Orwell megnyalná mind a tíz ujját: a pártállam monstre adatgyűjtés folytat a magyarok ellen

Orwell megnyalná mind a tíz ujját: a pártállam monstre adatgyűjtés folytat a magyarok ellen

Egy éven belül a kormány mindent tudni fog rólunk, még a zoknink méretét is. Létrejött az összeesküvéselmélet-hívők rémálma. megfigyeles_1.jpg

Nézzük csak, hol gyűjt rólunk adatokat az Orbán-kormány?

  1. Online a Facebook-tól kérnek ki adatokat rólunk;
  2. Rogánék egy magáncéggel figyeltetik a posztokat, blogokat, az egész internetet;
  3. Nemzeti konzultáció és aláírásgyűjtések keretében nézik, hány aktív szavazójuk van;
  4. Összekapcsolják a kamerákat és egy adatközpontba gyűjtik a felvételeket;
  5. Bejelentésre kötelezik a szálláshelyeket, így azt is tudják majd, hova utazunk belföldön.

Nem semmi kis adatgyűjtő rendszert hozott össze a pártállam. Ha megnézzük a fenti felsorolt listát, kiderül, hogy a magyarok minden lépését monitorozzák – akárcsak Kínában. A rendszer még nem annyira fejlett, hiszen például még nem osztályozzák az állampolgárokat, de egy év alatt gyökeresen átalakult az állam viselkedése és repertoárja azzal kapcsolatban, hogyan és mennyire figyeli meg az állampolgárait és mennyi adatot gyűjt velük kapcsolatban. Ha ezek a rendszerek összeérnek valahol – és miért ne érnének? – akkor a Fidesznek olyan fegyver van a kezében, aminek segítségével

állandóan update adatokkal rendelkeznek mind a 10 millió magyar állampolgárról, sőt, arról is, amit gondolnak. 

2017-ben 234, 2018-ban már 532 facebookozóról kért adatokat a kormány – adta hírül az Átlátszó. Ezeknek a megkereséseknek kicsivel több mint a felét teljesítette a Facebook. A lap úgy tudja: az is előfordul, hogy a felhasználóval kapcsolatos személyes információ után érdeklődnek, de az IP-címekre is rákérdezhetnek, illetve arra is, miket posztolnak az emberek a felületen. A kérés kiterjedhet még a céghez tartozó más szolgáltatásokra is, például az Instagramra, a Whatsappra és a Messengerre.

A Rogán-féle propagandaminisztérium egyébként folyamatosan figyeli a magyar internetet, derítette ki ugyancsak az Átlátszó. A Miniszterelnöki Kabinetiroda hírportálok, blogok, a YouTube, a Twitter, a Facebook, és az orosz közösségi oldal, a Vkontakte felületein megjelent cikkeket, posztokat, bejegyzéseket figyeltet egy magáncéggel.

A másik remek módszer a kormány támogatottságának mérésére (már a folyamatos közvélemény-kutatásokon túl), hogy újabb és újabb nemzeti konzultációkat, aláírásgyűjtéseket indítanak. A 444 írta meg a választások alatt, hogy a Fidesz már rég nem a jelöltjeinek gyűjt aláírást, hanem a Kubatov-listát bővítik. 

Általános megfigyelési eszköz és új fegyver a privát szféra ellen, hogy – még csak tesztüzem keretében –

a kormányzat összekapcsolja azt a közel 35 ezer közterületi kamerát, ami az utcákat figyeli Magyarországon.

A javaslat csak a felvételek közös tárolását írja elő, vagyis arról még nincs szó, hogy a kamerák képét folyamatosan figyelné bárki. Körülbelül

  • 4000 rendőrségi kamera van az országban,
  • majdnem 12 ezer közteres kamera
  • és több tízezer bankfiókba és bankautomatába beszerelt kamera,

ezek mind a közös rendszerbe mennének, és míg eddig 5-8 napig lehetett megőrizni a felvételeket, ez 30 napra emelkedne. Múlt év októberében vette észre a Népszava Pintér Sándor kezdeményezését a kamerák összekapcsolására. Ezzel egészül ki a kormányzat intézkedése, hogy egy adatközpontba gyűjtsék a polgárok adatait. (Ezt már a HVG írta meg.)

Elég sommás Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos hivatala, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) véleménye a kormány 50 milliárd forintos, központosított állami megfigyelőrendszeréről:

„A rendelkezésre álló információkból egy központosított, országos kiterjedésű, totális képi megfigyelőrendszer létrehozásának terve rajzolódik ki, amelynek nem lesz az adatkezelés jogszerűségéért felelősségre vonható adatkezelője, ugyanakkor a tervezett szabályozás elnagyolt felhasználású felhatalmazást adna a törvényben kijelölt szervezetek számára.”

Több gond is van ezzel a gigaberuházással:

„35 ezer kamera képfolyamainak folyamatos gyűjtése valósulna meg a Kormányzati Adatközpontban, 25 ezer terrabájtnyi megfigyelési adat folyamatos kezelése, ami központi szinten 50 milliárd forint közpénz elköltését jelentené, és erre még rájönne a településeknél megjelenő, megsaccolhatatlan összegű további költség.”

Továbbá:

„Egy ilyen hatalmas léptékű technikai megfigyelőrendszer nagyon erős adatvédelmi garanciákat kívánna, ám ezek teljesen hiányoznak a törvénytervezetből”

– írta a NAIH.

Ehhez már csak a cseresznye a habon, hogy Semjén és Rogán kezdeményezésére felállhat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, a rendőrség is tudni fogja, ki hol üdül. A 24.hu cikke szerint a magyar szálláshelyeket pedig köteleznék, hogy minden vendég adatait rögzítsék benne. Ha a javaslatot megszavazza az Országgyűlés, a 2019 januárjában induló tesztüzemben még csak néhány, önként jelentkező szálloda vesz majd részt, de később minden kereskedelmi szálláshelynek kötelező lesz regisztrálnia, ahol legalább 8 szoba és 16 férőhely van.

A jogszabály indoklása szerint ez azért szükséges, hogy minél pontosabb statisztikák születhessenek a magyar turizmus fejlődéséről, a Központi Statisztikai Hivatal mellett azonban a NAV, a rendőrség és a Bevándorlási és Menekültügyi (újabb nevén Idegenrendészeti) Hivatal is hozzáférhet.

A hamarosan felálló kormányzati adatbázisból tudja majd a kormányzat (és a Fidesz-közeli vállalkozók), hogy melyik szállodának megy jól, igy melyiket kell elzsarolni a tulajdonostól. De a rendszer tökéletes az ellenzéki politikusok es egyéb NER-ellenes, rendszerellenes személyek ‘luxus’ üdülési szokásainak kiteregetésére a propagandamédiában.

Orwell megnyalná mind a tíz ujját.

Facebook Comments