Három hét múlva pellengérre állítják a Fideszt a Néppártban?

Három hét múlva pellengérre állítják a Fideszt a Néppártban?

  • Orbán a politikai antiszemitizmussal végképp elvetette a sulykot, ezért nem lehet tovább halogatni, hogy kirakják az Európai Néppártból; 
  • A skandináv, balti, holland és luxemburgi konzervatívoknak végképp elegük van Orbán Viktorból, már a németek sem dédelgetik, de azért a szakítástól ők még visszariadnak;
  • Szíjjártó mintha nem venné észre, hogy fogy a levegő Európában a magyar és a lengyel kormány körül.

76760_orban_viktor_maltan.jpg

 

Guardian

guardian.png

Az európai konzervatívok fontoló veszik, hogy kirakják Orbán Viktor szűrét, miután a kormányfő EU-ellenes álláspontja mind inkább ellene fordítja a Néppártot. Az ügy március 20-án, az EPP politikai gyűlésében kerül terítékre, ahol a fő téma a pártcsalád politikai nyilatkozata lesz az EP-választás előtt. Ám beavatott források szerint megvitatják azt is, mi legyen a Fidesszel, habár nem indult hivatalos fegyelmi eljárás a magyar párt ellen. Csakhogy nem lesz könnyű kizárni. Az északi és a balti tagpártok úgy gondolják, hogy most már lépni kell, és ugyanezt mondják a dán, illetve holland kereszténydemokraták is. A finnek egyik európai képviselője úgy értékeli, hogy Orbánnak nem volna helye a pártcsaládban, mert nyilvánvalóan nem osztja a közös értékeket. Sőt, kifejezetten demokráciaellenesnek lehetne nevezni. Emellett megpróbálja belülről felfalni a Néppártot. Olyan, mint a trójai faló, látnivaló, hogy meg akarja rendíteni a frakciót Strasbourgban.

Az utóbbi napokban a korábbinál sokkal keményebben bírálták a Fideszt német vezetők is, és hasonló húrokat pengetett Daul  is, ám az egyre növekvő felháborodás ellenére sok párt, főként Közép-Európában egyetért a konzervatívok elnökével abban, hogy egy ilyen neveletlen gyermeket inkább a saját sorokon belül kellene tartani.  Manfred Weber környezetéből úgy nyilatkoztak, hogy még korai bármit is mondani arról, a frakcióvezető támogatja-e a magyarok eltávolítását szorgalmazó felhívásokat. De azt megerősítették a források, hogy a bajor politikus nem szeretné, ha Európa ezúttal kelet-nyugati törésvonal mellett hasadna ketté.

Corazza Bildt, a svédek egyik EP-képviselője kifejtette, hogy immár 10 éve próbálják megszelídíteni Orbánt, ám a helyzet nem javul, sőt egyre zavaróbbá válik. Ennek bizonyítására idézte a CEU sorsát, a független sajtóra és igazságszolgáltatásra nehezedő nyomást és Soros befeketítését a hozzá tartozó antiszemita felhanggal együtt. A svéd politikus, aki már korábban sem rejtette véka alá véleményét a magyar politikáról, hozzátette, hogy a szemünk előtt zajlik a jogállam lebontása, miközben a demokrácia nem egyenlő a választások megnyerésével, hozzátartoznak a fékek és ellensúlyok, a szabad médiaorgánumok. De most már végre le kell vonni a következtetéseket.

 

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Erősödik a nyomás az Európai Néppárt északi szárnyán, hogy lépjenek fel Orbán Viktor ellen. A skandináv és balti tagok egységesen elutasítják a Fidesz EU-ellenes propagandáját és azt mondják, hogy a magyar vezető vagy módosít irányvonalát, vagy szedje a sátorfáját. Az EPP nyíltan megkérdőjelezi Budapest politikáját, képviselőinek többsége egyetértett a jogállami eljárás megkezdésével, ám a pártcsalád visszautasítja, hogy még az EP-választás előtt megváljanak a magyar párttól. Azonban az északi és balti tagszervezetek jelezték, hogy ha maradni akar, akkor vissza kell vennie a retorikából.

A finn pénzügyminiszter azt mondta, hogy a tavalyi csúcskonferencián hiába próbálták jobb belátásra bírni Orbán, ezt bizonyítja a Juncker elleni hadjárat. Megjegyezte, hogy ezúttal világos üzenetet akarnak megfogalmazni és azt mérlegelik, hogy milyen formában értékeljék a Fidesz tagságát, mert aggasztónak tartják a Bizottság elnöke elleni megnyilvánulást. Orpo ezt megtoldotta azzal, hogy Orbán a plakátokkal túl messzire ment. Véleményét osztja a svéd Mérsékeltek elnöke, valamint a litván tagpárt is. Kristersson rámutatott, hogy a miniszterelnöknek meg kell változnia, vagy magának kell döntenie arról, hogy veszi a kalapját. Litván kollégája, Landsbergis azt hangsúlyozta: az EPP nem kerülhet olyan helyzetbe, amelyben meg kellene alkudnia a populista retorikával.  

