Visszakérik a pénzt Tiborcztól

Visszakérik a pénzt Tiborcztól

A szavazók 96 százaléka azt akarja, hogy a miniszterelnök veje fizesse vissza a 13,8 milliárd forintot.orti.jpg

Ami Elios-ügyben eddig történt:

  • 2011 és 2015 között 35 darab, közvilágítás-korszerűsítésre kiírt pályázattal 43,7 millió euró, mai árfolyamon csaknem 14 milliárd forint uniós támogatást játszottak a fideszes önkormányzatok az Elioshoz, Tiborcz István, a miniszterelnök vejének közvetett és közvetlen tulajdonában lévő céghez.
  • Az ügyeket vizsgálta az OLAF, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, amelyik ajánlást tett a magyarországi ügyészség számára eljárás indítására a 35 ügyben feltárt szabálytalanságok miatt.
  • A magyar királyi ügyészség az eljárást meg is indította, de 2018 novemberében bűncselekmény hiányában lezárta.
  • Ennek indokáról Polt Pétert meg akarta kérdezni az Európai Parlament illetékes bizottsága, de a  legfőbb ügyész közölte, nem megy el a meghallgatásra, mert politikai okokat sejt mögötte.
  • Az Európai Bizottság közölte az Orbán-kormánnyal, hogy a bűncselekmény gyanúját felvető szabálytalanságok, valamint az érdemi vizsgálat hiánya miatt nem hajlandó kifizetni Magyarországnak az ügyre költött 13,8 milliárd forintot.
  • Az összeget a magyar költségvetés megelőlegezte, hogy majd utólag kifizetteti Brüsszellel, de a várható elutasítás miatt az Orbán-kormány már le sem adta a számlákat a Bizottságnak.

Mindezek után Jávor Benedek, a Párbeszéd párt európai parlamenti képviselője megszavaztatta a Facebook-oldalán, hogy mi történjen a pénzzel: jb.jpg

És több mint 9500 szavazat után az jött ki, hogy a válaszolók

96 százaléka szerint az Orbán-családnak vissza kellene fizetnie a milliárdokat a magyar költségvetésbe.

A szavazatok száma jóval felülmúlja egy átlagos közvéleménykutatásban megkérdezettekét, de természetesen nem reprezentatív, mert valószínűleg nem tükrözi pontosan a magyar választók szociológiai összetételét. 

Ugyanakkor árulkodó az alig 4 százaléknyi Orbánékat támogató szavazat: csaknem 10 ezerből alig több mint 300-an mondták azt hogy minden rendben van, fizessenek csak a magyar adófizetők. Bár minden bizonnyal többségében ellenzékiek válaszoltak, a 4 százaléknyi ellenszavazat elenyészően kevés ahhoz képest, hogy a Fidesz a tavalyi választáson a voksok csaknem felét megkapta.

  • A Fidesz formális kommunikációja az ügyben az volt, hogy nem történt semmiféle szabálytalanság, pláne törvénytelenség, a független ügyészség is megmondta. Nincs itt semmi látnivaló, mindenki haladjon tovább.
  • Majd amikor ez az OLAF-jelentés után tarthatatlanná vált, az lett az informális magyarázat. hogy lehet, hogy volt valami mutyi (értsd: lopás), de egy derék magyar ember lopott a külfölditől, mert ez a migránspárti Brüsszel (értsd: főleg a németek) pénze. Szóval megint csak nem történt semmi, nem a mi pénzünkről van szó.

(Ez a hivatalos hatósági álláspont is: a Sukoró-perben az ügyészség explicit kimondta, hogy az uniós támogatások nem számítanak közpénznek, mert az a külföldiek pénze, ergo szabad préda.)

Az EB elutasító döntése, illetve a számlák le nem adása miatt azonban ez is elbukott. Most megpróbálják agyonhallgatni az ügyet, valamint azt állítják, hogy eleve nem is akarták leadni a számlákat. Így volt megtervezve az egész.

Szóval most azt mondja az Orbán-kormány, eleve az volt a terv, hogy a magyar adófizetők pénzéből tömik ki Orbán Viktor lányának férjét, hogy így segítsék őket a saját erőhöz és a saját lábhoz.

Nem csoda, hogy ez még az amúgy kormánypárti szavazóknak is csípi a szemét, és nem örömest mondják rá, hogy ezzel minden rendben van, ők is szívesen beleadják a maguk részét.

A gátlástalan lopás miatti felháborodás mára alighanem átlépte a pártszimpátiák határait.

Az a szerencséje a Fidesznek, hogy az ügyben nem lehet népszavazást kiírni (ti. hogy fizesse-e vissza Tiborcz), pont amiatt, mert már a magyarországi költségvetésre tartozik a dolog.

Nem hiányozna nekik egy ilyen kérdés az EP-választási szavazólap mellé.

Facebook Comments