Március 20: üt az igazság órája a Fidesz számára?

Március 20: üt az igazság órája a Fidesz számára?

  • Úgy néz ki, hogy meglesz a többség két hét múlva Orbán Viktor kizárásához, bár a német uniópártok még nem tették le egyértelműen a garast;
  • Daul szerint Orbán végképp elvetette a sulykot, az meg még illúziónak is túlzás, hogy beléptesse az EPP-be a Ligát és a PiS-t;
  • • Gyurcsány Ferenc arra figyelmezteti a német politikusokat, hogy egyetlen autógyár érdeke, illetve a néppárti egység miatt sem szabad kockáztatni az európai értékeket, hiszen a történelemből tudnivaló, hová vezet az orbáni ideológia.

poster.jpg

                                                        

Yahoo/AFP

yah.png

Most már végleges, hogy az Európai Néppárt illetékes testülete március 20-án tárgyal a Fidesz kizárásáról, miután azt 9 országból 12 tagpárt hivatalosan is kezdeményezte. A hírt a pártcsalád elnöke jelentette be, hozzátéve, hogy lehetséges a felfüggesztés is, de a döntést mindenképpen  a tagoknak kell meghozniuk. Daul nem vállalkozott az eredmény megjóslására. Azt viszont közölte, hogy a magyar párt részére lehetőséget kell adni álláspontja kifejtésére. A hírügynökség szerint a fejlemény azt tükrözi: az európai konzervatívok, három hónappal a választások előtt, egyre rosszabb szemmel nézik, hogy a populista-nacionalista Orbán Viktor szembemegy az EU alapértékeivel. Ugyancsak felháborította őket a Juncker-ellenes kampány. Ha kiteszik a magyar politikust, akkor egy-két EPP-vezető szerint félő, hogy Orbán összeáll Salvinivel, de a plakáthadjárat miatt a Néppárt lépéskényszerbe került.   

 

Die Welt

die_welt.jpg

„Orbán Viktor átlépte a vörös vonalat!” – így értékelte a helyzetet az Európai Néppárt elnöke, Angela Merkel bizalmasa. Daul hozzátette, hogy a politikus külön kategóriát képez, ám a Néppárt minden tagjának tiszteletben kell tartania a közös értékeket. Azt pedig kerek-perec megmondta a magyar vezetőnek: arról még csak ne is álmodjon, hogy beviszi a pártcsaládba a Ligát és a PiS-t, legalábbis, amíg Daul a főnök.  A francia politikus egyáltalán nem tart a kizárás miatt küszöbön álló vitától.  Megerősítette, hogy megengedhetetlen a Juncker elleni hadjárat. Orbán itt már túllőtt a célon. Ugyanakkor nem gondolja, hogy a magyar hozzáállás megnehezíti Weber helyzetét a Bizottság elnöki tisztéért folyó versenyben. A politikusnak általában az a baja a populistákkal, hogy azok egyfolytában a gondokról regélnek, de nem kínálnak semmiféle megoldást.

Úgy ítéli meg, hogy a biztonság, az ellenőrizetlen bevándorlás, valamint az mindenféleképpen fő téma lesz a választáson, hogy mi legyen az illegális migránsokkal. Úgy értékelte: el kell érni, hogy az európaiak úgy érezzék, rendezett mederben haladnak a dolgok. Jelezte azt is, hogy az uniós apparátusnak jobban oda kell figyelnie a valóságra, ideértve, hogy mit gondol az átlagember, és miként megy a sora. Ugyanakkor aggódik Merkel közelgő visszavonulása miatt, de jó jelnek tartja, hogy a CDU új elnöke ugyanolyan híve Európának, mint a kancellár.

 

Die Zeit

die_zeit.jpg

Egyelőre nem tudni, miről is szavaznak a részvevők március 20-án az EPP Politikai Gyűlésében. Az azonnali kizárás mellett lehetséges, hogy bizonyos feltételek kikötésével felfüggesztik a Fidesz tagságát, de az is benne van a pakliban, hogy a magyar párt minden további nélkül a pártcsalád tagja maradhat. A határozatnak mindenesetre abszolút többséggel kell megszületnie. Az erőviszonyok e pillanatban nem világosak. A mostani javaslatot két-két belga, portugál és svéd párt, továbbá a finn, görög, litván, luxemburgi, holland és norvég kereszténydemokraták nyújtották be. Döntő szava lehet a CDU-nak, amely messze a legtöbb képviselőt adja. A német uniópártok elhatárolódtak Orbántól, de még nem mondták ki, hogy mit gondolnak a politikus eltávolításáról. Bennfentesek szerint azonban már a jövő héten szóba kerülhet, hogy a Fidesznek távoznia kell a frakcióból.

