Jobb munka az Állatkertben a majomszart lapátolni, mint az Origónál dolgozni

Jobb munka az Állatkertben a majomszart lapátolni, mint az Origónál dolgozni

Az legalább egy tisztességes meló.

propaganda.jpg

Egy évvel ezelőtt, közvetlenül a választások előtt, a #metoo botrány közepén az Origo egy olyan cikket hozott le Juhász Péterről, ami azt állította, hogy bedrogozva veri a feleségét. A cikk címe is sokatmondóra sikerült: “Kiderült, hogy miért ilyen agresszív a nőverő Juhász Péter”.

Természetesen politikai oldaltól függetlenül mindenki felháborodott, mert a cikket jegyző propagandista Juhász volt feleségére hivatkozott, bizonyítékokat emlegetett. Juhász Péter volt az a politikus, aki az Együtt színeiben leleplezte Rogán Antal korrupciós botrányait és számos esetben tüntetett Orbánék ellen.

Nagy valószínűséggel a cikk okozta botrány lenullázta Juhász Péter jó hírét

és az Együtt az 1%-os küszöböt se lépte át a parlamenti választásokon.

A hétvégén kiderült, hogy az egész cikkből egy szó sem volt igaz és a notóriusan hazudozó Origónak helyre kellett igazítania a saját állításait. Szombat éjjel, 23:21-kor tette ki a propagandalap a kezdőoldalára, hogy valótlanságokat állított Juhász Péterről, majd a helyreigazítást azonnal le is szedték. Ha valaki nem keres rá kifejezetten, sose bukkan rá. Mivel a kormánypropaganda ezt a cikket nem veszi át, mint az egy évvel korábbit, így jó eséllyel szinte senki sem értesül majd róla, hogy az Origo hazudott – megint.

 

A helyreigazításban az áll:

“Kiderült, hogy miért ilyen agresszív a nőverő Juhász Péter című cikkünkben valótlanul állítottuk Juhász Péterről, hogy megverte, begyógyszerezte, majd a lakásában fogva tartotta előző élettársát, és valótlanul állítottuk, hogy Juhász Péter személyisége agresszívvá torzult.”

Emlékezetes: Juhász Péter a TV2 ellen 12 helyreigazítási pert nyert meg 2016-ban. Bizton állíthatjuk, hogy

Juhász a kormánypropaganda célkeresztjébe került és össze-vissza hazudoztak róla, mindenféle (ön)kontroll nélkül.

 

Egyszerűen annyit hazudtak róla, míg teljesen ki nem csinálták. 

Ismerős? 

Kapott Vona Gábor is, korábban Gyurcsány Ferenc. De az összes ellenzéki politikust felrosolhatnánk, sőt, ott van egy 2016-ig szinte teljesen ismeretlen idős bácsi, aki a nácik elől menekült el az Egyesült Államokba. 

Soros György. 

Róla is addig hazudtak  – éjjel-nappal -, amíg sikerült őt valamiféle patás ördögnek beállítani. 

Nézzük mindezt számokban:

A kormánymédia statisztikája 2016 óta mutat egyre romló mértéket: az Átlátszó szedte össze, hogy 2016-ról 2017-re indult be igazán a fake news-gyártás a propagandánál. Kikérték ki a Fővárosi Törvényszéktől, hogy 2016-ban és 2017-ben a 888, a közmédia, a Lokál, a Magyar Idők, az Origo, a Pesti Srácok, a Ripost és a TV2 ellen hány darab sajtó-helyreigazítási kereset érkezett, és hány ilyen pert vesztettek el ezek a szerkesztőségek.

A 2016-os adatok még nem mutatnak semmi különöset: viszonylag sok keresetből csak néhány elmarasztaló ítélet született, viszont egy évvel később, 2017-ben már 53 esetben, két évre rá, 2018-ban pedig már 109 esetben született elmarasztaló bírósági ítélet a kormánypropagandával szemben.

Az Index cikkéből kiderül az is, hogy az ítéletek azt mutatják:

nem véletlen tévedésekről van szó, hanem a politikai fegyverként használt média rendszerszintű működéséről.

A lap azt írta:

„A Fidesz és sajtója kihasználja a területen tátongó és egyre nagyobb joghézagot: a választások megnyerésének fényében nem számít néhány millió forint perköltség és apró betűvel beismert hazugság. Pláne, hogy akkor sincs semmi, ha nem teljesítik a jogerős ítéleteket.”

Csak elképzeltük azt az embert, akinek az a feladata az Origónál, hogy 23:21-kor kitegye a helyreigazítási közleményt az Origo címlapjára, majd 23:23-kor leszedje. Vagy azt, akinek minden áldott nap ki kell találnia valami marhaságot valalmelyik ellenzéki politikusról. (Lásd erről az Abcúg cikkét.)  A majomketrec aljáról összegereblyézni a szart felemelőbb munka lehet. Hiszen a majoketrec tisztítása igazi munka, amit bármelyik gerinces ember alázattal el tud végezni. A kormánypropagandáról ilyet már nem lehet elmondani. 

Facebook Comments