Orbán Viktort választotta legfőbb ellenfelének Frans Timmermans

Orbán Viktort választotta legfőbb ellenfelének Frans Timmermans

  • Fukuyama: Magyarország és Lengyelország a populizmus üvegháza;
  • Bannon kiengedte a gőzt és már nem akarja a populista pártok segítségével belülről beomlasztani az uniót; 
  • A román szociáldemokraták nagy tehertételt jelentenek európai párttársaik számára, Merkel viszont el tud viselni egy Orbánt.

frans_timmermans.jpg


Politico

politico_1.jpg

Az európai szociáldemokraták nem hivatalos bizottsági elnökjelöltje, Frans Timmermans az Orbán Viktor elleni küzdelmet választotta fő fegyverként az EP-választásokra. A politikus arra figyelmeztet: a szélsőjobbot segítheti hatalomra Brüsszelben, ha bárki a jobboldali riválisra, Manfred Weberre, illetve a Néppártra szavaz. Timmermans, aki jelenleg Juncker első helyettese, a jelek szerint azzal akarja leginkább támadni konzervatív vetélytársát, hogy az túl elnéző a magyar kormányfővel, illetve mindazokkal szemben, akik illliberális nézeteket hangoztatnak a pártcsaládon belül. Kijelentette, hogy a maga részéről soha nem paktálna le a szélsőséggel, még ha ezen múlik a tisztség elnyerése is. Megjegyezte, hogy riasztó irányzatokat tapasztal az EU-ban, illetve több tagállamban, és jó volna, ha mindenki felismerné a veszélyt.

A portál hozzáteszi, hogy az előrejelzések szerint a két nagy frakció – elegendő képviselő híján – nem tud majd újból többségi koalíciót alkotni, ezért az EPP rákényszerülhet, hogy a jobboldal szélén keressen támogatást. Ideértve a lengyel PiS-t, valamint a flamand szeparatista pártot. Timmermans azonban úgy látja, hogy a Néppárt és Weber egyenlő Orbánnal, az pedig ugyanolyan, mint Kaczynski. Márpedig, mint mondta, a szélsőjobb vissza akarja forgatni a történelem kerekét, nem hisz a tudományban, a klímaváltozásban, és nem gondolja, hogy bármi gond lenne a fenntartható növekedéssel. Lengyel diplomaták ugyanakkor azzal vádolják a politikust, hogy az a Bizottság alelnökeként pontosan kampánymegfontolásokból forszírozza a jogállami eljárást Varsó ellen.

Frans Timmermans Rómában beszélt és arra emlékeztetett, hogy a szélsőjobb sikere nagyban függ attól, miként kezeli Európa a migránskérdést, amelyet a jobboldal a maga javára igyekszik manipulálni, kiaknázni. Csakhogy – tette hozzá – Olaszország úgy érzi: magára maradt a bevándorlók ügyében, ám ezért nem az EU a felelős, hanem Salvini barátai: Orbán és Kaczynski. Azt meg külön aggasztónak nevezte, hogy az olasz vezetés nap mint nap csörtézik Franciaországgal.

 

Foreign Affairs

foreign_affairs_logo.png

Fukuyama azt mondja, azért írt könyvet az identitásról, mert roppant mód nyugtalanítja a jobboldali, nacionalista populizmus felemelkedése. A jelenség a liberális demokráciát fenyegeti, mert a populisták a választásokon szerzett felhatalmazást a liberális intézmények, így a bíróságok, a sajtó, a független állami hivatalok aláásására használják fel. Jól lehet ezt látni Magyarországon, Lengyelországban és mindenekelőtt az Egyesült Államokban. A globalizmussal szembeni bizalmatlanság vezérli őket, amikor gyengítik a nemzetközi intézményeket, amelyek nélkül nem lehet irányítani a liberális világrendet.

A neves elemző vitatja, hogy a populizmust a globalizáció vagy az egyenlőtlenség fokozódása segítené nyeregbe. Hiszen leginkább azok a pártok erősödtek meg, így az AfD és az olasz populista koalíció, amelyek a bevándorlás-ellenességet nyomatják. Vagyis az okot kulturális területen kell keresni, nevezetesen az identitás körül érzett félelmek tájékán. A liberális demokrácia nem létezhet nemzeti identitás nélkül, de az a liberális politikai eszményekre épül, és nem olyan fix jellemzőkre, mint a faj, etnikum vagy vallás. De pl. Trump pontosan utóbbihoz akarja visszavinni az amerikaiakat. A populisták részben a rasszizmus és idegengyűlölet, részben az elittel szembeni jogos panaszok miatt népszerűek. Vagyis, hogy a hatalmon lévő csoportok nem ismerték fel az emberek bajait, csak nézték, amint széles rétegek helyzete romlott.

Amerika legnagyobb gyengesége a nagymértékű megosztottság, ami már megfertőzte a politikai rendszert is, és amit bőven meglovagol Oroszország és Kína, a két tekintélyelvű rivális. Hogy a jobboldal által elcsábított tömegeket vissza lehessen szerezni, ahhoz komolyan kell venni aggályaikat a kulturális változások, illetve a nemzeti identitás kapcsán. Hogy ez mennyire így van, azt alátámasztja, hogy az amerikai félidős választások előtt Trump a migráns áradatra építette kampányát. Ez olyan, mintha szteroidokkal turbózná fel az identitás politikát. Hasonlóképpen van ez más országokban is, csak éppen nem lehet összeegyeztetni a korszerű liberális demokráciával. Az utóbbi ugyanis az egyén, és nem csoportok vagy mozdulatlan csoportok jogain alapul. De ha az USA nem tesz ellene semmit, akkor az változatlanul rossz jeleket küld a világ számára.  

