Economist: Orbánnak immár nincs helye a Néppártban!

Economist: Orbánnak immár nincs helye a Néppártban!

  • A Néppárt és a Fidesz is igyekszik elkerülni a kizárást, hogy mentse az arcát;
  • Ha ez európai szociáldemokraták végre szankcionálnák román tagpártjukat, azzal lépéskényszerbe hoznák az EPP-t is a magyar kormánypárttal szemben;
  • Az európai demokrácia megmentése érdekében meg kell állítani Orbán Viktort! 

orbstras.jpg

Economist

economist_1.jpg

A lap legtekintélyesebb véleményrovata azon a nézeten van, hogy itt az idő kirúgni Orbán Viktort a Néppártból, mert a konzervatív pártcsalád már így is túl sokáig elnézte a magyar vezető tekintélyelvűségét. A politikus 2010 óta egyfolytában bombázza a demokráciát, megfirkálja a választásokat, antiszemita összeesküvések elméleteket terjeszt Sorosról. Immár rutinszerűen lép át az európai konzervatívok által lefektetett vörös vonalakon, a csoport mégis simogatja. Az előzetes figyelmeztetés ellenére sem történt semmi, amikor korlátozta a civil szervezetek függetlenségét, továbbá elűzte a CEU-t. Az ok az, hogy az EPP úgy gondolja: minél több pártot egyesít, annál könnyebben boldogul Brüsszelben.

Csak éppen Orbán úr a végén túl messzire ment a plakátkampánnyal. A gúny és az, hogy ezek a hirdetések az egész országot elárasztották, sokkolta a kereszténydemokratákat. Fokozta az aggodalmat, hogy ha Weber továbbra is összeáll a miniszterelnökkel, akkor nem kapja meg a szociáldemokraták és a liberálisok támogatását, így nem lehet a Bizottság elnöke. Hogy mi lesz a Fidesszel, azt valószínűleg a CDU és a CSU határozza meg. Kramp-Karrenbauernél a minap nem jöttek be a szokások magyar magyarázkodások, és a bajor keresztény szociálisok is a magyar vezető ellen fordultak.

A köztes megoldás a felfüggesztés lehet számukra. Ám az immár nem elegendő. Eljött az ideje, hogy kizárják a Néppártból. Hiszen hogy idáig cirógatták a szövetségesek, az legitimálta az illiberális jogsértéseket. Ha most Weber nyitva hagyja az ajtót Orbán számára a visszatéréshez, az megerősíti a véleményt, hogy baj van a bajor politikus gerincével. Az tény, hogy ha kirakják, akkor a Fidesz új frakciót hozhat létre szélsőjobbos pártokból, vagy csatlakozik ezekhez az erőkhöz. Ám megfizetné az árát az uniós befolyás, illetve idehaza a hitelesség csökkenése folytán. Az EPP-ben pedig a Momentum léphetne a helyére. Mert a pártcsaládnak a pozitív jellemzőket kell erősítenie Magyarországon, erről nem mondhat le arra hivatkozva, hogy sokféle erőt egyesít.

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A magyar kormánypárt nyilvánosan visszautasítja ugyan, hogy teljesítse az Európai Néppárt feltételeit, ám mindkét oldalról látni a törekvéseket, hogy elkerüljék a végső szakítást. Brüsszelben úgy hírlik, hogy Daul , az EPP elnöke a hogyan továbbot igyekszik kipuhatolni a tagpártoknál. Főként azt a megoldás került előtérbe, hogy átmenetileg fagyasszák be a Fidesz tagságát, és csak akkor tegyék lehetővé a visszatérést, ha a párt teljesíti Weber három feltételét. Bennfentesek azonban nem látnak túl nagy esélyt arra, hogy Orbán hajlandó volna teljes mértékben beadni a derekát, hiszen Kovács Zoltán máris visszautasította az ultimátumot. De azért a plakátokat leszedik és a miniszterelnök nyugalomra és józanságra szólított fel, miután a Magyar Nemzet azt sürgette, hogy a kormánypárt hagyja ott az EPP-t. Az ügy a jövő szerdai frakcióülésen kerül legközelebb terítékre.

 

Yahoo/Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Egy amerikai szakértő szerint a Weber által adott ultimátum megfogalmazása eléggé bizonytalan, ezért van esély a kompromisszumra, mármint hogy ne kelljen kizárni a Fideszt. Mujtaba Rahman, az Eurasia Csoport kockázatelemző európai igazgatója éppen ezért hajlik arra, hogy a vita nem jut töréspontig, a döntés a felfüggesztés lesz. A Néppárt ugyanis szeretné elkerülni a magyar párt elvesztését az európai választás előtt.  Gulyás Gergely is arról beszélt, hogy Orbán Viktor igyekszik megmenteni a tagságot, megpendítve, hogy az elmúlt héten közeledtek az álláspontok nacionalisták zászlóvivőjének számító magyar kormányfő és az EPP között.  Ennek jele az is, hogy leszedik a kifogásolt plakátokat.