 

Die Zeit

die_zeit.jpg

A lap úgy véli, hogy ha másként nem megy, akkor az Európai Néppártnak Orbán Viktor nélkül kell folytatnia. Hogy az EPP jelenleg miként viszonyul a magyar vezetőhöz, azt az elemzés úgy érzékelteti, hogy a vezetők szerint jobb, ha kipisil a sátorból, semmint hogy kívülről befelé könnyítsen magán. Idáig bármit is csinált, számíthatott a CDU-CSU elnézésére, csak kérdés, hogy ez érvényes akkor is, amikor az antiszemitizmusról van szó? Mindazonáltal itt óvatosnak kell lenni, mert a magyar kormány sok pénzt áldoz zsidó intézmények megóvására és joggal hivatkozik arra, hogy a legtöbb zsinagógának, illetve zsidó étteremnek nincs szüksége biztonsági intézkedésekre. Ám Orbán ezzel együtt egyre leplezetlenebbül alkalmaz a beszédeiben és kampányaiban antiszemita kliséket és összeesküvés elméleteket.

Nem nevezi néven a zsidókat, de a klasszikus antiszemitizmus toposzait használja, pénzügyi spekulánsokat, hazátlan világpolgárokat emleget, akik fenyegetik a keresztény Napnyugatot. Orbán nem zsidóellenes, hanem cinikus hatalompolitikus, aki számára minden eszköz bevethető. Csakhogy a fegyvertár nem minden eleme egyenlő rangú. A Soros elleni támadások messze túlmennek a normális bigottságon. Államilag finanszírozott antiszemitizmust jelentenek olyan időkben, amikor a jelenség egyre nyíltabban tetten érhető egy sor európai országban.

Az uniópártok mégis azt akarják, hogy a miniszterelnök a Néppárt tagja maradjon. Nem mondják ki nyíltan, hogy az antiszemitizmus a gond. Arra hivatkoznak, hogy nem szabad felégetni a hidakat Közép- és Kelet-Európa felé. Ily módon azonban a ténylegesnél nagyobb súlyt kölcsönöznek Orbánnak és pont azokat az árkokat mélyítik el, amelyeket át akarnak hidalni. Miközben a politikus nem a térség, de még csak nem is az összes magyar nevében beszél. Ám minden támadással azok igazát tanúsítja, akik Nyugaton autoriternek, idegenellenesnek és zsidóellenesnek minősítik. A CSU sokáig udvarolt neki, a CDU elviseli. Csak éppen a sátoron belül már jó ideje nagyobb károkat okoz, mint amekkorára kívülről képes volna. Szóval, legfőbb ideje megszabadulni tőle.

 

New York Times/Washingto Post/Yahoo/AP

ap.png

A jelentés azt emeli ki Szíjjártó Péter és lengyel kollégája budapesti sajtótájékoztatójából, hogy a magyar külügyminiszter megismételte: kormánya megvétóz minden szankciót Lengyelország ellen. Hozzáfűzte, hogy a brüsszeli bürokrácia bosszúhadjáratot folytat a két ország ellen, de azok sohasem adják be a derekukat, ami vonatkozik a Budapest ellen zajló jogállami eljárásra is. Kifejtette továbbá, hogy Budapest és Varsó büszke, miután elsőként szállt szembe az ENSZ migrációs egyezményével. Azt hangoztatta: nem engedik meg a csomagot netán lopakodva nyomják keresztül.  A lengyel diplomácia vezetője ugyanakkor jelezte, hogy országa kész találkozóra V4-es keretekben Izraellel, miután a lengyel antiszemitizmus ügyében kirobban vita miatt a múlt héten elmaradt a tervezett jeruzsálemi csúcsértekezlet. Bár mint mondta, ahhoz izraeli részről még egyet s mást tisztázni kell.

 

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

Valóságos politikai krimivel ér fel a küzdelem az ügyben, hogy ki legyen a még csak ezután felálló Európai Ügyészség vezetője. Az EP a román Laura Codruta Kövesit akarja, a tagállamok a francia Bohnert mellett tették le a garast és most e két testületnek kelleneegymással zöldágra vergődnie. Közben a bukaresti kormány mindenképpen meg akarja akadályozni, hogy a román Korrupció-ellenes Ügyészség korábbi vezetője elnyerhesse  a tisztséget, miután teljesen átlátszó indokkal felmentették posztjáról, és most odahaza még eljárás

 

Facebook Comments