Weber elégedetlenül távozott Budapestről, pedig Orbán állítólag a színfalak mögött a maga módján kapitulált

Weber elégedetlenül távozott Budapestről, pedig Orbán állítólag a színfalak mögött a maga módján kapitulált

  • Ha Orbán gazsulál, megmentheti arcát és a Fidesz néppárti tagságát is;
  • Az európai konzervatívok frakcióvezetője a bajor kormányfővel együtt nyomást gyakorol Orbán Viktorra , hogy teljes egészében Budapesten működhessen a CEU; 
  • Lehet, hogy jövő szerdán nem lesz szavazás a magyar kormánypárt sorsáról az EPP-ben, sőt az is elképzelhető, hogy az egész ügyet elfektetik a májusi európai választások utánra, már ha a magyar miniszterelnök addig képes megmaradni a fenekén. 

russzelezos_plakat_weber_latogatasa.jpg

New York Times/Washington Post/AP

new_york_times.jpg

Manfred Weber azzal távozott Budapestről, hogy nem sikerült megoldani azokat a gondokat, amelyek kétségessé teszik a Fidesz néppárti tagságát, így változatlanul elképzelhető, hogy a pártot kirakják a konzervatívok. Jelezte is, hogy a kérdés napirenden szerepel jövő szerdán az EPP Közgyűlésének napirendjén, de mint mondta, addig még sok a teendő. A kereszténydemokraták strasbourgi frakcióvezetője kezdeti kis lépésnek nevezte, hogy véget ér a kampány az unió migrációs politikája ellen. De változatlanul várja, hogy Orbán Viktor bocsánatot kérjen az általa okozott gondokért. Azaz hogy elismerje: rossz utat választott. Azt is közölte, hogy garanciákat szeretnének, mármint, hogy a Fidesz ragaszkodik a Néppárt értékeihez, Magyarország pedig az európai értékekhez.

 

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Orbán Viktor nem tudta meggyőzni a legnagyobb európai pártcsalád frakciófőnökét, noha alighanem ez volt az egyik utolsó esély, nehogy a Fideszt kizárják a Néppártból. Weber úgy foglalta össze a négyszemközti tárgyalások eredményét, hogy több kérdés változatlanul nyitva maradt, egyben megismételte a korábbi ultimátumot. A magyar politikust egyre kevésbé nézik jó szemmel a konzervatív párttársak, hiszen a nacionalisták zászlóvivője lett a földrészen, ideértve a bevándorlás elutasítását és a magyar liberális demokrácia korlátozását. Közben az idő egyre fogy, mivel a döntés éppen egy hét múlva esedékes a magyar párt tagsága ügyében, ami lehet kizárás és felfüggesztés is.

Egyelőre nem tudni, Orbán mennyire hajlandó eleget tenni a feltételeknek. Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kampánynak vége és a miniszterelnök hajlandó kiengesztelni kereszténydemokrata bírálóit, amiért hasznos idiótáknak nevezte őket. Ám semmiféle ígéretet nem tett a CEU ügyében. A jelentés hozzáteszi, hogy az EPP-ben változnak az érzelmek Orbánnak szemben, miután a májusi választások előtt a kontinensen előretörnek a nacionalisták, ugyanakkor előreláthatólag kényelmes többséget szereznek a konzervatívok és a szociáldemokraták, ha bevonnak egy 3. tömörülést. De mind a három potenciális partner azt sürgeti, hogy a Néppárt legyen kemény Orbánnal.

 

Reuters

reuters.jpg

Weber megállapodást javasolt a CEU körüli vita megoldására, mert mint mondta, szeretné a Néppártban tartani a Fideszt. A terve az, hogy a müncheni Műegyetem, a BMW és amerikai felsőfokú tanintézmények új tanszékeket hoznának létre, és így Budapesten maradhatna az egyetem.