 

Le Monde

le_monde.jpg

A két nagy pártcsaládnak sok bajt okoznak a keleti szövetségesek, egészen pontosan a Fidesz és a román szocialisták, de még egyiket sem büntették meg érte. Ám Orbán Viktor már ott tart, hogy kirakják az EPP-ből. A politikus éveken át megúszta a provokációkat, de a Juncker-ellenes plakátokkal kiváltotta a szövetségesek haragját. Nem biztos, hogy eltávolításához meglesz a többség, azonban az ügy beárnyékolja a kampánynyitányt a kereszténydemokraták számára.

A helyzet igencsak zavaró mind a konzervatívok, mind a szociáldemokraták számára. A belső ellentétek gyengítik őket, rontják a róluk alkotott képet, miközben az előrejelzések arra utalnak, hogy az új parlamentben igencsak töredezettek lesznek az erőviszonyok. Weber tekintélyének sokat árt, hogy a magyar kormány visszautasítja az általa támasztott három feltételt. Így lehet, hogy támogatnia kell a párt eltávolítását, noha annak 12 képviselője van Strasbourgban. De ha megtörténik a kizárás, akkor a szociáldemokratáknak is lépniük kell Romániával szemben, illetve ez fordítva is érvényes. Ugyanakkor mindkét csoport fél az újabb kelet-nyugati törésvonaltól. A Néppárt ezen felül tart attól is, hogy Orbán átáll az euroszkeptikusokhoz.

 

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

Orbán Viktor a szabadság felszámolásával kísérletezik, de aki meg akarja menteni az európai demokráciát, annak meg kell fékeznie a miniszterelnököt. Így látja a helyzetet vendégkommentárjában Karl-Markus Gauss, osztrák író. Mint írja, legutóbb a Magyar Tudományos Akadémia adott ki segélykérő jeleket, de úgy néz ki, hogy annak semmilyen eredménye nem lesz. Pedig sok mindennek kellett történnie ahhoz, hogy ez a tekintélyes intézmény ilyen kétségbeesett lépéssel forduljon a földrész nyilvánosságához. Ám a tömeges támogatás elmaradt. Úgy tűnik, Magyarország nem annyira fontos az európaiaknak, hogy ragaszkodjanak az értékeikhez, miközben az Orbán-kabinet fokról fokra leépíti a sajtó, a kultúra és a tudomány önállóságát, illetve a végén egyszerűen bedarálja azt.

Orbán Viktor állami kísérleti laboratóriumot alakított ki a kontinens kellős közepén és ott semmiképpen sem titokban, de a polgári demokrácia lerombolásával próbálkozik. A termék az illiberális demokrácia, és azt ezen a néven szerzői jogvédelem alá helyezték, ami zseniális szólelemény a propaganda gépezet részéről. Épp olyan, mintha Algériában a liberális diktatúrát dicsérnénk. A Néppárt csak lassan ismerte fel, hogy belátással nem lehet rávenni a magyar vezetőt a demokratikus és civilizált szokások betartására. Éppen ellenkezőleg a gyengeség jelének tekinti a kompromisszumkészséget, mint az autoriter jellemek általában. Ennélfogva az engedmények arra ösztökélték, hogy terveiért még megszállottabban  küzdjön.

A szociáldemokraták hasonlóképpen küszködnek a román tagpárttal, de mindkét frakció megfizeti az árát: anyagilag (a magyar és a román vezetők ellopják az EU pénzét), politikailag, valamint erkölcsileg is. Egy néppárti illetékes nemrégiben azzal érvelt a magyar párt kapcsán, hogy aki meg akarja tartani a polgári többséget, annak időnként be kell csuknia a szemét. Ebből az következne, hogy a Fidesz polgári erő és nem megy szembe olyan normákkal, mint a bíróságok, a média és az egyetemek önállósága. De aki ezt gondolja, az pontosan azt semmisíti meg, amit meg akar védeni!

Az MTA kezdeményezése pusztába kiáltott szónak bizonyult és ez mutatja, miként lehet lopakodva lebontani a demokráciát. A hatalom olyan akadémiát akar, amely parírozik a pártnak és a kormánynak. Természetesen a nagyobb hatékonyság jelszavával. És közben már mindent elural a félelem, hogy aki tiltakozik, az elveszti az állását, hogy a színházak nem kapnak több állami támogatást, a rádió nem jutnak sugárzási engedélyhez. Magyarország ezzel együtt még nem fasiszta állam. Mert ahogy Dalos György megfogalmazta: ha kimondhatod, hogy fasiszta az az ország, amelyben élsz és ezért nem vesznek őrizetbe, akkor tényleg nem fasiszta a rendszer – egyelőre.