 

Spiegel

der_spiegel.jpg

Beavatottak azzal számolnak, hogy március 20-án a 260 néppárti küldött nagy többsége megszavazza a kizárási javaslatot. Biztosra veszik, hogy Orbán jelen lesz és erősen védekezik majd. Daul azután tűzte napirendre a Fidesz tagságát, hogy körbetelefonálta a 16-fős elnökséget, így Junckert, Tuskot, Tajanit és Webert. A kormányfő az utóbbi években nem egyszerűen EU-ellenes kampányokat folytatott, hanem nyíltan tekintélyelvű politikát választott, mégpedig azzal a céllal, hogy illiberális demokráciát építsen ki. De a Juncker elleni támadás miatt sok tagpártnál elszakadt a cérna és azt követelik, hogy szabaduljanak meg a magyar vezetőtől. Ám Orbán még ettől sem tért jobb belátásra, lásd a Die Welt-nek adott interjút, amelyben az is benne áll, hogy Soros mellett most Timmermans lesz az új célpont. A Bizottság képviselője erre úgy reagált, hogy teljesen mindegy, kit szemel ki a magyar fél, Brüsszel válaszolni fog és megvédi magát a hazugságokkal, illetve a csalárd retorikával szemben.

Ily módon fokozódik a nyomás Weberre, még akkor is, ha a kizárás 13 hely elvesztését jelentené Strasbourgban az EPP számára. De Orbán személy szerint is bosszút állhat a politikuson, hiszen az a Bizottság új elnöke akar lenni és ahhoz a magyar miniszterelnöknek még lehet egy-két szava az Európai Tanácsban.   

 

Die Presse

die_presse.jpg

Fogy a levegő a Fidesz körül a Néppártban, mert vereségnek néz elébe a március 20-i szavazáson. Ugyanis egyre több párt támogatja, hogy rakják ki a pártcsaládból. A tanácskozáson az Osztrák Néppártot személyesen Kurz kancellár képviseli, pedig normális körülmények között referensek szoktak az ülésen részt venni. Orbán a Weltnek nyilatkozva csak olajat öntött a tűzre, amikor hasznos idiótáknak minősítette konzervatív bírálóit. Weber viszont törheti a fejét, mert ha a Fidesznek mennie kell, akkor egyfelől kisebb lesz az EPP-frakció Strasbourgban, másfelől csökkennek az esélyei, hogy Juncker utódja lehet. Ezzel párhuzamosan több tagpárt is kilátásba helyezte, hogy kilép, ha a magyar párt marad. Ugyanakkor a fiatal demokraták hónapok óta élénk párbeszédet folytatnak jobboldali-nacionalista szerveződésekkel, köztük az FPÖ-vel. Ezért arra lehet számítani, hogy kizárás esetén a magyarok azonnal átlépnek a Nemzete és Szabadság frakcióba.

 

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Alighanem azok nevetnek utoljára az Európai Néppártban, akiket Orbán Viktor „lehasznosidiótázott”. Nem valószínű, hogy a kijelentés jó vért szül a legnagyobb pártcsaládban, amely éppen azon tanakodik, kirakja-e a Fideszt. Szóval a vicc még elsülhet nagyon rosszul is a kormányfő számára, hiszen Európában változnak az erőviszonyok, így nyitott, hogy ki nyeri meg a szóban forgó politikai lutrit. Hogy mi lesz a végkimenetel, az az EPP nagy pártjain, így a CDU-n múlik.

