Már a legnagyobb szövetségese, a CSU is kifarolt Orbán mögül, a Néppártban többségbe kerültek a kizárás mellettiek

Már a legnagyobb szövetségese, a CSU is kifarolt Orbán mögül, a Néppártban többségbe kerültek a kizárás mellettiek

  • Bajban a magyar kormányfő: a CSU is kifarolt mögüle, és változatlanul napirenden van a Fidesz kizárása, ha Orbán nem tesz érdemi engedményeket; 
  • Beérett az uszító propaganda, mivel a magyarok háromnegyede lesújtóan vélekedik a migránsokról, noha azokról nincs is személyes tapasztalata;
  • Megy a szokásos pávatánc: már választás híján a miniszterelnök valamelyest visszakozik az EU-val szemben, de a hazai hívek megnyugtatására plecsnit nyom egy gyakorló antiszemita mellére.

viktor-orban_dictator.jpg

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

A bocsánatkérő levél utolsó próbálkozásnak számít Orbán Viktor részéről, hogy feltartóztassa az egyre növekvő nyomást, mármit hogy az európai konzervatívok tábor ne rakja ki a pártját. Ha ezt nem sikerül elkerülnie, akkor csak még markánsabb lesz a választó vonal a politikai fő áramlathoz tartozó erők, illetve a nacionalisták között a kulcsfontosságú EP-választás előtt. Orbán tüske lett a pártcsalád szemében a bevándorlás elutasítása és a liberális demokrácia korlátozása miatt, amiről még a szövetségesei is azt mondják, hogy az ideológiailag ugyanaz, amit a vetélytárs nacionalisták művelnek.

Az üzenet egy nappal azután kelt, hogy Weber személyesen is átadta a kormányfőnek az ultimátumot, és Orbán az első két feltételt teljesíti is, ám nagy kérdés, mi lesz a CEU-val. A Néppárton belül változik Orbán megítélése, mert az előrejelzések azt jósolják, hogy ugyan a nacionalisták a korábbiakhoz képest jobban szerepelnek májusban, ám a keresztény- és szociáldemokraták kényelmes többségre tesznek szert, ha szövetségre lépnek egy harmadik tömörüléssel. Ám mind a három lehetséges partner azt sürgeti, hogy tessék kemény lenni a magyar politikussal.

 

Yahoo/AFP

yah.png

A magyar miniszterelnök megkövette azokat a konzervatív pártokat, amelyek vezetőit hasznos idiótáknak minősítette. Weber szóvivője azonban azt közölte, hogy a levél csak a kezdet, de ennél többre van szükség, ha Orbán helyre akarja állítani a bizalmat maga iránt. Az egyik finn tagpárt vezetője úgy nyilatkozott, hogy egy ilyen üzenet nem segít, a magyar politikusnak tettekkel kell bizonyítani, hogy elkötelezett a pártcsalád értékei iránt. Juncker nem kapott üzenetet, de szóvivője megerősítette, hogy a Bizottság elnöke továbbra is nagyon úgy gondolja: a kereszténydemokrata pártoknak tiszteletben kell tartaniuk a közös alapértékeket. Egyébként a kifogásolt hirdetéseket még tegnap is látni lehetett újságokban és internetes oldalakon.

 

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

1. Orbán először olajat öntött a tűzre, amikor komolyan felmerült, hogy pártját eltávolítják a konzervatív pártcsaládból, ám most visszakozott – egy kicsit. Ugyanis a bocsánatkéréssel párhuzamosan egyértelművé tette, hogy nem kíván változtatni politikáján, márpedig a bírálók évek óta azt vetik a szemére, hogy leépíti a demokráciát és a jogállamot. Legutóbb a plakátkampánnyal váltott ki felháborodást, majd hasznos idiótáknak nevezte azokat, akik ellene fordultak. Az ügy vége a jövő szerdán a kizárás lehet. Juncker a levél ellenére változatlanul azt mondja, hogy Orbánnak immár semmi keresnivalója az EPP-ben. Hasonlóképpen foglalt állást Söder, a CSU elnöke is, aki fontosnak nevezte a gesztust, ám azt is kifejtette, hogy a Néppárt értékközösség és az értékek nem képezik vita tárgyát. Vagyis a magyar politikusnak hosszú távra el kell döntenie, melyik úton akar járni. Annak nincsen értelme, hogy minden héten erről menjen a vita.