 

Washington Post

washington_post_1.jpg

Miközben nyugati vezetők sora várakozik, hogy bejusson a Fehér Házba, addig Trump ezúttal a cseh miniszterelnököt fogadta Közép-, illetve Kelet-Európából. De hát Babis is olyasmit akar, mint a házigazda: feltörni a jelenlegi politikai rendszert, továbbá olyan programot visz, amelynek része a migrációellenes nacionalizmus. Az amerikai politikus már jó pár jobboldali populistával és nacionalistával tárgyalt a térségből, legutóbb az osztrák kancellárral, mert a hivatalos programban előnyben részesíti azokat, akik osztják a világnézetét.  Így pártolja a lengyel, magyar és olasz populista vezetőket is, miután azok szintén borúlátóak az EU ügyében, ám ezalatt egy sor hagyományos szövetséges újabban fölöttébb óvatos az Egyesült Államokhoz fűződő viszony kapcsán.

Ennélfogva jelképes, hogy Trump olyanokhoz fordul, akik szintén megkérdőjelezik a nyugati status quo-t.  A Brookings Intézet egyik szakértője úgy látja, hogy a közép-európai demagógok körében népszerű az elnök, mint ahogy a rokonszenv fordítva is érthető, hiszen az USÁ-nak is súlyos vitái vannak az öreg földrész nyugati részével. Továbbá pl. a műkedvelő politikusnak számító Babis hasonló bírálatoknak van kitéve, mint az amerikai vezető és még a bajaik is nagyon emlékeztetnek egymásra, beleértve a csalás és érdekütközés vádját.

 

Guardian

guardian.png

A francia elnök az európaiakhoz fordult a demokratikus pillérek megerősítésére, ám cserében csupán gúnyt kapott, noha dicséretet érdemel. Ez az első alkalom, hogy egy vezető a földrész mind az 510 millió lakosát igyekezett mozgósítani. Rajta kívül ilyesmivel csak Obama próbálkozott 3 éve Hannoverben, de a mostani eset azért különleges, hiszen manapság igen sok szó esik arról, hogy át kell hidalni az árkokat a polgárok és az intézmények között. A válaszokat azonban leginkább belpolitikai tényezők befolyásolták az egyes országok részéről. Magyarországon Orbán Viktor cinikusan megint csak arról beszélt, hogy Macron terve a migránsok behozataláról szólt.

A populisták nem sajátíthatják ki a népet és az európaiak nagy számban tiltakoznak a tekintélyelvűek, illetve az olyasfajta korrupt hálózatok ellen, amelyek televényt jelentenek az illiberális vezetők számára. A múlt héten Milánóban 200 ezren vonultak fel Milánóban a rasszizmus ellen, de idetartoznak a rabszolga törvény elleni magyarországi tiltakozások is. A demonstrálók közül sokan azt remélik, hogy az EU többet tesz értük, azaz egyáltalán nincsenek a szervezet ellen. És Macron pontosan az emberek bevonását célozta meg a demagógok visszaszorítására, az egység érdekében, még mielőtt túl késő. A felhívás egyben emlékeztető volt, mármint hogy az igazi demokrácia túléléséhez a tömegeknek biztonságban kell érezniük magukat. A populisták nem a többséget képviselik, sokkal inkább harsány, felbátorodott és romboló kisebbséget alkotnak. A francia államfő példátlan gesztussal arra szólított fel, hogy meg kell őrizni a veszélyeztetett értékeket.

 

Der Standard

der_standard.jpg

Orbán Viktor azt szeretné, ha többet szülnének a magyar nők, ám aligha válik valóra demográfiai vágyálma. Hogy a hiányzó munkaerőt migránsokkal pótolja, azt a jobboldali populista vezető határozottan elveti. Ezért jelentett be hétpontos családösztönző tervet, és az az elején alaposan meg is mozgatta az érintettek fantáziáját, csakhogy amint az Gulyás Gergely sajtótájékoztatójából kiderült: a kedvezményekkel nem mindenki élhet. Alaposan megnézik a hitelfeltételeket, azaz a rendszer azoknak jó, akik viszonylag rendezett anyagi körülmények között élnek. A szegények, a gyengék, a leszakadtak és a munkanélküliek hoppon maradnak. Nekik marad a család pótlék, amelynek összege csaknem 10 éve változatlan. Szakértők épp ezért nem számolnak a születések számának ugrásszerű növekedésével. Dupcsik Csaba, az MTA szociológusa úgy véli, a felső középosztályon belül várhatóan több gyerek jön majd világra, de az ilyen ösztönzők egyébként még ennél a társadalmi rétegnél is csak rövid távon fejtik ki hatásukat.

 

Facebook Comments