Stephan Lehne, a Carnegie Europe vendégkutatója azt mondja, hogy az Orbán-féle provokációk törést okoztak a Néppárton belül, és a hangulat most afelé tolódik el, hogy nincs szükség a Fideszre, illetve fölösleges, hogy retorikájával megfertőzze a közösséget. Megjegyezte, hogy a kormányfő megpróbálta liberálisellenes, keresztény irányba elvinni a Néppártot, de a jelek szerint visszafelé sül el ez a fajta szerencsejáték. Inkább az rajzolódik ki, hogy Orbán az európai populista jobboldalt vezeti. A konzervatívok soraiban pedig lassan úrrá lesz a meggyőződés, hogy a magyar  párt több szavazatot visz, mint amennyit hoz.

A bírálók azzal érvelnek, hogy minél tovább marad a miniszterelnök, annál tovább képes trójai falóként működni, éspedig azzal a céllal, hogy aláássa a közös célt, tehát hogy szembe  szálljanak az erősödő nacionalistákkal. Orbán egyáltalán nem csinált titkot abból, hogy a szélsőjobb felé igyekszik eltolni az EPP olyan kérdésekben, mint a bevándorlás. Egyébként a felmérések most azt mutatják, hogy májusban feljönnek ugyan a nacionalisták, de keresztény- és szociáldemokraták kényelmes többséghez jutnak Strasbourgban, ha szövetségre tudnak lépni a zöldekkel és a liberálisokkal. Így ha Magyarországon valóban Timmermans veszi át Juncker helyét a plakátokon, az csak tovább bonyolítja a Fidesz helyét a politikai főáramban.

 

Reuters

reuters.jpg

Az EP-választás közeledtével a Bizottság visszavágott a nacionalista Orbán Viktornak, rámutatva, hogy a magyar kormány eltorzítja az igazságot az unió bevándorlási politikája ügyében. A szóvivő kifejtette, hogy Brüsszel mindig is egyértelműen vélekedett a magyar kampányról, amely titkos tervről papol, utóbbinak állítólag a migráció gerjesztése volna a célja. Az állásfoglalás azt jelzi, hogy még tovább romlott az amúgy is bajos viszony Budapesttel. Az EU már jó ideje bírálja Orbán álláspontját a migránsok és a demokratikus szabadságjogok ügyében. A magyar fél azonban még rátett egy lapáttal az óriásplakátokkal, ráadásul a hét végén hasznos idiótáknak nevezte mindazokat, akik szabadulnának tőle a Néppárton belül. Novák Zoltán a Méltányosság Központtól úgy látja, hogy a vita már a választási hadjárat kezdetét jelzi és a miniszterelnök a politikai elit ellenpólusa kíván lenni.

 

FT

financial_times.jpg

Mivel Orbánnak nagy nehézségei támadtak a saját pártcsaládján belül, az euroszkeptikus szövetség máris udvarol neki, hogy lépjen át hozzájuk. Az Európai Konzervatívok és Reformisták társelnöke abban bízik, hogy meg tudják győzni a magyar politikust, így az felülvizsgálja a néppárti tagságot. A lengyel Legutko kijelentése előrevetíti a harcot a strasbourgi helyekért és befolyásért. Előreláthatólag egy sor EU-ellenes tömörülés most először kerül be az Európai Parlamentbe. Legnagyobb frakciójuk szövetségeseket pedig keres, hogy visszaszorítsa az unióbarát középerőket. Legutko, a PiS képviselőként arról beszélt, hogy az EPP sokáig védte Orbánt a baloldal rosszindulatú támadásaival szemben, de ennek most már vége. Így el tudja képzelni, hogy a Fidesz csatlakozik a konzervatívokhoz és reformerekhez, ha az kellőképpen feljön. De – függetlenül az Oroszország kapcsán fennálló ellentétektől – szemezik a Ligával is, és ha meg tudja szerezni ezt a két nagy skalpot, akkor a Néppárt mögött ők alkotnák a 2. legjelentősebb frakciót.

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Gyurcsány Ferenc arra szólítja fel Németországot, hogy az Orbán kedvéért ne kockáztassa az európai értékeket. A konzervatív lapban megjelent vendégkommentárban a DK elnöke emlékeztet arra, hogy a magyar kormány meg akarta honosítani nálunk a gyűlölet kultúráját. Mert csak akkor lehetsz jó magyar, ha egyetértesz a hatalom politikájával, ízlésével, történelemértelmezésével, és általában mindennel, amit ő mond és tesz. Ha nem így van, akkor az illető esetleg nem is magyar, hanem hazaáruló. Utálni kell Brüsszelt, viszont Moszkva imádat tárgya. Macron ellenség, Erdogan jó barát. Keresztényként nem szabad segíteni a menekülteknek, de ha mégis, azért egy új törvény értelmében büntetés jár. Bűnözőknek minősülnek a hajléktalanok is. Civil szervezeteket az ország ellenségeinek nyilvánítanak. Elűzték a CEU-t. Most éppen a Tudományos Akadémia önállóságát akarják elvenni.