 

FAZ 

frankfurter_allgemeine.jpg

1. Legalább leszedték a gusztustalan plakátokat. Így összegzi a lap tudósítója a válságtanácskozás eredményét, miután nem sikerült megoldani a vitát a Fidesz kizárása ügyében. Ám hidat építettek a közeledés érdekében, és ebben központi szerep jutott a CEU-nak. Weber azt akarja, hogy az egyetem teljes egészében visszatérhessen Budapestre, a magyar párt pedig maradhasson a Néppártban, miután a kizárás fenyegeti. Orbán olyan jelzéseket küldött, amelyek úgy lehet értelmezni, mintha át akarna menni a vendég által felkínált aranyhídon. A lényeg egy együttműködési megállapodás a müncheni Műszaki Egyetem, illetve a Közép-Európai Egyetem között, a bajor állam és a BMW közreműködésével. A diákok ily módon német diplomát is kapnának, de a programba bekapcsolódna egy amerikai tanintézmény is.

Weber kijelentette: elvárják, hogy a magyar kormány a tartós rendezés mellé áll és a CEU folytathatja működését Magyarországon, különös tekintettel a külföldön akkreditált programokra. Egyelőre nem világos, Orbán mennyire kapható erre. Mindenesetre a posztereket átragasztották mindenütt, ahol a bajor politikus megfordult. Más kérdés azonban, hogy a néppárti bírálók elfogadhatónak tartják-e a hidat. A CSU tartományi csoportjának vezetője úgy nyilatkozott, hogy az EPP nagy érték, és jó volna azt megőrizni. A pártcsalád azonban nem bólint rá mindenféle külön útra, hangsúlyozta Dobrindt.

 

2. A Néppárton belül régóta nem lehet családi békéről beszélni, mert a konzervatív politikusokat zavarja Orbán, és az, hogy dicshimnuszt zeng az illiberális demokráciáról. Az ellentétek már tavaly novemberben napvilágra kerültek, amikor Webert bizottsági elnökjelöltnek választották, noha ott a magyar kormányfő a kereszténydemokrácia újjászületéséről, valamint arról beszélt, hogy a pártcsaládon belül lehetségesek eltérő vélemények, de a lényeg az összetartás. Csak éppen neki címezte szavait Tusk, amikor kifejtette, hogy ha elutasítod a jogállamot és az igazságszolgáltatás függetlenségét, akkor nem vagy kereszténydemokrata. Junkcer pedig már jó ideje a Fidesz kizárását szorgalmazza. 

Daul pártelnök sokáig ellenezte a Fidesz kizárását, mondván, hogy a neveletlen gyermeket könnyebb kézben tartani a saját berkeken belül. Ám mostanában úgy látszik, hogy a joviális elzászinak is véges a türelme Orbánnal szemben.

3. A lap a „Durvaság erőtere” címmel arról ír, hogy ugyan a Fidesz az évek során jobbra tolódott, de az igazodási pont mindig is Orbán Viktor volt. A pártot a vezérrel szembeni feltétlen hűség jellemzi, ez egyben alapfeltétel, ha bárki vinni akarja valamire a környezetében. Akivel kapcsolatban ez ügyben kétség merül fel, azt lenyomják. Ha valaki ezt nem fogadja el, annak mennie kell, és ellenfél, sőt ellenség lesz. Lásd Fodor Gábort vagy Simicskát. 

Orbán a durvaságra, a megosztó és konfrontatív politikára épít, ezzel aratja sikereit idehaza. Ehhez persze mindig újabb és újabb célpontra, egyre démonibb ellenfélre, több és több méregre van szükség, amint azt a Juncker vagy Soros elleni kampány illusztrálja. 2010 óta pedig látnivaló a gátlástalanság, amivel kihasználja hatalmi helyzetét. A miniszterelnök nyíltan meg is mondta, hogy most ők jönnek. Ennek megfelelően minden rendelkezésre álló eszközzel meg akarja tartani a kormányrudat. Olyan központi erőteret igyekszik létrehozni, ami a következő 15-20 évre lehetetlenné teszi a váltógazdálkodást a bal- és jobboldal között.   

