Bármi megtörténhet, de hiába drukkol: valószínűleg Orbán fejére nem Weber fog koppintani

Bármi megtörténhet, de hiába drukkol: valószínűleg Orbán fejére nem Weber fog koppintani

Miközben Szerbiában a kormánypárti propagandát lerohanták  az ellenzéki tüntetők és összecsaptak a rohamrendőrökkel, Magyarországon sokan azt várják, hogy majd a Néppárt megfegyelmezi a zsebdiktátorunkat. Nem fogja.

manfred_weber.jpg

Kevesen ismerik az Igenis, miniszter című sorozatot, amely a brit politikai életbe vezeti el a nézőit. Bár a sorozat lassan 20 éves, mai napig aktuális anekdoták és aranyköpések vannak benne. Többek között az is elhangzik:

„Ha nem szeretnéd, hogy egy ügy megoldódjon, nevezz ki egy bizottságot!”

Ezt az elvet minden politikus ismeri, évtizedek óta. Manfred Weber, miután jól megoldotta a CEU és a magyar demokrácia ügyét, illetve ezzel a húzással sikerült a néppárti jelöltek közül az esélyesek közé tornáznia magát (igen, lásd a 444 cikkét), most azt javasolja, hogy

álljon fel egy bizottság az EU-n belül,

amely tekintélyes jogászokból, a tagállami legfelső bíróságok és alkotmánybíróságok, és az Európai Unió Bírósága egykori tagjaiból áll majd és ellenőrzi a jogállami elvek érvényesülését az Európai Unió tagállamaiban.

Orbán Viktor azért nem kapott még a szívéhez, mert a bizottság kétévente az EU valamennyi tagországáról készít majd

a jogállamiság érvényesülését vizsgáló elemzést,

ha összeülnek egyáltalán. Hogy a cinizmusnak ez igazán a magasiskolája, nem bizonyítja semmi más, mint az új bizottság jogköre: miután elemeztek, tehetnének javaslatokat is.

Manfred Weber és Udo di Fabio szerint a testület úgynevezett

  • sárga lapot mutatna fel, ha a jogállamiság sérülésének alapos gyanúját állapítja meg
  • és pirosat, ha komolyan sérül a jogállamiság.

Sárga lap esetén (hogy Orbán is értse az analógiát, helló) az Európai Bizottság (EB) jogállamisági eljárást indítana az adott tagországgal szemben, piros lapnál az ügy az Európai Unió Bírósága elé kerülne, az EB pedig szankciókat javasolna az EP-nek.  

Vegyük észre:

még egy testületet toldanának oda a rendkívül hosszú és bonyolult EU-s eljárásrendbe, amitől az összes eljárás még hosszabbá, bonyolultabbá és átláthatatlanabbá válna.

Az új bizottságnak semmiféle jogköre nincs, csk javaslatot tehetne, amin aztán a különböző bizottságokban és az EP-ben tovább lehetne vitatkozni. Hogy legyen valami súlya is a dolognak, a két szerző (Webernek volt egy másik szerzőtársa) az elképzelést összekötötte az EU-s támogatások kifizetésével. Mint írták, az úgynevezett strukturális támogatási alapokból járó támogatások egy részét vagy egészét vissza lehetne tartani, ha az adott tagállam közigazgatásában korrupció mutatkozik, vagy ha nem tudnak szabadon dolgozni a médiumok.

Rogán Antal a hír hallatán valószínűleg a térdét csapkodta. A propagandaminiszter a közszolgálatinak mondott propagandarádióban, a Kossuthon migráncsozott egy nagyot, vagyis: minden ment tovább.

„A Fidesznek addig éri meg az Európai Néppártban maradni, amíg az nem áll át teljes egészében a bevándorláspártiak oldalára.”

– mondta.

Igaz, hogy az egész vitának semmi köze a (nem létező) bevándorláshoz, sokkal inkább ahhoz, hogy Magyarországon a demokrácia, a sajtószabadság lassan évrzik el, miközben Orbán és tsai magánrepülővel járnak Vidi-meccset nézni az adófizetők és az EU pénzén. De a Fidesznek esze ágában sincs erről beszélni, Webernek pedig esze ágában sincs ezt a problémát megoldani.

Nem idézzük hosszasan Rogánt, mert olyanokat mondott, hogy Juncker, a Bizottság elnöke kudarcot kudarcra halmozott (öt éve még a Fidesz kampányolt Juncker mellett, de ez senkit sem érdekel). A két legnagyobb kudarcként említette, hogy a britek kiléptek az unióból, a “migránsok, a bevándorlók pedig tömegével bejöttek”.

“A mi célunk végső soron Európa megújítása”

– hazudta Rogán, aki más hazugságai mellett azt is állította, hogy a kormány március 15-én véget ért tájékoztatási kampányában azért mondták el, milyen titkos tervek lapulnak a brüsszeli fiókokban, mert attól tartanak, hogy ezeket a májusi EP-választás után elő fogják venni. “Így történt ez az elmúlt években is: a választók előtt nem beszéltek róla, ellenben egyszer csak törvények, intézkedések lettek belőle” – riogatott Rogán Antal, de közben elegánsan elfeldkezett arról, hogy a Fidesz-kormányok az elmúlt tíz évben ugyanezt a gyakrolatot folytatták. 

Rogán Antal közölte azt is, a kabinet a következő hetekben a családvédelmi akciótervre koncentrál, azzal kapcsolatos hirdetéseket jelentet meg, és a kommunikációjában is az lesz a hangsúlyos.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kormány elfelejtette volna, mit mondott az elmúlt hetekben, hiszen azt komolyan gondolta

 – hazudta. Megerősítette azt is, hogy Orbán nem hátrált meg Weber látogatásakor és “a politikai álláspontja változatlan”. 

Hadd jegyezzük meg: Rogán hazudozásai és Weber ötletelése előtti este ellenzéki tüntetők törtek be a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) épületébe, így tiltakozva az ellen, hogy az állami televízió nem biztosít megjelenési lehetőséget az ellenzéknek, és kizárólag a kormány és Aleksandar Vucic államfő szócsöveként működik. Az Egy az ötmillióból elnevezésű tiltakozássorozat immár több mint három hónapja zajlik Belgrádban, és több szerbiai városban.

Lassan ott tartunk, hogy Szerbiában nagyobb az esélye egy működő demokráciának, mint Magyarországon.

Orbán hatalmát Weber kampánya egyáltalán nem veszélyezteti. Az veszélyeztetné, ha ellenzéki tüntetők történnek be a magyar közszolgálati televízióba, elfogulatlan tájékoztatást követelve. Várjuk a pillanatot tíz éve. 

Facebook Comments