Széchenyi István megalapította, Orbán Viktor megtöri a Magyar Tudományos Akadémiát

Széchenyi István megalapította, Orbán Viktor megtöri a Magyar Tudományos Akadémiát

6 milliárd eurót nyúlhat le Orbán és közben olyan “tudósokat” toborozhat magának, akik boldogan tapsolnak a kormányzati őrülethez.palkovics.jpg

A hivatalos szöveg szerint – így értesült a 168 Óra – májusban „drasztikusan átszervezi” Palkovics László a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát. A lap úgy tudja, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője múlt hét végén

egyszerűen megüzente az MTA-nak, hogy nincs más választásuk.

Palkovics tavaly nyáron üzent hadat a Tudományos Akadémiának (kezdett neki az átalakításának), ekkor „csak” megszűntette az Akadémia függetlenségét azzal, hogy az Akadémia költségvetésének jelentős része átkerült a minisztérium felügyelete alá. Ebben benne volt az a 20 milliárd forint is, amiből eddig az Akadémia a kutatóintézet hálózatot üzemeltette. Tehát gyakorlatilag már most beszántották ezeket az intézeteket, illetve a kormányhoz kötötték őket. Az MTA idén még csak a háromhavi bértömeget kapta meg a tárcától, illetve 8 milliárdot a kiválósági programokra. A többi pénzt a törvényi előírás ellenére az ITM visszatartja.

A kutatóhálózat adja az MTA „gyakorlati” részét: több ezer kutató dolgozik benne, ők a magyar tudomány krémje. Amióta Palkovics elkezdte a háborút, több terv is napvilágot látott; a mostani verzió szerint feldarabolnák és „racionalizálnák” ezt a kutatói hálózatot, a maradékot pedig idén tavasztól projektalapúvá alakítanák. (Januárban egyébként Palkovics László még azt hazudta a főigazgatóknak és a Tudományos Dolgozók Országos Szakszervezetének, hogy nem nyúlnak a kutatóhálózathoz és a közalkalmazotti státuszokhoz, megmarad a kutatóközponti rendszer.)

A héten több szervezet is tiltakozott az átalakításnak nevezett rombolás ellen:

  • Csütörtökön 400 kutató részvételével zajlott az MTA Akadémiai Dolgozók Fóruma, ahol elfogadtak egy nyilatkozatot arról, hogy alkalmatlannak és méltánytalannak tartják a minisztérium által kiírt pályázatokat a tudományos kutatások és az alapellátás finanszírozására.
  • A Fórum mellett a magyar művészeti élet és az oktatás 566 képviselője írta alá azt a nyílt levelet, amelyben arra kérik a kormányt, hogy haladéktalanul állítsa le a Magyar Tudományos Akadémia átszervezését. A levelet az Akadémiai Dolgozók Fóruma honlapján tették közzé.
  • Ugyanilyen tartalmú nyílt levelet tett közzé a Lendület-program is, amely az elmúlt évtized tán legsikeresebb hazai tudományos kezdeményezése volt. Az MTA által 2009-ben elindított programban tudományterületükön kiváló eredményeket elérő fiatal kutatókat csábítottak haza, illetve marasztaltak itthon.

Az átalakítások előtt a pártpropaganda alaposan megdolgozta az MTA-t: elkezdték terjeszteni, hogy „sorosista elemek” vannak a kutatók között és jött a szokásos handabandázás a liberálisokról. Egy munkatárs azt nyilatkozta a 168 Órának, hogy végveszélyben látják az állásaikat, nagy a pánik köztük, aki teheti, megy külföldre. Szerinte egyértelműen kijelenthető, hogy az akadémiai kutatóhálózat szétverése benne van a projektben. Egy történész az Indexnek írt sokkoló cikket arról, hogy bár ő bár még kisfiú volt a rendszerváltáskor és református gimnáziumba járt, mégis lebolsevikozták a kormánypropagandában. Egy másik tudós – aki korábban a Fideszre szavazott – a Válasz Online-nak adott interjújában festett nagyon sötét képet a magyar tudomány jövőjéről. 

(A sorosista tudósokról annyit, hogy a mostani kutatói hálózatot pont egy fideszes, bizonyos Pálinkás József vezetésével állították fel, 2012-től. ami átláthatóan, igazságosan működött, igaz, egy átlagos kutató még mindig nettó 150 ezret keresett benne.) 

Mégis, miért támad neki Palkovics László (Orbán Viktor) ilyen vehemenciával az MTA-nak és veri szét a magyar tudományos életet? Ennek két oka van:

  1. Az EU-s pénzek lenyúlása.

Az MTA doktoraiból és akadémikusaiból álló Stádium 28 szerint az Európai Bizottság 2021–2027 időszakra vonatkozó költségvetési tervében a regionális fejlesztési kiadások átalakításával Magyarország mintegy 6 milliárd euróval kevesebbet kaphat. Ennek oka az, hogy kisebb támogatás jut az infrastrukturális fejlesztésekre, míg a prioritások között megjelenik az ipari innováció. A korábbi felzárkózási EU-támogatások lenyúlása kormányközeli céghálózaton keresztül valósult meg. „Az új innovációs célok esetében viszont ezek az építőipari (és egyéb) vállalkozások nem lennének hiteles szereplők (Közgép, DunaAszfalt)” – írták.

Véleményük szerint az igazi cél a leendő EU-s támogatások megszerzése és elosztása az MTA-tól független, közvetlen kormányzati irányítás alatti új intézethálózatokban. Ezt támasztotta alá a Válasznak nyilatkozó tudós is. 

  1. A putyini minta.

Oroszországban csak az ok a tudományok „működhetnek”, amelyek a hivatalos állami propagandát segítik. Így jöhetett létre Kásler Miklós emberminiszter Magyarságkutató Intézete, amelynek hirtelen kiutaltak 800 milliót és kineveztek az élére egy olyan szerencsétlent, akinek a lakásából adják ki többek között a trianonos összeesküvés-elméletekben és áltudományos alternatív történelemben utazó Raffay Ernő könyveit.

“Fogjunk össze a tudományért! A Magyar Tudományos Akadémia nemzeti értékünk. Védjük meg közösen!” – írják az Akadémiai Dolgozók Fóruma által létrehozott esemény leírásában.

Az MTA dolgozóinak fóruma február 2-re, keddre szervezett élőláncos demonstrációt az MTA épülete köré.

Facebook Comments