Csak Orbán képes egy rövid mondatban ennyiszer hazudni

Csak Orbán képes egy rövid mondatban ennyiszer hazudni

orban_beszed_mti.jpgHa igaz, hogy a miniszterelnök soha nem hazudott még életében – ahogy mondta -, akkor még annál is rosszabb a helyzet, mint gondoltuk. Persze annak a fejében is komoly gondok lehetnek, aki hisz neki.

Két egyszerű, orbáni mondta:

– “Én sem hazudtam soha az embereknek.” 

– “A kormány nem foglalkozik üzleti kérdésekkel.” 

A két mondat értelmezési tartománya két, egymástól jól elkülönülő mezőre osztható.

1, Az első állítás igaz.

Ebben az esetben értelemszerűen a második állításnak is igaznak kell lennie. Azonban, ha elfogadjuk, hogy a magyar kormány nem foglalkozik üzleti ügyekkel, úgy a baj nagyobb, mint képzelnénk.

A jóindulatú feltételezés ez esetben az lenne, hogy Orbán nincs tisztában az “üzlet” szó jelentésével. Az értelmező szótár szerint: “Kereskedelmi, adásvételi ügy lebonyolítása; kereskedelmi megállapodás, üzletkötés.” Ha csupán ebből a meghatározásból indulunk ki, már akkor is tisztán látszik: a magyar – mint minden más – kormány igenis foglalkozik üzleti kérdésekkel:

– ingatlanokat ad-vesz,

– szolgáltatásokat vásárol,

– szolgáltatásokat értékesít,

– letelepedési kötvényt ad bárkinek, aki megfizeti,

– gazdasági társaságok fúziójába szól bele,

és még hosszan sorolhatnánk az eseteket, amikor a kormány üzleti kérdésekkel foglalkozik. (Akinek ez kevés, csapja fel a Magyar Közlönyt, minden második számában talál üzleti ügyekkel foglalkozó döntést.)

2, Az első állítás nem igaz.

Vagyis Orbán – láss csodát – hazudott már életében az embereknek. Ebből persze nem következik egyenesen az, hogy a másik mondat is hazugság lenne. Lehet, hogy azt valóban igaznak gondolja a miniszterelnök – ebben az esetben az egyes pont lép életbe.

Ám ennél sokkal életszerűbb, hogy bizony hazudik a jó vezénylő tábornok – ezúttal sem is kicsit. Bizony, foglalkozik ő és kormánya üzleti kérdésekkel, mégpedig nem is akárhogy. Ritka lelkesedéssel veti bele magát a köz- és magánpénzek elosztásába a NER. Aki Magyarországon egy csomag ropinál értékesebb dolgot akar birtokolni, az rögtön meg is tapasztalja ezt. Aki pedig ténylegesen távol tartja magát az üzleti kérdésektől, annak elég a világ legnagyobb pénzügyi zsenijének sorsát: ha Orbán nem foglalkozna üzleti kérdésekkel, bizony egy gázszerelőnek sem sikerült volna 6 év alatt az ország leggazdagabb emberévé válnia.

A “nem foglalkozik üzleti kérdésekkel” kijelentés tehát nem egyszerűen hazugság, de legalább két hamisság is van benne:

– a kormány egyrészt hivatásszerűen foglalkozik üzlettel,

– Orbán pedig külön, a NER-oligarchák pénztárcájának tömködésével.

Persze egy végső értelmezés is lehetséges: “A kormány nem foglalkozik üzleti kérdésekkel.” – az állítás igaz, amennyiben a kormány nem, csak és kizárólag személyesen Orbán Viktor foglalkozik üzleti kérdésekkel.

Facebook Comments