A Kúriát, a Legfőbb Ügyészséget és a Számvevőszéket Orbán barátai vezetik. Szabad sajtó  szinte már nem is létezik. Gyurcsány Ferenc nem azt várja a németektől, hogy azok a magyarok harcának élére álljanak. A Fidesz két és félmillió hívének legyőzéséhez itthon kell többséget összehozni, minden alattomos hátráltató tényező ellenére. Persze nem nehéz elvakítani egy népet, a lelkét és az erkölcsét túszul ejteni – ezt a németek pontosan értik a történelem miatt, csak éppen az idevágó ideológia markában tartja a mai Magyarországot. A német vezetés nagy része mégis elnéző Orbánnal szemben és ez bizony, több mint kiábrándító.  Taktikáznak, noha pontosan tudják, mi a helyzet, hogy amiatt egész Európa veszélybe kerül. De megéri mindent feladni a német autógyárak érdekeiért és a Néppárt többségéért? Itt az európai demokrácia és egység áll szemben a széthullással. Ám nem szabad játszani a történelemmel, mert mindenki tisztában van vele, hogy az hová vezet.

The Times

the_times_1.jpg

A Brexit miatt fenyegető válság elhárítására európai megújulásra szólít fel a francia elnök, aki a haladó tábor vezetője szeretne lenni az olyan populistákkal szemben, mint Orbán és Salvini. Macron a 28 tagállamban levélben hozta nyilvánosságra stratégiáját, amely együttműködést irányoz elő a védelemben, a bevándorlásban és a kereskedelemben. Ily módon elsütötte a rajtpisztolyt az EP-választás előtt. Az európai polgároknak küldött üzenet kiemeli, hogy az EU-t hazugságáradat és felelőtlenség fenyegeti, ezt már lehetett látni a brit népszavazásnál is. Ám szembe kell szállni az ilyen manipulációkkal. A földrészen eljött a reneszánsz ideje, szembe kell fordulni a bezárkózással és a megosztottsággal, a cél a szabadság, a védelem és a haladás.

Javasolta egyúttal, hogy hozzanak létre Európai Ügynökséget a Demokrácia Védelmére. Ennek feladata lenne a többi közt, hogy kivédje a választásokon a számítógépes rendszereken keresztül érkező csalási próbálkozásokat, illetve álhíreket, ami utalás az orosz beavatkozásra. Sürgette, hogy vizsgálják felül a schengeni rendszert, egyben állítsák fel az EU saját határőrségét az érkező migránsok ellenőrzésére. Külön hivatal foglalkozna a menedékkérelmekkel. Mint mondta, az uniónak meg kell védenie értékeit és határait.  

 

BBC

bbc.jpg

A magyar-szerb határra látogatott el a brit közszolgálati média egyik legközkedveltebb politikai tévéműsorának vezetője és ott azt hallotta Toroczkai Lászlótól a 170 kilométer hosszan futó, áthatolhatatlan kerítés értelmére rákérdezve, hogy a helyzet nem jó, de nincs más választás, meg kell védeni az országot. Továbbá, hogy a határzár védi az ő otthonát is. Stephen Sackur-nak arra a kérdésére, hogy az egész felhajtás mögött nincs-e véletlenül egy kis rasszizmus is, a szélsőséges nacionalistának minősített ásotthalmi polgármester úgy válaszolt, hogy meg kell óvni a keresztény nemzeti kultúrát.  Az EU nem működik, így képtelen arra. Viszont az érkező tömegek megsemmisítik a hagyományokat, a kultúrát, ennélfogva nem sokszínűség alakul ki, hanem uniformizálják a társadalmakat. Vagyis a kérdés az, ki fogja megvédelmezni a földrész népeit.  

Facebook Comments