnöke kijelentette: “ „Wir aber haben Partner in Europa, um unsere Ziele zu erreichen“, beendete der Parteichef seinen historischen Exkurs. Und er zählte die italienische Lega, Orbans Fidesz, die polnische PiS und die FPÖ auf.” Vagyis: “De van partnereink Európában, hogy elérjük céljainkat ”- fejezte be a pártvezető, és felsorolta az olasz Lega-t, az orbáni Fideszt, a lengyel PiS-t és az osztrák FPÖ-t.”

A szerelem pedig korántsem egyoldalú a szélsőjobboldali pártok – mint az AfD és az FPÖ – és a Fidesz, személyesen pedig Orbán között. A magyar miniszterelnök nemrég arról beszélt: a bevándorlás-ellenes erők többségét szeretné látni az új Európai Parlamentben. Márpedig szerinte a migráció egyik legnagyobb barátja Merkel, és a Németországot ma vezető CSU-CDU koalíció. Azok, akikkel egy padban ül az Európai Néppártban. Akik ellen segíti az AfD-t – például.

Hogy Orbánnak mi keresnivalója van a Néppártban, egyre nehezebb megmondani. Azt még értjük, hogy a Fidesz számára utolsó fügefalevél a néppárti tagság: nem szélsőjobboldali pártot vezet Orbán, hisz a centrista konzervatívok tűrik meg soraikban. De hogy a néppártiak miért nem penderítik ki a Fideszt, már sokkal nehezebben érthető. Sőt, egyáltalán nem.

A Fidesz pártsajtója leplezetlenül szurkol a Brexitért. Muszáj is, hisz korábban azt kommunikálták: a migránsok miatt hagyja el London a közösséget. Azt persze már nem, hogy a briteket zavaró bevándorlók nem Ázsiából vagy Afrikából érkeztek, hanem Budapestről, Varsóból és Bukarestből.

De hasonló hazugság a propagandától, amikor arról beszélnek: Európában a migrációellenes kormányokkal szemben szervezett tüntetéshullám zajlik. Akkor sem rebben a szemük, amikor ajnározzák eközben a francia sárgamellényeseket – mind a kétezret. Macronnal szembeni liblingjeik iránt akkor sem szűnnek meg lobogni, amikor a néhány ezres, permanens tüntetők lángba borítanak autókat, tereket, középületeket. Bezzeg a szívük szakad meg idehaza három szánkóért.

Orbán most azért szoríthat, hogy a britek szépen, sőt, nyereséggel lépjenek ki az EU-ból. Így lenne mire hivatkozva elindítani a Hunexit-kampányt. De a számítása nem fog bejönni. A londoni parlament kedd éjjel várhatóan elutasítja azt a megállapodást, amelyet Theresa May vért izzadva között az EU 27 tagállamával. Akkor pedig vagy jön a Hard Brexit – 8 százalék körüli gazdasági visszaeséssel, a britek tartós lemorzsolódásával –, vagy egyszerűen elmarad a kilépés.

Ékes példa ez Orbán populizmusának is: csak ideig-óráig tartható fenn a hazugságokra épülő kampány, és az erre épülő rendszer.

(A fotón Orbán Beatrix von Storch oldenburgi hercegnővel, az AfD társelnökével pózol.)

Facebook Comments