A kulcskérdés a bizalom és a kárörvendő poszterek csupán a hatalmas jéghegy csúcsát jelentik. Egy idős európai diplomata úgy nyilatkozott Budapesten: ő még olyat nem látott az eltelt évtizedek során, hogy egy tagállam úgy gátolná a vitatott uniós döntéseket, ahogyan azt Magyarország egyre-másra teszi. Lásd, amikor megtorpedózta az EU és az Arab Liga közös állásfoglalásának elfogadását, de ugyanide tartozik, hogy Ukrajna  közeledése ellen lép fel a NATO-ban. A szakember szerint sok híd épült már a magyarok számára, de azok még egyiken sem keltek át. Közben sorra látnak napvilágot a reakciók, hogy a magyar levél nem old meg semmit. Engel, a luxemburgi konzervatívok vezére alapvetően azt nehezményezi, hogy Orbán nem a politikájáért kért elnézést, mert így nem ér semmit sem a dolog.

 

2. A Néppárt két nappal ezelőtti frakcióülése után az terjedt el, hogy a többség a Fidesz eltávolítása mellett van. A tagok ugyanis nagyon kiakadtak – közölték részvevők. Előzőleg a Die Welt azt jelentette, hogy kompromisszumra jutottak Weber budapesti útján, vagyis hogy Orbán beadja a derekát még a jövő szerdán esedékes szavazás előtt. Hivatalos közlemény azonban nem jelent meg ez ügyben.

 

Der Standard

der_standard.jpg

Az Osztrák Néppárt is azon dolgozik, hogy a következő Európai Parlamentben létrejöjjön a jobboldali pártok széles összefogása, de ha ez nem sikerülne, akkor az FPÖ frakciót váltana és Orbán Viktorral szövetkezne. Vilimsky pártfőtitkárnak az az álma, hogy a választás során előretörnek a jobboldali-populista, illetve szélsőjobbos pártok, és olyan erőt alkotnak, amivel egészen új irányt szabhatnak a politikának Strasbourgban. Ideértve az unió reformját, valamint az EP és a Bizottság létszámának csökkentését.  De legelőször is Brüsszel jogkörét akarják megnyirbálni a nemzetállamok javára. Az osztrák szélsőjobb jelenleg a Szabadság és Nemzetek Európája elnevezést viselő frakció tagja, de annak csupán 37 képviselője van. Közülük több mint 20 a Le Pen-féle párthoz tartozik. Rajtuk kívül a Salvini fémjelezte Liga 6 embert delegált.

Egyetlen más pártcsalád sem hajlandó együttműködni velük, mert túl szélsőségesnek tartják őket. Vilimsky ezt igazságtalanságnak véli, de azt elismeri, hogy el vannak szigetelődve. De nagy esélyt lát abban, hogy Orbánt esetleg kizárják a Néppártból. Meg abban is, hogy a brit toryk kiválnak a 3. legerősebb tömörülésből, így az várhatóan megszűnik, akkor pedig a PiS-nek is új helyet kell keresnie. A lengyel párttal is folynak a tárgyalások, de még minden képlékeny. Az osztrák politikus nagy terve az, hogy szövetségre lép Olaszország, Ausztria, Lengyelország és Magyarország. Ez esetben a három képviselőcsoport egyesülhetne, összesen 15 párt részvételével. De ha ez nem megy, mert egyesek nem akarnak összeállni pl. a szélsőséges Le Pennel, az FPÖ elfoglalhatná a britek helyét a valamivel komolyabb frakcióban. Mindenesetre ha együttműködne a Fidesszel és a lengyelekkel, meg esetleg a Ligával, az véget vetne elszigeteltségének.

 

Washington Post

washington_post_1.jpg

Magyarország sereghajtó lett a Pew közvéleménykutató felmérésében, amely 18 országban kérdezett rá, hogy az emberek tehertételnek, vagy előnynek tekinti-e a bevándorlókat. A magyaroknál már csak a görögök borúlátóbbak, de ott 10 % gondolja úgy, hogy az idegenek jót tesznek az országnak, míg nálunk csupán 5 %, ezért azután az utolsó helyre szorultunk. Viszont azokban az államokban, amelyek befogadták a migránsok túlnyomó részét, a lakosság többsége kedvező tapasztalatokat szerzett. Az élen Kanada áll, majd Ausztrália és Nagy-Britannia következik. Az USA a 6. helyet foglalja el. A magyarokat megelőzik még a lengyelek és az oroszok is. A mediánérték 56 %, ennyien mondták az, hogy a bevándorlók kedvező hatást fejtettek ki, ellenben 38 % pont ellenkező véleményen van. Nálunk utóbbi adat: 73 %.

