Háború a Fidesz csúcsán: Orbán “csak” ellehetetleníténé az ellenzéket, Kövér megsemmisítené

Háború a Fidesz csúcsán: Orbán “csak” ellehetetleníténé az ellenzéket, Kövér megsemmisítené

bb_l9768_0.jpgKövér Lászlót a Fidesz élő lelkiismeretének szokás nevezni – lényegében minden alap nélkül. Kétségtelen: a házelnök elvhű antikommunista, már amennyiben csak néhányszor pördült meg szélkakas módjára, szemben Orbánnal, aki épp arra áll, amerre szerinte a legjobban megéri.

Tisztázzuk már a legelején: arról a Kövér Lászlóról beszélünk, aki – még mielőtt megszerezte volna a Fidesz egyes számú párttagkönyvét – kis, piros párttagkönyvvel a zsebében az MSZMP Központi Bizottsága Társadalomtudományi Intézetében kezdet karrierjét. (Az már csak hab a tortán, hogy a politikusok pártállami múltját feltáró Mécs-bizottság működése során Kövét, aki épp a titkosszolgálatokat felügyelte miniszterként, nem járult hozzá, hogy a parlamenti testület nyilvánosságra hozza a múltjával kapcsolatos információkat.)

De nem kellett sokat várni a fordulatra: a Fidesz alapítójaként gyorsan megtalálta a hangot a liberálisokkal, a hatalomért később pedig a jobboldallal. Már a szocdem család sarja a legnagyobb kereszténydemokrata, istenfélő farizeusok egyike. De ne feledjük a kövéri intelmet: kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna.

Saját múltjával és családjával való, pszichopatológikus szembefordulását mi sem jelzi jobban, minthogy a házelnök megállás nélkül kommunistákról beszél egy olyan országban, ahol még a magukat szocialistáknak/szocdemeknek tituláló politikai erők is komoly viszolygást éreznek a kommunizmus minden tanításával szemben. Kövér számára a “kommunista” nem más, mint izzó gyűlöletének tárgya, kommunista pedig az, aki épp gyűlölni kíván.

Ezek után nem meglepő, hogy szemben Orbánnal, aki vérbeli populistaként kizárólag a politikai haszonelvet tartja szem előtt a hatalom megszerzése és megtartása érdekében, egészen másként látja és kezeli az ellenzéket, mint a gyűlölettől hajtott Kövér. A miniszterelnök épp csak annyira gyűlölködik mindig – az épp kiválasztott ellenséggel –, hogy néhány hét, hónap vagy év múlva teli szájjal letagadhassa. Emellett tisztában van azzal: autoriter rendszerének szüksége van az uniós százmilliárdokra, és az EU-tagsággal együtt járó, más előnyökre is – ehhez pedig nélkülözhetetlen az ellenzék, mint demokratikus fügefalevél az illiberalizmuson.

Orbán nem olyan “jó”, mint Lenin: bár ő is az ablaka alatt hangoskodó ellenzék közé lövethetne, nem szívjóságból adja vissza a “labdát”. Az irányítása alatt álló Állami Számvevőszék adminisztratív eszközökkel eddig is mindent megtett az ellenzéki pártok meggyengítése érdekében, felszámolni azonban esze ágában sincs a vele szemben álló párokat. Neki bőségesen elég, ha nincs pénzük kampányolni, és folyamatosan a működés és megszűnés határán billegnek.

Vele szemben Kövér minden alkalmat megragad, hogy ha kell, egyesével vadássza le, személyes életében lehetetlenítse el a neki nem tetsző, így aztán kommunista politikusokat.

Senkinek ne legyenek illúziói: a házelnök valóban bevetette volna az irányítása alatt álló karhatalmat a rabszolgatörvény elfogadása ellen tiltakozó ellenzéki képviselőkkel szemben. Orbán volt az, aki ezt megakadályozta. Újra: nem szívjóságból, csupán egyszerű számításból. Kövér tobzódott volna az erőszakban, míg Orbán tisztában volt azzal, hogy így csak mártírt csinált volna a politikusokból.

Ugyan ez a konfliktus húzódik meg a házelnök legújabb, egyszemélyi döntése mögött is. Miközben a kormánypárti többség van a házbizottságban, mégsem volt képes a testület dönteni az ellenzékiek megbüntetéséről. Így végül Kövér egyedül határozott a

fizetések megvonásáról. Ugyan így a házelnök rendelte el Demeter Márta újbóli, nemzetbiztonsági átvilágítását.

Itt érdemes azonban tisztázni az átvilágítás egy-két technikai részletét. Egy ilyen átvilágításon, a szó általános értelmében, nem lehet megbukni. Az átvilágítást végző titkosszolgálatok a folyamat végén jelentést készítenek, amelyben jelzik, hogy találtak-e kockázati tényezőt vagy sem. A lényeg pedig épp itt keresendő: noha azt gondolnánk/remélnénk, hogy a titkosszolgálati munka független az aktuálpolitikától, ezúttal is kiderült, hogy ilyen csak egy jogállamban képzelhető el. Ma Kövér és a NER azt tekinthet nemzetbiztonsági kockázatnak, amit épp jónak lát. Egyszer látott egy hírt Soros Györgyről? Sorosista! Megosztott valamit a közösségi oldalakon? Sorosista! Beszélt már civilekkel? Güllenista! Sorosista! Innentől kezdve pedig Kövér és a fidesznyik többség kezében a döntés, hogy minden, megismerhető tény nélkül, példátlan módon megfosztanak-e bizottsági tagságától egy ellenzéki képviselőt.

Mindezzel pedig komoly precedenst teremt Kövér László. Innentől kezdve ugyanis bármit megtehet és meg is tesz majd a parlamentben. Márpedig az jog szerint az ő játszótere, hisz neki adta Orbán.

Facebook Comments