A Fidesznek 2 hónap se kellett, hogy kinyírja az egyetlen dolgot, ami a hatalmát veszélyeztette volna

A Fidesznek 2 hónap se kellett, hogy kinyírja az egyetlen dolgot, ami a hatalmát veszélyeztette volna

ell.jpg

Vasárnap írt alá közös nyilatkozatot öt lengyelországi ellenzéki párt, amelynek értelmében közös listán indulnak a májusi európai parlamenti választáson. A koalíció célja, hogy az EP-választásokon legyőzzék a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosságot.

Ennek a hírnek Magyarországra nézve az a relevanciája, hogy itt meg nem lesz ilyen.

Lengyelországban képes volt belátni az ellenzék, hogy mi a rezsim leváltásának egyetlen esélye, Magyarországon nem.

Nézzük mi történt az elmúlt héten:

  • Az MSZP saját EP-listát állított, bár a DK-nak és a Párbeszédnek felajánlották a közös indulást.
  • A Gyurcsány-párt ezt azonnal el is utasította. Saját listájuk élére a pártelnök feleségét rakták, hogy a szociknak végképp vállalhatatlanná tegyék a közös indulást.
  • A Párbeszéd is saját listát állított. Ők indulnának együtt az MSZP-vel, de csak akkor, ha Jávor Benedek befutó (azaz legalább a 3.) helyet kapja a közös listán.
  • Az LMP is saját listát állított. Az azt vezető Vágó Gábor azt vizionálja, hogy 2 képviselőjük is bejuthat. Ennek kb. annyi a valószínűsége, mint annak volt, hogy tavaly tavasszal Szél-kormány alakulhat.
  • A Jobbik még nem állított listát, de szombaton közölték, hogy mindenképpen fognak, és az ellenzéki együttműködést legfeljebb az LMP-vel tudják elképzelni, de velük is csak hosszútávon, valamikor a távoli, ködös jövőben.

Érdemes észrevenni, hogy a múlt héten péntekig ütötte a Fidesz a Jobbikot, amíg az ellenzéki közös listának volt némi esélye. A kormánypropaganda laponként és naponként 3-4 anyagot is közölt arról, hogy a baloldal antiszemitákkal akart összefogni – nyilván azért, hogy ha már a pártokat nem tudja elrettenteni a közösen indulástól, hátha a szavazók egy részét lebeszélheti róla.

Péntek délben azonban – mintegy vezényszóra – leálltak a támadások,

és egy nappal későbbi kongresszusán a Jobbik is csak az EP-választás utáni megszüntetés esélyét latolgatta már. Alighanem tisztában voltak vele, hogy a Fidesznek addig nem érdeke a felszámolásuk, mert azzal csak hozzájárulnának az ellenzéki oldal egységesítéséhez.

A közös lista ötletét még január elején, a fenti képen látható ellenzéki tüntetésen dobta be dr. Tóth, az MSZP elnök-frakcióvezetője, de kicsivel később mentegetőzni is kezdett, hogy nem erőlteti, csak felveti.

Pedig Orbánra nézve ez lenne az egyetlen veszély. Bár a hatalmát közvetlenül nem fenyegetné, hiszen nem országgyűlési választásról van szól, ha egy közös ellenzéki EP-lista több szavazatot kapna/kapott volna, mint a Fidesz-KDNP, az

kétségbe vonná Orbán legitimitását.

  • Nem beszélhetne többet “a magyarok” (értsd: minden magyar) nevében.
  • Megalázó volna számára, hogy miközben európai hatalomra tör, saját országában is veszít.
  • Megrendülne (megrendülhetett volna) a Fidesz legyőzhetetlenségének mítosza.

Ellenzéki győzelemre 4 okból is lett volna esély:

1. A Fidesz-KDNP már tavaly áprilisban kevesebb voksot kapott, mint az ellenzéki pártok összesen.

2. A szlovákiai és romániai kettős állampolgárok ezúttal nem szavazhatnak magyarországi listákra. (Törvénnyel importáltak ugyan ukrajnai szavazókat, de ők nincsenek elegen, hogy érdemben befolyásolják az eredményt.)

3. Az Orbán-rezsimmel szembeni összefogás és a jelképes alázás esélye mobilizálhatná azokat a választókat, akik eddig reménytelenek tartották a Fidesz leváltását.

4. Egy összellenzéki összefogás képes lett volna a legtöbb szavazókörbe delegáltakat küldeni, akik dokumentálják és megtámadják a törvénytelen, szervezett szavazószállítást és -vásárlást. 

Egy közös ellenzéki lista győzelme képes lett volna megroppantani a NER-t.

És ez nem lesz. Illetve az lesz helyette, hogy az ellenzéki pártok egymás ellen kampányolnak, néhányan meg se ugorják a küszöböt. Szavazók maradnak távol, az ellenzék összességében voksokat veszít. A Fidesz simán nyer, és minden bizonnyal megugorja a kétharmados szimbolikus küszöböt, 14 mandátumot szerez.

Ami lehetett volna, és ami ehelyett lesz, aközött pontosan 180 fok a különbség.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője még a párt 3 héttel ezelőtti kongresszusán közölte

a Fidesz stratégiája az ékverés, abból élnek, hogy mi nem tudunk összefogni.

Szóval tudta, tudja minden komolyan vehető ellenzéki politikus, hogy mi a Fidesz célja. Mégis sikerült megvalósítania.

Azt mindenki elképzelheti, milyen eszközökkel. Vagy hogy milyen sok eszközzel.

Orbán helyzetét semmilyen Fideszen belüli pártütés nem veszélyezteti, nyugodtan leszámolhat az egyeduralmát megkérdőjelezőkkel, Simicskával, Lázárral vagy Habonnyal is.

Nincs szüksége ugyanis barátokra, amíg ilyen ellenségei vannak.

Facebook Comments