Ugyanakkor jóval inkább szóródnak a nézetek az ügyben, hogy a migránsok hajlandóak-e beilleszkedni. Átlagban 45 % látja úgy, hogy igen, viszont 49 % szerint nem. Magyarországon és Olaszországban csupán 10 % áll hozzá pozitívan a kérdéshez.  A 18 államban 50 % nem gondolja, hogy a bevándorlók bármelyik más rétegnél jobban felelősek volnának a bűnözésért, ezzel szemben 37 % vallotta azt, hogy dehogynem. Ennél sokkal jobban megoszlottak az álláspontok az ügyben, hogy a népvándorlás fokozza-e a terrorveszélyt. 48 % szerint nem, 46 % szerint igen. Ugyanakkor a többség mindenütt amellett van, hogy az illegális migránsokat ki kell toloncolni.

 

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

Politikai jelzésnek lehet tekinteni, hogy Orbán Viktor kitüntetés adott Döbrentei Kornélnak, akitől pedig sokan elhatárolódtak antiszemita kijelentései miatt. Ha végignézzük, hogy az utóbbi időben kik részesültek elismerésben a nemzeti ünnep alkalmából, azt látni, hogy egyre kevesebben vannak a köztársaságpártiak, ellenben mind több a nacionalisták száma. Hogy ezúttal a vitatott költő neve is szerepel a listán, az alighanem tudatos politikai provokáció. Úgy hírlik, hogy a kormányfő maga javasolta az irodalmárt, aki miatt 15 éve több mint százan, köztük nemzetközileg elismert alkotók léptek ki az Írószövetségből, miután az megtűr soraiban egy ilyen figurát. Akkori beszéde óta Döbrentei szakmai munkássága igazából nem is igen számít. Sokak szemében vörös posztó, egy kisebbség számára viszont nemzeti mártír a kozmopoliták által beszennyezett világszellem elleni harcban.

Akik már korábban megkapták ugyanezt a Babérkoszorút, azoknak a többsége most tanácstalanul és lesújtottan áll, hiszen immár olyasvalakivel vannak egy platformon, akit jóformán mindenki kerül, mint egy leprást. Hiszen Magyarországon fokról fokra tűnnek el az utolsó menedékek, ahová a politika még nem tette be a lábát. Orbán persze pontosan tudja, miért látta elérkezettnek az időt a kitüntetésre. Hiszen valamelyest meghátrál az EU-val szemben, ám egyidejűleg megnyugtatja híveit, hogy továbbra is nagy ívben tesz a tabukra. Ma átlépi a határokat, holnap egy fél lépést visszatáncol. Ezzel jut sikeresen előbbre az autokrata a hazai pályán. Természetesen ezúttal sem az irodalom a lényeg.

Döbrenteit szinte sajnálni kell, mert ezután sem olvassák, csupán politikai jelzésként használja a hatalom. Azért választotta ki, mert botrányfigurának minősül. Az egyetlen mentsége az, hogy tényleg hiszi, amit mond. Másoknál messze nem ez a helyzet. És már megint kulturkampfról lehet beszélni egy országban, amely lebontja a Tudományos Akadémiát, elűzi a legjobb egyetemet és megvonja az anyagi támogatást a független színházaktól. Ám egy igazi kulturális harcban versengő kultúrák állnának egymással szemben. Ám ez esetben csupán visszaélnek a kultúrával, elzavarják és megsemmisítik azt. Az egyetlen reménysugár az, hogy még van olyan kultúra, amely ezt képes megakadályozni.

 

Daily Telegraph

daily_telegraph.jpg

A lap úgy ítéli meg, hogy a brit miniszterelnök nem sok jóra számíthat Orbán Viktor részéről, amikor a jövő héten előterjeszti kérelmét az EU-csúcson, hogy kitolhassa a Brexit határidejét. Mert bár a budapesti rossz fiú szereti hangoztatni euroszkeptikus beállítottságát és annak idején Cameronnal együtt Juncker kinevezése ellen voksolt, ám hiába bizonygatja nyilvánosan, hogy a tisztességes brit kiválásért kíván küzdeni. Uniós források szerint a magyar erős ember hallgat, mint a sír, amikor a vezetők a szigetország kilépéséről tanácskoznak.

 

Facebook Comments