4. A lett kormányfő, egyben az ottani konzervatív párt vezetője úgy ítéli meg, hogy Orbán Viktor magatartása olyan probléma, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Krisjanis Karins, aki a minap tárgyalt Merkellel, sokáig azon a véleményen volt, hogy a Néppártnak barátként kell viszonyulnia a magyar miniszterelnökhöz. Csakhogy az EU és Juncker elleni kampányok az agresszió új szintjét jelentik számára. Arra a kérdésre, hogy ezek után a Fidesznek el kell-e hagynia a pártcsaládot, úgy válaszolt, hogy Orbán Viktornak el kell gondolkodnia azon, milyen barátokat és szövetségeseket kíván magának. A döntés az ő kezében van, mert a hadjáratot csakis ő képes leállítani, illetve folytatni

Die Welt

die_welt.jpg

Az újság úgy értékeli, hogy Orbán beadja a derekát a Néppárttal szemben. Weber futott még egy kört, hogy utolsó esélyt adjon a magyar politikusnak. A cél az volt, hogy kiderítse: magáénak vallja-e még a Fidesz a kereszténydemokrata értékeket, illetve hogy a kormányfő mennyire kész ezt tettekkel is alátámasztani. A lap úgy tudja, hogy a próbálkozás eredményesnek bizonyult: alapvető egyetértés jött létre. Eszerint Orbán mégiscsak hajlandó teljesíteni az EPP három feltételét: haladéktalanul befejezi a plakátakciót, ez már meg is kezdődött. Kész bocsánatot kérni magatartásáért a szövetségesektől, pl. amiért hasznos idiótáknak minősítette őket. Végül pedig a magyarok erős embere nyitott a kompromisszumra a CEU ügyében. Itt arról van szó, hogy a Weber által felvetett új finanszírozási modell segítségével maradhat az iskola Budapesten. A részleteket a következő napokban nyilvánvalóan még részletesen megvitatják. De az mindkét fél számára lehetővé teszi, hogy megőrizze az arcát.

Így aligha lesz szavazás jövő szerdán a Fidesz jövőjéről. Jól értesült körök szerint Orbán röviddel a tanácskozás előtt hivatalosan is visszakozik. Balog Zoltán azt fejtegette a tegnapi megbeszélés előtt, hogy az egy hét múlva esedékes néppárti fórumon nem szabad a pártot élve boncolni. Ugyanakkor Weber látogatása után intenzív telefonálgatás kezdődött, részben a CDU elnök asszonyával, részben a Néppárt vezetőjével. A magyar kormány láthatólag azt akarta megtudni Kramp-Karrenbauertől, hogy neki mi a véleménye a dologról. Berlinből előzőleg olyan hírek érkeztek, hogy az uniópártok az osztrák ÖVP-vel együtt szakértőket akarnak Budapestre küldeni a helyzet felmérésére. Ily módon a döntés kitolódna a májusi választások utánra. Ez azonban semmiképpen sem lehet Weber érdeke. Mindenesetre a politikus azt láthatta, amikor a repülőtérről motoros rendőrök kíséretében a városba hajtatott, hogy a plakátok már nincsenek kint. Orbán szemmel láthatólag megértette, hogy az EPP részéről ezúttal komoly a dolog.

 

Süddeutsche Zeitung 

suddeutsche_zeitung.jpg

1. Weber és a bajor miniszterelnök támogatja a Közép-Európai Egyetemet és szeretne ott több tanszéket is finanszírozni, miközben eredménytelenül ért véget az EPP strasbourgi első emberének magyarországi útja. A bajor Szabad Állam vezetője, Söder nyilvánosságra hozta, hogy segíteni kíván a bezárással fenyegetett CEU-nak, miután a magyar kormány nem volt hajlandó jogi biztosítékokat adni az intézmény további működéséhez. A döntés fordulatot jelez Orbán eddigi müncheni megítéléséhez képest. A korábbi vezető, Seehofer mindig is kinyilvánította, mennyire szoros a viszonya a magyar politikussal.

A jelentés magyarázatként hozzáteszi, hogy Orbán ellenfelének tekinti a liberális Soros Györgyöt, ugyanakkor még nem tudni, hogy a bajor közbelépés hatására visszatérhet-e Budapestre az egyetem. Mindenesetre Bajorország két olyan tanszék felállításához kíván pénzt adni, amely a kormányzással foglalkozik, egy harmadikat pedig a müncheni egyetem közreműködésével alapítványi forrásokból létesítenének.