 

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Steve Bannon ugyan nagy garral meghirdette tervét az európai populisták egyesítésére, mostanra azonban a jelek szerint erősen visszavett a lendületből. Ezt tapasztalta az újságíró, amikor Brüsszelben felkereste a Mozgalom központját, amely egyben a volt amerikai elnöki tanácsadó európai vezér képviselőjének otthona. Benyomásait úgy foglalta össze, hogy Modrikamen lemondott a vasvilláról, nem hoz létre főhadiszállást, hogy megbuktassa az EU-t. Ehelyett inkább egyfajta Davosban, vagyis klubban gondolkodik az érintett pártok bevonásával. A lényeg a nemzeti szuverenitás és a határok megőrzése, klímaváltozás körüli „hisztéria” elutasítása, és a közös ellenségnek kikiáltott Soros, illetve hagyományos sajtó legyűrése. Azonban az olyan szélsőjobbos erőkre, mint a Jobbik vagy a görög Arany Hajnal nem kívánnak támaszkodni.

Az európai helytartó azzal indokolta a törekvést, hogy a globalistáknak ott van az ENSZ, a davosi Világgazdasági Fórum, vagy akár a Bilderberg Klub, viszont a populistáknak nincs fórumuk, ahol találkozhatnának. Csak éppen csúszik a rajt, talán márciusra trombitálnák össze a részvevőket. A Populista Internacionálé azonban kiterjedne a Brazil elnökre és talán, egy szép nap még Trumpra, sőt, még az oroszokra is. Ellenben a hangsúly immár nem a jó választási szereplés elősegítésén, hanem a kapcsolatokon és az ügyek megvitatásán lenne. Modrikamen pont ezért nem aggódik a leendő tagok közti rengeteg ellentét miatt. A tudósító azzal távozott a beszélgetés után, hogy egy ilyen fórum nem is volna rossz, mert valószínűleg mérsékelné, és a viszályok megoldása felé terelné a nacionalista, jobboldali ideológusokat és populista politikusokat. Ahelyett, hogy rombolnának.

 

Deutsche Welle

deutsche_wellw.jpg

A kommentár különleges jelenségnek tartja a román szociáldemokratákat, hiszen házuk táján botrány botrányt követ, ám ez mégsem árt a népszerűségüknek, mivel sikeresek. Attól azonban óv az elemzés, hogy Európában bárki megpróbálja utánozni őket. A pártelnököt két ügyben is elítélték, de ez nem csökkenti hatalmát. Sikerült megszabadulnia a korrupcióellenes ügyészség bátor vezetőjétől, azóta azzal próbálkozik, hogy pártja korrupt korifeusait kivonja az igazságszolgáltatás hatálya alól. És ezt még csak nem is igyekszik leplezni. Bár az is igaz, hogy a párt többé már nem veszíthet a tekintélyéből, hiszen az így is mélyponton van. Mindezzel együtt átvészelte a tömeges tiltakozásokat, valamint a brüsszeli figyelmeztetéseket.

Viszont egyetlen más állam sem tért magához ennyire gyorsan és mélyrehatóan, mint Románia. A bérek emelkednek, a munkanélküliség elenyésző, részben a folyamatos kivándorlásnak köszönhetően. Kialakult a középosztály, javul az infrastruktúra, újra erőre kap az oktatás, valamint az agyelszívás által erősen sújtott egészségügy. Ehhez kemény kéz szükséges, a módszerek egyáltalán nem szociáldemokraták. Aki a párton belül nem lojális, az repül. Viszont félmillió tagja van és nem a jobboldali populizmus felé tart. Képviselői közül sokan tényleges változásokat akarnak, de igazából a programok, értékek, nézetek nem számítanak.

A párt egyetlen hatalmi gépezet. Épp úgy mehet balra, mint ahogy jobbra is. A nacionalizmus húrjain egyáltalán nem játszik rosszabbul, mint Orbán Viktor. Csak nincs rá szüksége, hogy olyan mértékben pengesse azokat, mint a Fidesz. De ha úgy adódik, minden gátlás nélkül mozgósít a magyar kisebbség, a német anyanyelvű államfő, vagy a „nagyképű brüsszeli bürokraták” ellen. De ilyenek voltak már az elődök, a kommunisták is, a maguk jobboldali, nacionalista és konzervatív társadalmi felfogásával. Ám ezt a receptet sehol másutt nem lehet alkalmazni. Az SPD pl. nehezen tudná megmagyarázni, hogy miért nem működött együtt évtizedeken át odahaza a Balpárttal, miközben egy frakcióban ül Strasbourgban a minden szégyentől és megbánástól mentes román és bolgár elvtársakkal. Merkel megengedhet magának egy Orbán Viktort, de az SPD vezérének bizonyosan túl sok egy Liviu Dragnea.

 

Facebook Comments