2. Úgy tudni, hogy a CEU megmentésének ötlete magától Webertől származik. A politikus ez ügyben megkereste régi barátját, a bajor tudományügyi minisztert. De hogy miként lehet kivitelezni az elképzelést, azt egyelőre nem tudni. És az sem világos, hogy ezek után az egyetem visszajöhet-e Budapestre. Mindenesetre a tartomány miniszterelnöke azt mondta, hogy kész felkarolni a kezdeményezést. Ugyanígy nyilatkozott a müncheni egyetem rektora is, de mindketten attól tették függővé a továbbiakat, hogy mit ér el Weber Magyarországon.

 

Frankfurter Rundschau

frankfurter.jpg

A bajor miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a magyar vezetés elfogadja az ajánlatot a CEU ügyében. Söder szerint a lépés segítene javítani a helyzeten, hozzájárulna, hogy az ne legyen ennyire kiélezett. Weber ezt megtoldotta azzal, hogy a tudomány szabadsága alapvető az unió számára. 

 

Die Presse

die_presse.jpg

Webernek és Orbánnak nem sikerült kiküszöbölniük az ellentéteket, de van közeledés álláspontjuk között. Hogy a Ferihegyről a városban vezető út mellől egyik pillanatról a másikra eltűntek a poszterek, azt minden eddiginél egyértelműbben utalt arra, hogy a házigazda hajlandó engedni, mert szeretné elkerülni, hogy a Fideszt kihajítsák a Néppártból. (Másutt viszont mindenütt látni lehetett a plakátokat.) A vendég első számú célja éppen az egyetem megmentése volt. Javaslatának erősen kompromisszum szaga volt, noha előzőleg egy magyar forrás még azt közölte: elfogadhatatlan, hogy a politikus olyan megállapodást szorgalmaz, amelynek ő fogalmazza meg a szövegét. A magyarok ugyanakkor meg akartak győződni arról, hogy a CDU támogatja az ötletet és az nem egyéni próbálkozás. 

Közben Trócsányi László Strasbourgban felkereste a Néppárt elnökét, aki utalt arra, hogy nem okvetlenül kell a jövő szerdán a néppárti csúcson szavazni a magyar kérdésről, van más megoldás is, minden Orbán válaszától függ. És hogy ez mit jelent, arra nézve Weber azt fejtegette a budapesti sajtótájékoztatón, hogy nem tudtak az összes pontban megállapodni, de ultimátuma változatlanul érvényben van. Egy másik forrás szerint azonban jelentős közeledés történt, csak éppen ezt később hozzák nyilvánosságra, alighanem azért, hogy ne blamálják Orbánt. 

 

Politico

politico_1.jpg

Továbbra is kérdéses a Fidesz sorsa a Néppártban. Weber azt közölte a budapesti látogatás befejeztével, hogy további egyeztetésekre és vitákra van szükség a tagpártok között, mármint hogy milyen döntést hozzanak. Azt kedvezőnek nevezte, hogy kifut a plakátkampány, de jelezte, hogy továbbra is megoldásra várnak még ennél is fontosabb kérdések. Ideértve, hogy szavatolják: a magyar kormánypárt elkötelezett a konzervatív értékek mellett, Magyarország pedig EU-párti állam, amely ragaszkodik az európai normákhoz. A beszámoló idézi Gulyás Gergelyt, aki szerint az egész EPP-vita a migrációról szól. Azzal vádolta a bírálókat, hogy azok azért igyekeznek megszabadulni a Fidesztől, mivel az elutasítja a bevándorlást. Egyúttal azonban békülékeny hangot ütött meg. Így jelezte, hogy Orbán kész tudatni Weberrel: nem kívánt senki sem megsérteni, de ha mégis ez történt, akkor hajlandó bocsánatot kérne érte. 

A bajor vendég a sajtótájékoztatót a zsinagóga kertjében tartotta, ami gesztus kívánt lenni a magyar zsidó közösség iránt. Orbán ellen ismételten felvetődik a vád, hogy antiszemita kliséket alkalmaz és a kormány revizionista, amikor a holokausztról van szó. 

 

Facebook Comments